Podignuta optužnica za ubistvo saradnika Filipa Koraća

Podignuta optužnica za ubistvo saradnika Filipa Koraća

Ubijeni Siniša MIlić (foto: krik.rs)

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Darka Dulovića za pomaganje u ubistvu Siniše Milića Bosketa, bliskog saradnika kriminalaca Filipa Koraća i Luke Bojovića, u centru prestonice u junu 2018. godine. Optužnica je poslata sudu koji može da je potvrdi, vrati tužilaštvu na dopunu ili odbaci.

Piše: Bojana Pavlović

Više tužilaštvo je sredinom maja optužilo Dulovića da je pomogao prilikom ubistva Milića. Automobil koji je vozio Milić eksplodirao je usred bela dana, u 13 časova, na semaforu na prometnoj raskrsnici Ustaničke ulice i Južnog bulevara u junu 2018.

Policija je nekoliko meseci kasnije saopštila da je rasvetlila ubistvo – Dulović je osumnjičen da je organizovao i izvršio ubistvo. Optužen je, međutim, da je pomogao nepoznatom izvršiocu, što je blaže krivično delo. Osim izvršioca, nepoznat je i organizator ubistva.

On se nalazi u zatvoru u Crnoj Gori gde služi kaznu zbog trgovine drogom, a srpsko tužilaštvo tražilo je njegovo izručenje.

Milić je bio član barsko-budvanske kriminalne grupe koja se bavi švercom kokaina, pranjem novca, zelenašenjem i likvidacijama, a delovala je pod vođstvom Luke Bojovića, piše u izveštaju Bezbednosno-informativne agencije do kog su došli novinari KRIK-a. Posle Bojovićevog hapšenja u Španiji 2012, upravljanje kriminalnim poslovima preuzeo je Filip Korać koji važi za njegovu desnu ruku. 

Milić je kao bivši policajac obezbeđivao članove Bojovićeve porodice i saradnike – među njima navodno i Koraća. 

Koraćevu grupu srpska obaveštajna služba označila je kao „jednu od najopasnijih kriminalnih grupa koja deluje u međunarodnim okvirima“. 

Grupa blisko sarađuje sa škaljarskim klanom, a učestvovala je i u brojnim kriminalnim obračunima sa suparničkim kavačkim klanom zbog preuzimanja vođstva u švercu droge, za koje je povod bila svađa oko 200 kilograma kokaina 2014. godine. U ovom ratu stradalo je više od 40 osoba, a ubistva su se dešavala širom Evrope. Prošlog utorka u Kijevu je pokušana likvidacija vođe kavačkog Radoja Zvicera, a koja se dovodi u vezu sa sukobom klanova. Više o tome pročitajte u posebnoj priči.

Milić je takođe žrtva ovog rata, kako je ranije rekao tužilac za organizovani kriminal Milenko Mandić. 

Osumnjičeni za učešće u njegovom ubistvu Darko Dulović kao maloletnik učestvovao u tuči u kojoj je ranjen. Na njega je 2008. ispred splava „Blejvoč“ u Beogradu pucao Veljko Belivuk koji je tada radio kao šef obezbeđenja kluba. Belivuk je najpre bio optužen za pokušaj ubistva, ali je nakon što su svedoci izmenili iskaz delo ublaženo. Na teret mu je na kraju stavljeno nanošenje teških telesnih povreda za koje je i osuđen.

Belivuk je inače preuzeo navijačko-kriminalnu grupu zvanu „Janjičari“ nakon ubistva njenog vođe kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi 2016. godine. Ova grupa deo je kavačkog klana, pokazuje policijska šema do koje su došli novinari KRIK-a, i ima veze u srpskoj policiji i politici. 

Više o ratu klanova  pročitajte u posebnoj priči

Pročitajte više o Filipu Koraću 

Comments are closed.