Policajac na suđenju u slučaju „Durmitor“: Mi smo hapsili ubice

Policajac na suđenju u slučaju „Durmitor“: Mi smo hapsili ubice

Optuženi Mitar Muratović sa advokaticom

Policajac koji je predvodio akciju hapšenja navodnih članova škaljarskog klana u beogradskom restoranu „Durmitor“ danas je ponovo svedočio na suđenju dvojici optužnih za nelegalno nošenje oružja – jer se njegov prvi iskaz razlikovao od onoga što se vidi na snimku hapšenja. „Mi smo hapsili ubice. Pištolj se ne nosi da se pokaže. Onaj koji ga nosi ima nameru da ubije“, rekao je policajac. Sudija je zakazala završnu reč za 22. jul.

Piše: Bojana Pavlović 

Prilikom hapšenja desetorice mladića u „Durmitoru“ u junu 2017. pronađena su dva pištolja za čije nelegalno nošenje su optuženi Miloš Nilović i Mitar Muratović. 

Branislav Pandur, policajac koji je predvodio akciju, ranije je na suđenju ispričao da je jedan pištolj bio u torbici na stolu, a drugi na zemlji pored optuženog Nilovića. Optuženi su tvrdili drugačije – da su oba pištolja bila u torbici, kao i da ona nije bila na stolu već na stolici i da su je policajci pomerili. Sud je zato ponovo pozvao svedoka.

„Pištolji sigurno nisu dirani. Pištolj ostaje tu gde jeste dok ne dođe krim-tehnika koja onda obavlja fotografisanje. Torbica je bila na stolu, koliko se sećam, a pištolj koji je zatečen na podu verovatno je odbačen, po mom iskustvu, iz pojasa“, kazao je danas Pandur.

Potom je pušten snimak hapšenja na kom se vidi da je torbica na podu, kao i da policajac šutira pištolj pored Nilovića. Objašnjavajući ovaj potez Pandur je naveo da je uobičajeno da se predmet pomeri – da bi se pregledao.

„Morali smo da je otvorimo torbicu da vidimo šta je unutra. Po pravilu, predmet se vraća gde je zatečen. Drugi pištolj pomeren je na bezbednu distancu“, dodao je Pandur.

Na pitanje Muratovićeve advokatice Jelene Stojić šta je iniciralo hapšenje, svedok je odgovorio da je policija imala operativna saznanja da se grupa tu sastaje i nešto smera, ali da o tome ne može detaljnije da govori. 

„Da li je to bila opravdana akcija? Policija, SAJ, a pronađena su dva pištolja?“ pitala je advokatica Stojić.

„Mi smo hapsili ubice. Pištolj se ne nosi da se pokaže. Onaj koji ga nosi ima nameru da ubije“, rekao je policajac.

Odbrana je svojim primedbama pokušala da opovrgne svedočenje policajca tvrdeći da je iskaz prilagođavao onome što se vidi na snimku.

„Ostalo je nejasno kad je svedok ušao u restoran. Ispričao je da je ušao i zatekao mladiće za stolom, ali se svedok ne pojavljuje na snimku. Posle gledanja videa, on sada ne spori da je torbica pomerena“, rekao je Nilovićev advokat Vojislav Babić.

Pošto je završeno pregledanje dokaza sudija Ivana Ramić zakazala je završnu reč za 22. jul.

Od desetorice uhapšenih u „Durmitoru“ sudi se samo Niloviću i Muratoviću. Muratović je optužen da je nosio oba pištolja, dok su jedan Nilović i on nosili naizmenično. Muratović je preuzeo na sebe krivicu za oba i ispričao da je oružje pronašao i planirao da preda policiji upravo na dan hapšenja. 

Policija je uhapšene označila kao pripadnike škaljarskog kriminalnog klana koji je već pet godina u sukobu sa suparničkim kavačkim. U ovaj sukob uključile su se i druge kriminalne grupe, a ubijeno više od 40 osoba.  

Pretpostavlja se da je Nilović bio meta pucača koji je pre dva meseca naoružan ušao u kafić na Vračaru. Maskirani napadač je u popodnevnim satima ušetao u pun kafić sa automatskim oružjem i delovalo je da nekog traži. U tom trenutku, mladići koji su sedeli za jednim od stolova brzo su se razbežali, a među njima je bio i Nilović.

Pročtajte sve vesti sa ovog suđenja

Više o ratu klanova pročitajte ovde

Comments are closed.