Počelo suđenje za ubistvo saradnika Filipa Koraća

Počelo suđenje za ubistvo saradnika Filipa Koraća

Ubijeni Siniša Milić

Suđenje Darku Duloviću za pomaganje u ubistvu Siniše Milića Bosketa, bliskog saradnika kriminalaca Filipa Koraća i Luke Bojovića, počelo je danas u Višem sudu u Beogradu. Milić je ubijen u eksploziji automobila u Beogradu 2018. godine, a Duloviću se sudi u odsustvu jer je u bekstvu.

Piše: Jelena Radivojević

Sudija Nikola Mikić rekao je na početku današnjeg suđenja da je ranije odlučeno da se Darku Duloviću sudi u odsustvu pošto se nalazi u bekstvu. Dulović je nestao po  izlasku iz zatvora u Crnoj Gori gde je služio kaznu za trgovinu drogom pošto Srbija nije tražila njegovo izručenje, niti raspisala međunarodnu poternicu za njim.

On je optužen da je učestvovao u ubistvu Siniše Milića tako što je ubici obezbedio automobil i obećao da će mu pomoći nakon ubistva. Milić je ubijen u junu 2018. godine kada je njegov automobil eksplodirao u blizini Autokomande u Beogradu.

Suđenje je danas počelo saslušavanjem svedoka među kojima su i Milićeva nevenčana supruga Jelena Stanojević i otac optuženog Radosav Dulović.

Stanojević je rekla da ostaje pri onome što je ranije ispričala na saslušanju u tužilaštvu – da Dulovića ne poznaje i da joj ništa o ubistvu nije poznato. Kako je tada rekla, nije znala da li je Milić imao probleme niti da je dobijao pretnje.

Dulovićev otac Radosav pričao je o automobilu za koji tužilaštvo tvrdi da ga je koristio Milićev ubica. Objasnio je da je „reno lagunu“ kupio krajem 2017. godine, ali da je već u maju naredne godine želeo da ga proda.

Više ljudi je, kako je ispričao, radilo probne vožnje, i da su jednog junskog dana 2018. jedan ili dvojica momka sa kačketima došli da probaju auto. Oni su se vratili posle par sati, a Dulović je rekao da ne zna gde su bili i šta su radili. Nakon toga on je sinu u julu rekao da prodaju kola, što su i učinili.

Suđenje će biti nastavljeno u februaru naredne godine.

Dulović je, piše u optužnici, nepoznatoj osobi sredinom juna 2018. godine dao automobil „reno laguna“ kojim se ona odvezla do otvorenog tržnog centra „Buvljak“ na Novom Beogradu. Tu je, kako je utvrdilo tužilaštvo, na tezgi za 100 evra kupio mobilni telefon koji je bio povezan sauređajem za praćenje, ranije stavljenim na Milićev automobil, i služio je da se prati lokacija automobila. Tužilaštvo, međutim, nije otkrilo ko je prethodno postavio bombu i uređaj za praćenje na Milićev automobil koji je bio parkiran ispred kuće u kojoj je živeo. 

U satima pre ubistva, piše u optužnici, nekoliko puta je proveravana njegova lokacija, a nepoznati ubica čekao je u blizini Južnog bulevara da Milić prođe automobilom kako bi aktivirao bombu. Kada se Milić zaustavio na semaforu, bomba je aktivirana, a on je od jačine detonacije preminuo na licu mesta. Eksplozija se dogodila u saobraćajnoj gužvi, pa je ugrožena bezbednost velikog broja ljudi, a šteta je naneta i drugim vozilima.

Ubijeni Milić ranije je bio pripadnik policije Bosne i Hercegovine, a radio je i u policiji u Srbiji. Kao bivši policajac obezbeđivao je članove porodice ozloglašenog kriminalca Luke Bojovića i njegove saradnike, među kojima, navodno i njegovu desnu ruku Filipa Koraća.

Rat klanova

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) je u izveštaju do kog su došli novinari KRIK-a označila Milića kao člana barsko-budvanske kriminalne grupe koja se bavi švercom kokaina, pranjem novca, zelenašenjem i likvidacijama, a delovala je pod vođstvom Luke Bojovića. Posle Bojovićevog hapšenja u Španiji 2012, upravljanje kriminalnim poslovima preuzeo je Korać, a njegovu grupu BIA je označila kao „jednu od najopasnijih kriminalnih grupa koja deluje u međunarodnim okvirima“.

Ova grupa blisko sarađuje sa škaljarskim klanom, a učestvovala je i u brojnim kriminalnim obračunima sa suparničkim kavačkim klanom od 2014. godine. U ovom ratu stradalo je više od 50 ljudi, a prema rečima tužioca za organizovani kriminal Milenka Madića i Milić je bio žrtva ovog rata.

I Dulović kom se sudi za pomaganje u njegovom ubistvu ima kriminalnu prošlost. U Crnoj Gori je 2017. godine osuđen na dve i po godine zatvora zbog šverca droge, a kao maloletnik je učestvovao u tuči u kojoj je upucan. Na njega je 2007. ispred splava „Blejvoč“ u Beogradu pucao Veljko Belivuk koji je tada radio kao šef obezbeđenja splava. Belivuk je najpre bio optužen za pokušaj ubistva, nakon čega je usledilo sedmogodišnje suđenje koje je obeležilo nekoliko kontroverzi, među kojima su promene svedočenja. Na kraju je osuđen samo za nanošenje teških telesnih povreda. Detalje o slučaju pročitajte ovde

Belivuk kasnije postaje poznat javnosti kada je preuzeo navijačko-kriminalnu grupu zvanu „Janjičari“ nakon ubistva njenog vođe kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi 2016. godine. Ova grupa deo je kavačkog klana, a njeni članovi su uhapšeni u februaru ove godine. Optuženi su za ubistva, otmice, nedozvljeno držanje oružja i čekaju suđenje. Ipak, veze koje su imali u policiji i politici, tužilaštvo za sada nije ispitalo. Više o tim vezama pročitajte u KRIK-ovim tekstovima.

Comments are closed.