Policija tvrdi da nije snimala akciju hapšenja u „Durmitoru“, a snimak poslala medijima

Policija tvrdi da nije snimala akciju hapšenja u „Durmitoru“, a snimak poslala medijima

Mitar Muratović sa advokaticom

Današnje suđenje dvojici optuženih za nedozvoljeno nošenje oružja koji su pre više od dve godine uhapšeni u beogradskom restoranu „Durmitor“ odloženo je jer je policija sudu rekla da ne poseduje snimak hapšenja. Ministarstvo unutrašnjih poslova je, međutim, ubrzo nakon hapšenja medijima poslalo saopštenje i snimak događaja.

Piše: Milica Vojinović

Na početku suđenja koje je trajalo svega dvadesetak minuta sudija Ivana Ramić obavestila je prisutne da policija nije dostavila snimak koji je trebalo da bude pušten danas u sudnici.

„Prilikom akcije hapšenja nije vršeno snimanje samog toka akcije“, pročitala je sudija Ramić deo odgovora koji je dobila od Uprave kriminalističke policije.

Na to je reagovao Vojislav Babić, advokat optuženog Miloša Nilovića, koji je istakao da su navodi policije neistiniti jer je video objavljen u medijima i još može da se pronađe na internetu.

„Sad je interesantno ko je vršio snimanje, jer snimak postoji. Mi ga posedujemo i možemo da ga dostavimo sudu“, kazao je Babić.

Isto je predložila i advokatica Jelena Stojić koja brani optuženog Mitra Muratovića, a sudija im je, prihvativši predloge, dala 15 dana da dostave video.

Tužilac se danas nije izjasnio o ovom predlogu rekavši da će komentar imati tek nakon što snimak bude dostavljen sudu.

Rasprava oko snimka hapšenja povela se na jednom od prethodnih ročišta kada je, tokom svedočenja jednog od policajaca koji je učestvovao u akciji, optuženi Nilović rekao da je na snimku video da neko iz policije pomera jedan od pronađenih pištolja.

„Moguće je da je akcija snimana, ali ne verujem zbog brzine tog događaja“, rekao je policajac koji je pričao o ovom događaju.

Sudija Ramić bila je iznenađena da snimak postoji, pa je odlučila da ga traži od policije kako bi bio pušten na suđenju i iskorišćen kao dokaz.

Snimak hapšenja u „Durmitoru“, podsetimo, policija je zajedno sa saopštenjem poslala medijima ubrzo nakon akcije. Na njemu je i žig Ministarstva unutrašnjih poslova, a objavljen je i na zvaničkom jutjub kanalu ovog ministarstva.

Podsetimo, Nilović i Muratović terete se da su bez dozvole nosili dva pištolja pronađena kod njih prilikom hapšenja u „Durmitoru“. U toj akciji privedeno je 10 osoba, a policija ih je označila kao članove škaljarskog kriminalnog klana.

Tužilaštvo je optužnicu podiglo protiv trojice uhapšenih – Nilovića, Muratovića i Ilije Zeca koji je na početku suđenja sklopio sporazum sa tužilaštvom i dobio uslovnu kaznu od tri godine zbog nedozvoljenog posedovanja municije.

Preostaloj dvojici sudi se jer su, kako se navodi u optužnici, jedan pištolj nosili naizmenično, dok je drugi nosio samo Muratović.

U toku suđenja veštakinja je saopštila da je došlo do propusta u istrazi i da je pronađen DNK još jednog od uhapšenih – Mališe Vućića. Tužiteljka Leposava Vujanović Porubović je zatim podigla optužnicu i protiv njega, a taj postupak trebalo bi da se spoji sa ovim. Ukoliko se to desi, suđenje će početi ispočetka.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja.

Comments are closed.