Podignuta optužnica protiv Veselina Raičevića Mede, člana grupe „Amerika“

Podignuta optužnica protiv Veselina Raičevića Mede, člana grupe „Amerika“

Veselin Raičević Meda/Više tužilaštvo (ilustracija KRIK)

Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Veselina Raičevića Mede, bitnog člana najdugovečnijeg domaćeg narko-klana poznatog kao „grupa Amerika“ i još tri muškarca zbog sumnje da su kao grupa prodavali narkotike, rekla je portparolka tužilaštva za KRIK. Oni su uhapšeni u aprilu ove godine kada je zaplenjeno dva kilograma kokaina.

Piše: Jelena Radivojević

Osim Veselina Raičevića optuženi su i Aleksandar Stević, Ašim Jusufi i Imrlili Alili, rečeno je iz tužilaštva za KRIK. Terete se za prodaju droge u grupi, za šta je zaprećena kazna od pet do petnaest godina zatvora.

Optužnica je poslata Višem sudu na potvrđivanje.

Podsetimo, oni su uhapšeni u aprilu u jednom beogradskom restoranu prilikom primopredaje droge.

Grupa „Amerika“

Raičević je jedan od uticajnijih ljudi kriminalnog klana „Amerika“ – nazvanog tako jer su šefovi ove grupe američki državljani srpskog porekla. Grupa postoji više od trideset godina, a ključan posao im je međunarodni šverc kokaina.

Njegov brat, Vojislav Raičević poznatiji kao Voja Amerikanac, bio je na čelu ovog klana sve dok nije misteriozno nestao krajem devedesetih.

Policijski doušnik sa kodnim imenom „Srećko“ ispričao je da je nakon nestanka Voje Amerikanca Veselin ostao „u vrhu (kriminalne) piramide.“

„Srećko“ je 2001. ispričao i da je Voju Amerikanca kidnapovala supranička ekipa, mučila ga i ubila. Klan „Amerika“ je potom iz osvete organizovao seriju ubistava beogradskih kriminalaca.

Nakon nestanka Voje Amerikanca, vođstvo nad klanom preuzeo je Mileta Miljanić koji živi u Njujorku. On je viđen u društvu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na snimku koji je nastao pre tri godine tokom obilaska izgorele srpske crkve u Njujorku. Na snimku se vidi Miljanić koji stoji iza Dačića dok daje izjavu. Dačić je, međutim, tada za KRIK rekao da Miljanića ne poznaje i da je događaj organizovala crkva.

Miljanićeva desna ruka, Zoran Jakšić, nalazi se u zatvoru u Peruu, jer je osuđen da je organizovao kupovinu kokaina od lokalnih mafijaških porodica i njegov šverc za Evropu.

Veselin Raičević je u decembru prošle godine osnovao firmu u Beogradu koja se bavi izdavanjem smeštaja, a pre toga je bio vlasnik kompanije „Bet2Win“ koja se bavila poslovima u vezi sa klađenjem.

U Beogradu, Podgorici i rodnom Danilovgradu poseduje više nekretnina.

Comments are closed.