Policija Crne Gore o „kavčanima“ u svojim redovima: Obavestićemo javnost po okončanju istrage

Policija Crne Gore o „kavčanima“ u svojim redovima: Obavestićemo javnost po okončanju istrage

Crnogorski policajci sa Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem (foto: libertas press)

Uprava policije Crne Gore saopštila je da će po okončanju istrage obavestiti javnost u vezi sa navodima portala „Libertas Press“ da su aktivni pripadnici policije ove države bili članovi kavačkog kriminalnog klana, kao i da je policija podatke o tome imala od jula prošle godine, ali nije ništa preduzela. 

Piše: Bojana Pavlović

Uprava policije Crne Gore u svom saopštenju nije negirala ove navode već je navela da će javnost biti detaljno obaveštena o slučaju po okončanju rada policije i tužilaštva. Oni su dodali i da su uvek bili pouzdan partner u međunarodnoj policijskoj saradnji.

Pozivajući se na dokument Evropola, crnogorski portal „Libertas press“, objavio je juče da su dvojica aktivnih policajaca radili za kavački kriminalni klan, da su bili uključeni u šverc kokaina, oružja i cigareta, odavali poverljive podatke iz istraga i štitili kriminalce. 

„Aktivni policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, članovi su kavačkog klana uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju. Takođe, Petar Lazović i Ljubo Milović bili su uključeni u šverc oružja u ime kavačkog klana. U isto vreme, Lazović i Milović, u ime kavačkog klana, rade i šverc cigareta. Pretpostavka je da Ljubo Milović poseduje nepoznati bankovni račun sa iznosom od 48 miliona evra zarađenih upravo švercom kokaina“, piše u dokumentu Evropola koji citira crnogorski portal. 

U dokumentu Evropola, kako piše „Libertas press“, navodi se da bi istraga protiv dvojice kolega trebalo da bude pritoritet crnogorske policije. Ona, međutim, do danas nije ništa preduzela iako je gotovo godinu dana imala podatke o ovim kriminalnim vezama.

„Libertas press“ navodi da su u dokumentu Evropola i transkripti razgovora dvojice policajaca sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, ali i šefovima srpskog ogranka ove grupe Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem. Razgovori su se vodili posredstvom zaštićene “skaj” aplikacije koju su evropske policije uspele da probiju. 

Lazović je Zvicera obaveštavao o policijskim akcijama i hapšenjima, sastancima u tužilaštvu, a jednom mu je poslao i sliku specijalnog tužioca Saše Čađenovića, piše „Libertas press“. Osim sa šefovima klana, policajci su preko “skaja” komunicirali sa drugim policajcima koji su im dostavljali podatke koje su oni dalje prosleđivali Zviceru.  

„Zvicer je koordinirao policiju preko Lazovića kada je reč o hapšenju osumnjičenih koji su učestvovali u planiranom ubistvu Slobodana Kašćelana“, piše u dokumentu Evropola koji citira „Libertas“.

Radoje Zvicer je vođa kavačkog klana, kriminalne grupe koja je zahvaljujući dubokim vezama u policiji i državi bila jedna od najmoćnijih i najbrutalnijih u regionu i šire. 

Kavački klan je od 2014. u sukobu sa suparničkim škaljarskim u kome je ubijeno više od 60 osoba. Zvicer je u Crnoj Gori optužen za stvaranje kriminalne organizacije, ubistvo i planiranje likvidacije. 

Pod okriljem njegovog kavačkog klana radila je i kriminalno-navijačka grupa „Principi“ koju je predvodio Veljko Belivuk. Ova grupa optužena je za sedam ubistava, a tužilaštvo tvrdi da su žrtve otimali i odvodili u kuću u Ritopeku gde su ih ubijali. Zvicer nije optužen u ovom slučaju. 

Ministar policije Srbije Aleksandar Vulin optužio je Zvicera da je pripremao likvidaciju srpskog predsednika Aleksandra Vučića, međutim, nije poznato da li se protiv njega zbog ovoga vodi bilo kakva istraga. U Srbiji mu se sudi samo za korišćenje lažnog pasoša.

Više o Belivuku pročitajte ovde

Comments are closed.