Policajac koji je priznao krivicu u slučaju Savamala optužen zbog nelegalne gradnje

Policajac koji je priznao krivicu u slučaju Savamala optužen zbog nelegalne gradnje

Goran Stamenković (foto: KRIK)

Goran Stamenković, šef smene u policiji koji je jedini osuđen zbog nezakonitog rušenja u Savamali, optužen je zbog nelegalne gradnje, piše „Insajder“. Stamenković je za KRIK ispričao da je trpeo pritiske od vrha policije da krivicu za Savamalu preuzme na sebe, a da su mu zauzvrat obećali legalizaciju zgrade u Mirijevu, ali to nisu ispunili. 

Piše: Bojana Pavlović

„Građani su podneli krivičnu prijavu protiv Stamenkovića, te je ovo tužilaštvo, nakon provera… podnelo optužni predlog protiv njega zbog sumnje da je učinio krivično delo građenje bez građevinske dozvole“, navodi Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu, a prenosi „Insajder“.

Njemu za ovo preti kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Stamenković je jedini osuđen za nelegalno rušenje u Savamali kada su u Hercegovačkoj ulici bagerima srušeni privatni objekti. Rušenje je obezbeđivala grupa maskiranih muškaraca koji su zadržavali, zatvarali i legitimisali prolaznike da ne bi mogli da svedoče događaju. Građani su pozivali policiju koja nije izašla na teren.

Stamenković je bio šef smene komandno-operativnog centra u policiji, a kako je ispričao u intervju za KRIK prošlog meseca, naređenje da se te noći ne odazove na pozive građana dobio je od vrha i načelnika beogradske policije Veselina Milića. 

On je rekao da su ubrzo nakon nezakonitog rušenja u Savamali počeli pristici na njega da preuzme krivicu – Milić i tadašnja sekretarka Uprave kriminalističke policije Dijana Hrkalović pozvali su ga na sastanak i ponudili mu unapređenje i legalizaciju zgrade koju je nelegalno sagradio u Mirijevu. Kako je istakao, stavljeno mu je do znanja da mora da prihvati ponuđeno.

Stamenković je pristao i preuzeo krivicu na sebe. Osuđen je na pet meseci uslovno što je kazna ispod zakonskog minimuma.

Obećanja su, međutim, ostala neispunjena – najpre mu je rečeno da unapređenje neće dobiti jer je postao previše vidljiv u javnosti, a potom mu je legalizovana polovina objekta.

Ubrzo je tužilaštvo protiv njega pokrenulo postupak zbog nelegane gradnje, a Stamenković je uveren da je to učinjeno upravo da ne bi progovorio o svemu što zna. 

Kako je rekao u intervjuu za KRIK, čak ga je i predsednik Aleksandar Vučić, sa kojim se takođe sastao, uveravao da će se problem rešiti, ali se ipak ništa nije dogodilo.  

Dok se protiv Stamenkovića pokreće postupak zbog nelegalne gradnje, zvanično nijedno tužilaštvo ne proverava njegove navode da je priznanje za slučaj Savamala bilo iznuđeno i da osim njega ima još odgovornih u vrhu policije. 

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je njegove tvdnje i navelo da je on „ svesno, dobrovoljno…bez prisile, priznao krivično delo koje mu se stavlja na teret“. 

Pročitajte više u intervjuu Stamenkovića za KRIK.

Pogledajte intervju:

Comments are closed.