Pašalić smatra da ne treba da se oglasi povodom napada na KRIK

Pašalić smatra da ne treba da se oglasi povodom napada na KRIK

Pašalić (foto: ombudsman.rs)

Zoran Pašalić (foto: Ombudsman.rs)

Zaštitinik građana Zoran Pašalić istakao je za N1 da se nije oglasio povodom napada na KRIK jer smatra da nije ni trebalo to da učini, pošto saopštenja ne doprinose smanjenju broja napada na novinare. Komentarišući odluke više novinarskih udruženja da istupe iz vladine radne grupe za bezbednost novinara nakon što su provladini mediji lažno optužili KRIK da sarađuje sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka Pašalić je kazao da je svačije pravo da učestvuje u nekom poslu ili da izađe iz njega.

Izvor: N1, KRIK

Pašalić je za N1 rekao da je svačije pravo da uđe ili izađe iz radne grupe, ali da je sa aspekta zaštitnika građana najznačajnije da se završi platforma u kojoj učestvuju novinarska udruženja i sindikati novinara, koja bi objedinila sve pritiske, diskreditacije i napade na bezbednost novinara.

Upitan da li platforma može da zaštiti novinare, on je odgovorio da može, jer na njoj postoje evidencije o onom što se može smatrati napadom u smilu krivičnog dela, zatim pritiskom, u smislu klevete i uvrede, ali i podaci o tome koliko puta i ko je onemogućio novinare u vršenju posla.

Na pitanje zašto nije podržao KRIK kada su ga provladini tabolidi lažno optužili da sarađuje sa grupom Veljka Belivuka, Pašalić kaže da to pitanje, ako je u pitanju krivično delo, ne spada u domen zaštitnika građana već u domen tužilaštva, a ako se svodi na klevetu – onda je to pitanje suda.

Dodaje da bi najlakše bilo zaštitniku građana da izda saopštenje kojim to osuđuje.

„Ali, kao što znate to nije put kojim ja idem, ne treba mi ni lična afirmacija, niti afirmacija insititucije. Meni ne treba da se ja lično oglašavam da steknem medijsku popularnost već da završim posao, da se na zajedničkoj platformi objedini evidencija svih napada na novinare koje su do sada vodili UNS i NUNS“, rekao je Pašalić.

Na ponovljeno pitanje zašto nije stao u zaštitu novinara KRIK-a pošto je urednik portala rekao da se plaši za bezbednost novinara, on odgovara:

„Kada se neko plaši onda se obraća policiji i tužilaštvu, zaštitnik građana ne želi da stiče popularnost na taj način što će dati saopšenje. Time se ne postiže ništa jer će se ponovo desiti da se atak na nečiju bezbednost ponovi, nama je cilj da se evidencijom stane na put napadima.“

Ističe i da je još kada je stupio na funkciju video da takva vrsta saopštenja kojima se osuđuju napadi, nije uticala na bezbednost novinara.

Na pitanje da li istraživački novinari treba da se plaše za bezbednost, kaže da niko ne treba da se plaši u ovoj zemlji, bilo novinari ili ljudi u bilo kojoj drugoj delatnosti, kao i da novinare ne bi trebalo deliti na istraživačke i one druge, jer su za zaštitnika svi novinari jednaki.

Ističe da će posle izlaska novinarskih udruženja iz radne grupe za bezbednost novinara, čiji je i on član, nastaviti da radi ono što je uvek radio – da pokuša da pomiri, da dovede za isti sto one koji treba da se bave zaštitom novinara.

„Pokušaću da budem pomiritelj“, rekao je Pašalić i dodao da je cilj da se nastavi rad na platformi, da bi se problem bezbednosti novinara rešio.

Prorežimski tabloidi, podsetimo, pre nedelju dana su počeli kampanju protiv KRIK-a lažno nas optužujući da sarađujemo sa Veljkom Beluvkom, vođom navijačko-kriminalne grupe „Principi“ i članom kavačkog klana.

Domaće i međunarodne medijske organizacije osudile su ove napade i ukazale da se radi o opasnoj kampanji kojom se novinarima crta meta na čelo i ugrožava im se bezbednost. Isto su učinili i predstavnici Evropske unije i stranih ambasada u Beogradu.

Nakon nekih od ovih reakcija reagovao je i Vučić koji je apelovao na provladine medije da ne napadaju KRIK i da nas puste da radimo svoj posao. To se, međutim, nije desilo već je kampanja nastavljena.

Zbog kampanje na KRIK medijska i novinarska udruženja su napustila Radnu grupu za bezbednost novinara Vlade Srbije jer su predstavnici vlade ignorisali ove napade i ugrožavanje bezbednosti novinara.

Belivukova ekipa deo je crnogorskog kavačkog klana, a KRIK godinama piše o vezama koje su Belivuk i njegovi saradnici imali u državnim strukturama i politici. Više o svemu tome pročitajte u posebnom tekstu. 

Comments are closed.