Počelo suđenje Veljku Belivuku

Suđenje vođi Partizanovih navijača Veljku Belivuku i dvojici njegovih saradnika za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića počelo je danas u Višem sudu u Beogradu. Belivuk i Marko Miljković, koji su dovedeni iz pritvora, negirali su da su umešani u zločin. Mirku Kojiću sudi se odsustvu.

Piše: Bojana Pavlović

Pripremno ročište je po zakonu zatvoreno za javnost, pa novinarima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju. Tužilaštvo i odbrana u ovom delu suđenja predlažu svoje dokaze.

Ispred sudnice okupio se veliki broj navijača i članova grupe ubijenog kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi čiji je Belivuk bio najbliži saradnik. Među dvadesetak mladića novinari KRIK-a prepoznali su Borisa Karapandžića i Aleksandra Vučeljića, koji su sa Belivukom učestvovali u demoliranju kafića „Holivud“ u vlasništvu bivšeg vođe navijača Aleksandra Vavića, kao i Nikolu Plavšića, člana skupštine FK „Partizan“.

Nepoznati ubica

Belivuk je početkom februara uhapšen pod sumnjom da je ubio Vlastimira Miloševića, ali je nakon šest meseci optužen za pomaganje u ubistvu.

Sa njim su optuženi Marko Miljković i Mirko Kojić, takođe za pomaganje.

Miloševićevo telo pronađeno je u jutarnjim časovima na tramvajskim šinama u centru Beograda, nedaleko od zgrade gde je živeo.

U optužnici se navodi da je nepoznati ubica ispalio na Miloševića deset hitaca iz škorpiona s prigušivačem od kojih ga je sedam pogodilo.

Belivuk, Miljković i Kojić optuženi su da su nepoznatom ubici pomogli tako što su nabavili automobil, na njega stavili ukradene tablice i dan kasnije ga spalili. Na automobilu, kao i na tablicama, nađen je Belivukov DNK.

U svojoj odbrani pred tužiocem Belivuk je rekao da ne može da objasni odakle njegovi tragovi tu. On je ispričao da je poznavao Miloševića i da su jedno vreme zajedno radili kao obezbeđenje na splavu „Fristajler“, ali da su prekinuli kontakt posle jedne tuče koja je 2014. izbila među njihovim drugovima na ovom splavu.

Prošlost

Stanković, Vučković i Belivuk

Belivuk je 2008. godine bio optužen za pokušaj ubistva ispred splava „BlayWatch“ gde je radio kao šef obezbeđenja. Bio je optužen za pokušaj teškog ubistva, ali je nakon sedam godina optužnica izmenjena i optužen je za nanošenje teških telesnih povreda. Osuđen je na pet i po meseci zatvora.

Javnost je za Belivuka čula nakon prebijanja članova obezbeđenja direktora kluba Partizan Miloša Vazure. Na snimku sigurnosnih kamera vide se Belivuk i još jedan član grupe Darko Ristić kako brutalno udaraju i šutiraju čoveka na parkingu ispred stadiona. Njih dvojica potpisala su sporazum sa tužilaštvom i Belivuk je osuđen na godinu dana kućnog zatvora.

U vreme kada je ubijen Milošević, on je, međutim, i dalje bio na slobodi jer presuda nije postala izvršna.

Stanković je ubijen u oktobru prošle godine ispred Centralnog zatvora. On je 2013. osuđen da je bio vođa grupe koja je prodavala drogu, međutim, ni nikada nije odležao kaznu. Sud mu je čak 12 puta odložio odlazak u zatvor zbog navodnih zdravstvenih tegoba, otkrio je KRIK. On se istovremeno pojavljivao na utakmicama i učestvovao u tučama.

Nakon Stankovićevog ubistva u oktobru prošle godine, Belivuk je preuzeo vođstvo nad huliganskom grupom. Stanković i Belivuk imaju dobre veze u policiji o čemu svedoči i njihova fotografija sa tribine na kojoj su zagrljeni sa pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem Vučkom.

Pročitajte priču o Aleksandru Stankoviću 

Pročitajte priču o članu ekipe ubijenom ispred kluba „Nana“

 

1 Comment

  1. insajder kaže:

    A jel na gornjoj slici slucajno zamaglen lik ili je to zato sto je to jos jedan od oficira zandarmerije?