Pokušaj ubistva Beka: DNK mogao da dospe na čaure i nakon pucnjave

Pokušaj ubistva Beka: DNK mogao da dospe na čaure i nakon pucnjave

Maja Adrovac (foto: KRIK)

U nastavku suđenja za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka, stručni saradnik odbrane sa Instituta za sudsku medicinu Oliver Stojković rekao je danas da je DNK optužene Maje Adrovac na čaure metaka mogao da dospe nakon pucnjave. Sud je odbacio zahtev odbrane za izuzeće veštaka.

Piše: Jelena Radivojević

Stojković je tokom dva sata, koliko je trajalo današnje ročište, detaljno iznosio zamerke na nalaz sudskog veštaka Dušana Keckarevića u kome se navodi da je optužena Maja Adrovac najverovatnije municiju držala u rukama pre pucnjave, te da je tako njen DNK završio na čaurama.

„Kolega Keckarević i ja imamo razliku u mišljenju, ne o tome da li se biološki tragovi Maje Adrovac nalaze na čaurama, već kako su oni tu dospeli“, rekao je saradnik odbrane na početku svog izlaganja.

Na pitanje Dalibora Katančevića, advokata optužene Adrovac, da li smatra da je DNK Maje Adrovac dospeo na čaure pre ili posle ispaljivanja metka, Stojković je rekao da ne može da se opredeli, odnosno da su oba scenarija moguća. On je rekao da se nada da se kontaminacija dokaza nije dogodila nakon pucnjave, odnosno tokom policijskog uviđaja, jer bi to dovelo u pitanje kako ovaj, tako i mnoge druge sudske predmete.

„Ne znam da li je neko slučajno ili namerno ostavio DNK Maje Adrovac na čaurama“, rekao je Stojković.

On je naveo da je moguće da su čaure nakon pucnja „upale u baricu sa biološkim materijalom Maje Adrovac“, na primer pljuvačku, ali i da je kriminalistički tehničar, dok je vršio uviđaj, nekim predmetom kontaminirao čaure i tako preneo njen DNK. Kao moguću opciju naveo je i to da je neko četiri metka zapakovao u maramicu ili higijenski uložak na kom se nalazio DNK Maje Adrovac.

Stojković je rekao da je teško poverovati da su tragovi optužene Adrovac ostali na municiji tako što ju je imala u rukama, pogotovo ako se uzme u obzir velika količina DNK materijala koji je pronađen na čaurama. On stoga smatra da je moralo doći do kontakta metaka sa krvlju ili pljuvačkom optužene da bi se ova količina DNK zadržala na njima, posebno nakon izloženosti visokoj temperaturi koja se stvara pri eksploziji baruta.

Posebno je istakao da se na projektilu koji je pogodio Beka i koji je bio umazan krvlju nalazi manje DNK materijala Beka nego što se na čaurama može naći DNK Maje Adrovac, koja je prema Keckareviću, samo držala metke u ruci.

Stojković je predložio da se izvrši rekonstrukcija događaja, odnosno da se proveri da li je moguće da se tolika količina biološkog materijala nađe na čauri nakon ispaljivanja metka ukoliko ga je neko držao u ruci kako bi se utvrdilo ko je u pravu, Keckarević ili on.

Odbrana je na samom kraju zatražila izuzeće veštaka Keckarevića jer je, kako je naveo advokat Katančević, „policijski službenik, a ne veštak, vređa saradnika i pristrasan je“, što je sudsko veće odbilo i ostavilo mogućnost odbrani da naknadno podnese žalbu na ovakvu njihovu odluku.

Pokušaj ubistva Beka dogodio se u novembru 2014. godine, kada je na njega pucano ispred kuće na Senjaku. Na čaurama sa lica mesta policija je pronašla DNK Maje Adrovac i ona je uhapšena. Adrovac je optužena za pomaganje, iako je tokom istrage bila označena kao direktni izvršilac pokušaja ubistva.

U prvom sudskom postupku koji je vođen Adrovac je oslobođena, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu i naložio novo suđenje. U međuvremenu je uhapšen i Aleksandar Zdravković zbog sumnje da je pucao u Beka. Zdravković je bivši član zemunskog klana koji je 2003. bio optužen da je učestvovao u otmici, ali je oslobođen u nedostatku dokaza.

Njima se sada sudi u objedinjenom postupku koji je krenuo iznova u novembru 2017. godine zbog promene člana sudskog veća.

Sve vesti sa suđenja pročitajte ovde.

 

Comments are closed.