Počelo suđenje za pokušaj ubistva Beka pred Apelacionim sudom

Počelo suđenje za pokušaj ubistva Beka pred Apelacionim sudom

Suđenje nekadašnjem članu zemunskog klana Aleksandru Zdravkoviću za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka počelo je danas pred Apelacionim sudom u Beogradu. Beko je trebalo danas da bude saslušan, ali se nije pojavio u sudu, pa će nastavak suđenja biti naknadno zakazan.

Piše: Jelena Radivojević

Biznismen Milan Beko nije se danas pojavio u sudu da ispriča čega se seća o događaju iz novembra 2014. godine kada je, kako tvrdi tužilaštvo, Aleksandar Zdravković pucao u njega i pokušao da ga ubije. Bekova zastupnica Zara Tijanić Jevtović rekla je da je on bio sprečen da dođe iz zdravstvenih razloga.

Suđenje je tako trajalo svega nekoliko minuta jer je optuženi Zdravković rekao da ostaje pri svim izjavama koje je ranije dao, a sudije će naknadno odrediti datum sledećeg suđenja.

Zdravkoviću se sudi pred Apelacionim sudom u Beogradu jer sudije nisu mogle da donesu odluku o žalbama na presudu kojom je on u maju osuđen na devet godina zatvora. Smatrali su da je potrebno da ponovo saslušaju optuženog i oštećenog i pregledaju dokaze kako bi mogli da presude.

Novu presudu doneće sudije Bojana Paunović, Aleksandar Vujičić, Sretko Janković, Marko Jocić i Rastko Popović.

Na Beka je pucano u novembru 2014. ispred njegove kuće na Senjaku dok je u automobilu čekao da se otvori kapija i tada je teško ranjen.

Nepoznati motiv i nalogodavac

Osam meseci kasnije policija je uhapsila Maju Adrovac zbog sumnje da je pucala u Beka jer je njen DNK pronađen na čaurama metaka. Adrovac, čiji je suprug kriminalac Ivan Adrovac, je, ipak, kasnije optužena samo za pomaganje – tužilaštvo je tvrdilo da je nepoznatom pucaču obezbedila municiju.

Ona se tokom suđenja branila da je njen DNK podmetnut i tvrdila da nikada nije držala pištolj ili metke u rukama. 

Adrovac je oslobođena optužbi, ali je presuda ukinuta i suđenje ponovljeno. U međuvremenu je uhapšen i optužen i Aleksandar Zdravković, bivši član zemunskog klana i prijatelj njenog supruga, pa im se u ponovljenom postupku sudilo zajedno.

Oboje su negirali krivicu, a Zdravković je rekao i da mu je žao zbog onoga što se dogodilo Beku, ali da pred njim stoji mirne savesti jer sa tim događajem nema veze.

Ključni dokaz protiv Zdravkovića bilo je veštačenje njegove telefonske komunikacije – utvrđeno je da je dan pre napada na Beka prestao da koristi svoj mobilni telefon i da su tada aktivirane „specijale“ – telefoni korišćeni za tajnu komunikaciju između njega i nepoznatog saučesnika. Tokom postupka se u kontekstu „specijale“ pominjalo ime Ivana Adrovca iako on nije bio ni optužen niti saslušan kao svedok. Adrovac je u zatvoru u Švajcarskoj gde služi kaznu zatvora na koju je osuđen zbog pljačke juvelirnice. Više o tome pročitajte ovde.

Zdravković je tada osuđen na 10 godina zatvora, dok je Adrovac ponovo oslobođena.

Apelacioni sud potom je potvrdio deo presude koji se odnosi na Adrovac i nju pravosnažno oslobodio optužbi, ali je naložio da se suđenje Zdravkoviću ponovi i on je u tom postupku osuđen na devet godina zatvora.

Sudija Marina Anđelković koja je donela presudu rekla je tada da je nesporno da je Zdravković sa još jednom nepoznatom osobom ugrozio život Beka. Više o tome pročitajte ovde.

Sve detalje slučaja pročitajte u našoj bazi „Prosudi ko sudi

Comments are closed.