Pakistanski premijer napustio zemlju nakon „Panamskih dokumenata“

Pakistanski premijer napustio zemlju nakon „Panamskih dokumenata“

Navaz Šarif i Dejvid Kameron

Pakistanski premijer Navaz Šarif, součen sa pozivima za ostavkom jer njegova porodica poseduje ofšor kompanije, napustio je Pakistan i prijavio se u bolnicu u Londonu. Ovo je izazivalo spekulacije da se Šarif neće vratiti u Pakistan dok se ne smiri situacija nastala nakon objavljivanja „Panamskih dokumenata“.

Priredila: Bojana Jovanović

Do nezadovoljstva javnosti došlo je nakon što je u projektu „Panamska dokumenta“ otkriveno da njegova ćerka i dva sina kontrolišu ofšor kompanije posredstvom kojih poseduju skupe nekretnine u Londonu.

Doniraj KRIK_300x140Politički oponenti pozvali su Šarifa da podnese ostavku. Oni takođe zahtevaju sudsku istragu poslovanja ofšor kompanija povezanih sa članovima njegove porodice.

Šarifov odlazak u London bio je iznenadan, a kao razlog putovanja navodi se provera njegovog zdravstvenog stanja. Ubrzo su počele glasine da se možda neće vratiti u Pakistan dok se istraga protiv njegove porodice ne završi.

Vladini zvaničnici negirali su ove tvrdnje i istakli da će se Šarif vratiti do nedelje. Pakistanska vlada negirala je i da Šarif u Londonu traži podršku bivšeg predsednika Asifa Ali Zardarija, prenose mediji.

Jedan od najvećih Šarifovih političkih oponenata Imran Kan doputovao je u London isti dan kada se Šarif prijavio u bolnicu. Kan je rekao da traži agenciju koja bi mogla da istraži ofšor kompanije Šarifove porodice.

Izvor: ICIJ

Pročitajte najznačajnija otkrića iz projekta „Panamska dokumenta“

Comments are closed.