Penzioner iz Srbije u svetskom skandalu pranja novca

Penzioner iz Srbije u svetskom skandalu pranja novca

Vlasnik firme koja je, prema istrazi estonske policije, oprala dva miliona dolara kroz ogranak Danske banke u Estoniji je srpski državljanin Živojin Nikolić iz Smedereva, otkriva KRIK u okviru globalnog novinarskog projekta „FinCEN dosijei“. Oprani novac ukraden je iz gruzijskog državnog fonda. Nikolić za KRIK negira da je umešan u pranje novca i tvrdi da je žrtva krađe identiteta. 

Pišu: Dragana Pećo, Holger Ronema (OCCRP) 

Početkom ove godine tužilaštvo u Estoniji saopštilo je da vodi istragu o pranju čak dve milijarde dolara kroz tamošnji ogranak „Danske banke“ – što je, prema pisanju svetskih medija, jedan od najvećih slučajeva pranja novca u istoriji. Istraga se vodi protiv 11 bivših službenika ove banke zbog sumnje da su pomagali raznim inostranim klijentima da osnuju ofšor firme kojima su zatim u banci otvarali račune kroz koje je pran novac.

U ovom slučaju pojavljuje se i kompanija „Goldcraft Universal LLP“ koja je prema nalazima estonske policije oprala dva miliona dolara, a iza koje stoji srpski državljanin – penzioner Živojin Nikolić iz Smedereva, otkriva KRIK/OCCRP. 

Do ovih saznanja novinari su došli zahvaljujući globalnom projektu „FinCEN dosijei“ u kojem su objavljena poverljiva dokumenta iz istrage i podaci „Danske“ banke, do kojih je došao italijanski magazin l’Espresso i podelio ih sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ) i partnerima, uključujući novinarsku mrežu OCCRP i KRIK.

Bivši radnik smederevske „Železare“ Nikolić za KRIK kaže da je prvi put čuo od novinara da je vlasnik ove kompanije i negira da je umešan u pranje novca. Tvrdi da je žrtva krađe indentiteta. Objasnio je da mu je u Ukrajini, gde je živeo i radio do 2006, ukraden pasoš – kojim su kasnije otvorene kompanije.

„Dok smo večerali, pokupili su mi sve stvari, i pasoš i dokumenta. Eto otkud im podaci!“, ispričao je Nikolić u telefonskom razgovoru i dodao: „Nađite toga ko je to radio i šta je radio, ja nisam!“

Ko se još pojavljuje u istrazi sem Nikolićevih firmi
Od 2017. godine, kada je započeta istraga o pranju novca u estonskom ogranku „Danske“ banke, istražitelji su je proširivali te došli do iznosa od dve milijarde dolara za koje sumnjaju da je ta banka oprala. Mediji su izveštavali da je novac dolazio iz Estonije, Rusije, Letonije, Kipra i Velika Britanije, a završavao na računima u više od 150 država uključujući Estoniju, Letoniju, Kinu, Švajcarsku, Tursku i Veliku Britaniju. Istraga u Estoniji još traje, a pokrenuta je i u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u Danskoj, u kojoj je centrala ove banke. Izvršni direktor estonske „Danske banke“ koji je bio svedok u istrazi, Aviar Rehe, pre godinu dana je pronađen mrtav u svom stanu u Talinu. Policija nije pokretala istragu jer je sve ukazivalo da je u pitanju samoubistvo.

On je, ipak, pobudio interesovanje estonskog tužilaštva koje tvrdi da je preko njegove firme opran novac ukraden iz budžeta Gruzije. 

Ovo tužilaštvo se za pomoć obratilo kolegama u Beogradu, saznaje KRIK. 

„Više javno tužilaštvo u Beogradu postupilo je po zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći Generalnog tužilaštva Republike Estonije i dostavilo tražene informacije”, navodi se u odgovoru srpskog tužilaštva. Detaljnije informacije, međutim, nisu želeli da nam daju.

KRIK je upitao i Upravu za sprečavanje pranja novca o tome da li se bavi ovim slučajem, ali odgovor do danas nije stigao.

Smederevac u skandalu pranja novca

Novinari su došli do dokumenta „Danske“ banke u kojem se vidi da je Nikolić bio krajnji vlasnik dve kompanije iz Velike Britanije – „Goldcraft Universal LLP“ i „Korberg LLP“. 

„Goldcraft Universal LLP“ je račun u estonskoj „Danske“ banci otvorila 2008. godine, piše u izveštaju estonske policije čiju kopiju poseduju novinari KRIK/OCCRP. Račun je otvorio bankar Erik Lidmets, koji je tada radio kao šef odeljenja za inostrane klijente, a koji je uhapšen deset godina kasnije. 

Estonski ogranak Danske banke u Talinu (foto: Wikipedia-CC-BY-SA-3.0)

Upravo će za ovu kompaniju policija te baltičke zemlje ustanoviti da je oprala dva miliona dolara – i to novca iz gruzijskog državnog fonda.

Istraga u Estoniji je i počela tako što su se policiji u toj državi za pomoć obratile kolege iz Gruzije koje su istraživale proneveru novca iz tamošnje Agencije za nacionalne investicione fondove. Deo tog novca je završio na računu „Goldcraft Universal LLP“.

Azerbejdžanska „perionica novca“
Kroz „Danske“ banku u Estoniji, između ostalog, opran je i novac koji je stigao iz Azerbejdžana. Tamošnja vladajuća elita koristila je mrežu fiktifnih firmi koje su imale račune u ovoj banci, kao tajni fond za pranje novca, bogaćanje ljudi bliskih porodici predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, ali i za podmićivanje pojedinih političara iz EU, pokazalo je istraživanje novinarske mreže OCCRP. Jedna od četiri glavne firme iz ove mreže, poznate kao „azerbejdžanska peronica novca“, bila je „LCM Alliance LLP“, za koju se sada u „FinCEN dosijeima“ otkriva da je Nikolić imao pristup njenom bankovnom računu, takođe u „Danske“ banci.

Sav novac se nije zadržao na računu Nikolićeve firme.

Estonska policija je utvrdila da je, nakon što je ukraden novac iz Gruzije stigao na račun, Nikolićeva firma drugoj kompaniji davala pozajmice koje nikada nisu vraćene. 

„Goldcraft Universal LLP“ je tako za oko godinu dana, od oktobra 2011. do septembra 2012, sa svog računa prebacio ukupno pola miliona dolara na račun estonske kompanije „Eridan DVL“.

I druga Nikolićeva kompanija „Korberg LLP“ davala je sumnjive pozajmice istoj firmi, kako je ustanovila policija.  Od 2007. do 2009. prebacila je više od 1,7 miliona evra kompaniji „Eridan DVL“, u vidu zajma koji takođe nikada nije vraćen.

Bankar Lidmets (foto: ok.ru)

Kada je sve ovo saznala, estonska policija zaključila je da su pozajmice „Goldcraft Universal LLP“ zapravo bile novac namenjen za otvaranje bankovnog računa, kao i prikrivanje stvarnog korisnika i sumnjivih transakcija, a Lidmets je danas jedan od bankara protiv kojih je istraga u toku.

Nije poznato u kojoj fazi je postupak u Gruziji. Tamošnja policija nije odgovorila na pitanja KRIK-a navodeći da ne može da dostavi informacije iz istrage.

Vlasništvo firme „Eridan DVL“ je neko vreme bilo skriveno iza ofšor zone, a 2013. godine je, kako je utvrdila policija, njen suvlasnik postao upravo bankar Lidmets koji je Nikolićevoj firmi otvorio račun u „Danske“ banci.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je reklo da se protiv Nikolića ne vodi postupak u Srbiji, ali da su im se obratile kolege iz Estonije koje su tražile podatke o njemu, kao i da su te podatke dostavili.

Gruzijski istražitelji obratili su se za pomoć i kolegama u Ukrajini jer su ih tragovi vodili tamo. 

Zaposleni „Danske“ banke, koji se sada sumnjiče za pranje novca, angažovali su agente koji su im u inostranstvu pronalazili potencijalne klijente, pokazala je istraga, a među državama iz kojih su ti klijenti dolazili bila je i Ukrajina. 

Bogaćenje bankara
Kuća u Talinu, vlasništvo firme „Eridan DVL“, foto: Priit Simson, Ekspress Media
Estonski bankari koji su pod istragom sticali su bogatstvo dok su klijentima pomagali da peru novac. Policija im je zaplenila imovinu vrednu 4,5 miliona evra. Jedan od bankara, Mihail Murnikov, osim u Estoniji, pod istragom je i u Letoniji gde je sa njegovog računa zaplenjeno više od dva miliona evra. Veliko bogatstvo stekao je i Erik Lidmets. On je postao vlasnik estonske firme „Eridan DVL“ koja je od Nikolićevih kompanija dobijala pozajmice koje nije vraćala. Ta firma je kupila i renovirala nekretnine u Talinu, glavnom gradu Estonije. Bankar Jevgenij Agnevščikov je, po napuštanju posla u banci, na svoj račun deponovao oko 145 hiljada evra u kešu. Sa porodicom je stekao luksuzne automobile, a policija je u njegovom stanu pronašla skupocene satove i zlatne pločice iz Švajcarske za koje policiji nije mogao da objasni kako ih je stekao.

Upravo je Ukrajinu Nikolić redovno poslovno posećivao dok je bio zaposlen u smederevskoj „Železari“, kako je sam ispričao novinarki KRIK-a. Iz ove zemlje se, kako kaže, vratio 2006. nakon čega je ubrzo otišao u penziju.

Nikolić, 74-godišnji penzioner, kaže da za istragu prvi put čuje od novinara. U razgovoru sa novinarkom KRIK-a negirao je bilo kakvu povezanost sa ovim firmama. 

„Da sam bilo šta radio na tu temu ne bih sad živeo od penzije!“, rekao je. Odbio је da se vidi sa novinarkom KRIK-a kako bi mu predočila detalje o kompanijama sa kojima se njegovo ime dovodi u vezu. 

Nikolić tvrdi da nije bio u Estoniji 2008. godine kada je otvoren račun firme čiji je bio vlasnik, što potvrđuju i podaci estonske granične policije. 

On, prema zvaničnim podacima, u Srbiji od nekretina poseduje samo jedan dvoiposobni stan u Smederevu.

Istraživanju doprinela i Sara Smolović

Više o slučaju „Danske“ banke pročitajte u priči na ovom linku

Pročitajte i prethodne dve priče iz projekta „FinCEN dosijei“:

Pogled u „Mineco“ imperiju: Gigant umešan u korupciju ima problem s bankama

U Srbiji uspešan investitor, u Americi sumnje na pranje novca

Pomozite nam da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju. Podržite naš rad donacijom! Detaljnije o tome kako da nas donirate pogledajte ovde. 

2 Comments

  1. Atlija Milorad 60 kaže:

    I sta sad ?
    Pozdrav

  2. Robert kaže:

    Sve su to ruske pare za financiranje njenih tajnih aktivnosti po EU. Slično se desilo i u Slovenačkoj NLB gde je oprano 2 miliarde €, navodno „iranskih“ i gde do dana današnjeg nije niko odgovarao jer je komunistička, tada vladajuča, elita (čitaj država) umešana u sve to i još mnogo više. Kada bi neki istražni novinar počeo da sklapa te mozaike perionica para po celoj Evropi, došao bi do vrlo zanimljivih podataka kako ruske tajne službe funkcionišu na tlu Evrope.