Podignuta optužnica za pokušaj ubistva Beka

Podignuta optužnica za pokušaj ubistva Beka

Milan Beko (foto: N1)

Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Aleksandra Zdravkovića, bivšeg člana zemunskog klana, zbog pokušaja ubistva biznismena Milana Beka. Predlog tužilaštva je da se postupak protiv Zdravkovića spoji sa onim koji se vodi protiv Maje Adrovac.

Piše: Bojana Pavlović

Zdravković je uhapšen u julu prošle godine zbog sumnje da je u novembru 2014. pucao na Beka ispred njegove kuće na Senjaku i naneo mu povrede opasne po život. On je optužen za krivično delo teško ubistvo u pokušaju.

Na saslušanju u tužilaštvu u septembru prošle godine, Zdravković je negirao da je učestvovao u pokušaju ubistva i naveo da Beka ne poznaje.

Beko je, s druge strane, rekao da bi Zdravković mogao biti napadač. Bekov advokat Zdenko Tomanović istakao je da je Zdravković, suprotno proceduri, sa lisicama na rukama uveden u istu prostoriju gde je bio Beko pre nego što je on dao iskaz. Dodao je i da tužilaštvo nije omogućilo da se izvrši prepoznavanje osumnjičenog u skladu sa zakonom čime se stvaraju uslovi da napadači na Beka prođu nekažnjeno.

Pola godine nakon Zdravkovićevog hapšenja, tužilaštvo ga je optužilo za pokušaj ubistva. Predložilo je da se postupak protiv njega spoji sa postupkom koji se vodi protiv Maje Adrovac.

Presuda kojom je Adrovac u nedostatku dokaza oslobođena optužbi da je pomagala osobi koja je pucala u Beka je ukinuta i njoj će se ponovo suditi.

Zdravković je 2004. bio optužen da je član zemunskog klana, jedne od najmoćnijih kriminalnih grupa koja je novac sticala švercom droge, otmicama bogatih osoba i počinila desetine ubistava, uključujući i atentat na premijera Zorana Đinđića. On je bio optužen da je kao član grupe učestvovao u otmici Slobodana Radosavljevića. Viši sud oslobodio je Zdravkovića optužbi, a presudu je 2008. potvrdio i Vrhovni sud Srbije.

Detalje o slučaju možete pročitati u posebnoj priči.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za pokušaj ubistva Milana Beka.

Comments are closed.