Peurači ukinuta presuda za mito

Peurači ukinuta presuda za mito

Apelacioni sud ukinuo je osuđujuću presudu protiv bivšeg direktora Inspekcije za rad i nekadašnjeg funkcionera Socijalističke partije Srbije Dragoljuba Peurače i naložio ponovno suđenje.

Piše: Bojana Pavlović

Peurača je u julu prošle godine osuđen na pet godina zatvora zbog primanja mita, a zabranjeno mu je bilo i da tri godine radi u državnoj službi.

Apelacioni sud ukinuo je ovu presudu jer je „nerazumljiva i protivrečna sama sebi“.

Peurača je uhapšen u martu 2014. i optužen da je tražio novac i primio mito od 65.000 evra – 50.000 evra od firme „Securitas“ i 15.000 evra od kompanije „Manpower“.

U optužnici se navodi da je Peurača iskoristio događaj kada je na jednoj benzinskoj pumpi na radnom mestu preminula zaposlena firme „Manpower“. Žena je umrla prirodnom smrću, ali je Inspektorat za rad bio dužan da obavi kontrolu i sačini izveštaj.

Doniraj KRIK_300x140Umesto da vlasniku firme da izveštaj, Peurača mu je saopštio da su rezultati kontrole nepovoljni i rekao da će mu oduzeti dozvolu za rad. Da bi „rešio problem“, zatražio je „finansijske stimulanse“ od 30.000 evra, dodajći da bi bila dovoljna i polovina tražene sume.

Istog dana tražio je 50.000 evra i od vlasnika druge firme. Peurača je uhapšen samo nekoliko minuta posle primopredaje traženog mita, međutim, novac nije pronađen kod njega.

Peurača je na mesto direktora Inspektorata za rad postavljen nakon izbora 2012. godine, mesec dana pošto je Ivica Dačić postao premijer. Bio je među onima koji su na funkciju došli bez poštovanja konkursne procedure, kao kadar Socijalističke partije Srbije (SPS).

On je 2007. godine radio u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, a od 2010. godine u Kabinetu ministra unutrašnjih poslova.

Zbog fizičke sličnosti sa Ivicom Dačićem, Peurača se svojevremeno hvalio da ga nazivaju Dačićevim dvojnikom i oslovljavaju sa „Ivice“.

 

Comments are closed.