Peurača osuđen za trgovinu uticajem

Peurača osuđen za trgovinu uticajem

Dragoljub Peurača (foto: printscreen)

Bivši direktor Inspekcije za rad Ministarstva rada Dragoljub Peurača osuđen je danas na četiri godine i šest meseci zatvora zbog trgovine uticajem. Odlukom suda zabranjeno mu je da tri godine radi u državnoj službi, a naloženo mu je i da plati 50.000 evra.

Piše: Bojana Pavlović

Ovo je druga presuda Višeg suda u Beogradu protiv bivšeg direktora Inspekcije za rad – u julu 2015. Peurača je osuđen na pet godina zatvora zbog primanja mita. Apelacioni sud ukinuo je tu presudu krajem aprila prošle godine i naložio ponovno suđenje.

Peuračin branilac Sead Spahović kaže za KRIK da će se žaliti na ovu odluku, pa će konačnu reč dati Apelacioni sud.

Peurača je optužen da je tokom marta 2014. tražio novac i primio mito od 65.000 evra od firmi „Securitas“ i „Manpower“. Tužilaštvo je u međuvremenu menjalo optužnicu, umesto za primanje mita, Peurača je optužen za trgovinu uticajem – da je novac tražio ne da bi im izdao povoljan izveštaj o inspekciji, već da bi uticao na druge u vezi sa ovim slučajem.

Na jednoj benzinskoj pumpi na radnom mestu preminula je zaposlena firme „Manpower“. Obdukcija je pokazala da je žena umrla prirodnom smrću od infarkta, ali su propisi nalagali da Inspektorat za rad mora da obavi kontrolu preduzeća.

Peurača je zakazao sastanak vlasniku firme i rekao da su rezultati kontrole veoma loši – da je u velikom problemu zbog smrti radnice na pumpi. On je, tvrdi tužilaštvo, zatražio 30.000 evra dodavši da bi i polovina sume mogla da reši problem.

Vlasnik firme je, u dogovoru sa policijom, bio ozvučen kada je Peurači rekao da je pripremio novac. Direktor inspekcije dao mu je uputstva gde da ostavi novac.

Peurača je, navodi tužilaštvo, istog dana tražio i 50.000 evra od vlasnika firme „Securitas“. Uhapšen je nekoliko minuta posle primopredaje, međutim, novac nije pronađen kod njega.

Njegov branilac Sead Spahović tokom postupka isticao je da policija u ovom slučaju koristila prikrivenog islednika, odnosno da je jedan od vlasnika firmi bio ozvučen iako to po zakonu sme biti samo službeno lice, kao i da je on njegovom klijentu nudio novac.

Peurača je na mesto direktora Inspektorata za rad postavljen nakon parlamentarnih izbora 2012. godine, mesec dana pošto je Ivica Dačić postao premijer. Bio je među onima koji su na funkciju došli bez poštovanja konkursne procedure kao kadar Socijalističke partije Srbije.

Svojevremeno se hvalio da je dvojnik Ivice Dačića zbog navodne fizičke sličnosti. U intervjuu za list „Press“ 2006. godine, Peurača je ispričao da ga često mešaju sa Dačićem, da ga čak i oslovljavaju sa „Ivice“.

1 Comment

  1. Dembelija kaže:

    Da je pravna drzava ovaj je odavno trebao biti u bukagijama! A sta znaci nakon tri godine moze opet da radi u drzavnoj upravi?! Uglavnom, on je svo vreme na slobodi…