Počelo suđenje Šariću pred Apelacionim sudom

Počelo suđenje Šariću pred Apelacionim sudom

HRONIKA Sudjenje Darko Saric, u specijalnom sudu, na slici

Apelacioni sud u Beogradu započeo je razmatranje žalbi na presudu Darku Šariću za šverc kokaina. U narednim danima, čitaće se žalbe tužilaštva i odbane.

Piše: Bojana Pavlović

Zasedanje pred Apelaconim sudom počelo je danas i predviđeno je da traje osam dana – do kraja sledeće sedmice. Zbog obimnosti presude, sud je rešio da danas bude pročitano samo njeno obrazloženje, a narednih dana čuće se i kakve zamerke na presudu imaju tužilaštvo i odbrana.

Apelacioni sud može da potvrdi presudu, da je preinači ili da je ukine i naloži ponovno suđenje.

Doniraj KRIK_300x140Šarićev advokat Radoslav Baćović rekao je da će odbrana tražiti da Apelacioni sud ukine presudu i vrati slučaj na početak.

Viši sud u Beogradu jula prošle godine osudio je Darka Šarića na 20 godina zatvora jer je organizovao šverc 5,7 tona kokaina. Članovi njegove grupe ovom presudom osuđeni su na kazne od 11 do 20 godina, dok je troje okrivljenih oslobođeno.

Obrazlažući visinu kazne sud je naveo da je „organizovana kriminalna grupa preduzimala radnje na teritoriji više zemalja, čak i na više kontinenata sa podrškom u organizacionom smislu koju ne bi mogla da ostvari čak ni neka država sa svojim potencijalima, kako u broju ljudi, tako i u njihovoj organizaciji“.

Šarić je osuđen da je organizovao grupu koja je švercovala kokain iz zemalja Latinske Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2006. i 2009. Šarićev klan se za kratko vreme nametnuo na svetskom tržištu narkotika – nudili su povoljnu cenu, kvalitetan kokain, a preuzimali na sebe troškove i rizike transporta.

Tokom međunarodne akcije „Balkanski ratnik“ u kojoj su učestvovale bezbedonosne službe, tužilaštva i policije nekoliko zemalja zaplenjeno je više od dve tone kokaina koji je pripadao ovoj grupi. Istog dana, u Srbiji su uhapšeni Šarićevi saradnici.

Početkom 2010. raspisana je međunarodna poternica za Šarićem. Suđenje je počelo iste godine, a Šariću se sudilo u odsustvu sve do 2014. godine kada se predao srpskim pravosudnim organima.

Sa kim je i o čemu pregovarao u vezi sa svojom predajom, kao i da li mu je nešto obećano u pogledu visine kazne, Šarić nije otkrio.

Očekivalo da će on tada javno progovoriti o političkim vezama. To se, međutim, nije dogodilo.

Šarić je sa optuženičke klupe optužio načelnika Uprave kriminalističke policije Rodoljuba Milovića da mu smešta afere i da je korumpirani policajac.

Sudski postupak obeležili su pokušaji diskreditovanja svedoka saradnika i brojni zahtevi za izuzeće tužilaca i sudija.

Ključne momente slučaja Šarić pročitajte u posebnoj priči.

 

Comments are closed.