Osumnjičeni za ubistvo Roganovića u bekstvu

Osumnjičeni za ubistvo Roganovića u bekstvu

Ubijeni Šćepan Roganović (privatna arhiva)

Dvojica muškaraca osumnjičenih za ubistvo Šćepana Roganovića u februaru ove godine su identifikovani i nalaze se u bekstvu, saopštila je juče crnogorska policija. Porodica Roganović bliska je kavačkom kriminalnom klanu, a Šćepan je treći član koji je ubijen u protekle tri godine.

Piše: Bojana Jovanović

Policija nije saopštila ko su osobe koje sumnjiči za Roganovićevo ubistvo, već je navela njihove inicijale – M.B. i I.G.

„Osumnjičeni nijesu dostupni nadležnim organima Crne Gore i oni se potražuju“, piše u saopštenju. 

Njih dvojica bili su članovi kriminalne organizacije koju je prošle godine formirao četrdesetdvogodišnji K.V, tvrdi policija. Mediji su ranije objavili da je u pitanju Krsto Vujić iz Herceg Novog.

Kriminalna grupa je bila dobro organizovana, njeni članovi disciplinovani i svako od njih je imao određenu ulogu i zaduženje, navodi policija.

Sledeći plan kriminalne organizacije, osumnjičeni za ubistvo je 13. februara, oko devet sati ujutru, na stepeništu Sima Matavulja u Herceg Novom prišao Šćepanu Roganoviću. Iz pištolja marke „crvena zastava“ u njegovom pravcu pucao je najmanje devet puta, piše u saopštenju policije.

Nakon toga je, sumnja policija, trčeći pobegao sa mesta događaja. Nekoliko ulica dalje na motoru marke „pjađo“ sačekao ga je organizator kriminalne grupe, Krsto Vujić. Odvezli su se u pravcu naselja Sasovići, gde su, kako se sumnja, zapalili motor i oružje i sklonili se u stan koji su ranije iznajmili u mestu Zelenika.

Drugi osumnjičeni, I.G, imao je zadatak da prati Roganovića i o tome obaveštava organizatora kriminalne grupe koristeći kriptovani telefon, tvrdi policija. Osim toga, on je osumnjičen da je u januaru 2020. od osobe čiji identitet policija još nije utvrdila preuzeo „pjađo“ koji je korišćen prilikom bekstva.

Ubijeni Šćepan Roganović, podsetimo, treći je član ove porodice koji je likvidiran u protekle tri godine. Njegov otac Niko ubijen je 2017. ispred svoje kuće u Herceg Novom, a brat od strica Vladimir u decembru 2018. u centru Beča. Rođeni brat Duško preživeo je 2017. eksploziju auto-bombe, ali je ostao invalid.

Roganovići su bili članovi kavačkog kriminalnog klana koji je godinama u sukobu sa suparničkim, škaljarskim klanom.

Podela podzemlja

Ove kriminalne grupe, koje su nazive dobile po delovima Kotora, radile su zajedno sve do 2014. godine kada je u Valensiji nestalo nešto više od 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu. 

Svađa zbog kokaina prerasla je u rat koji je podelio podzemlje, pa su se kriminalne grupe priklonile jednoj od strana. Uz „škaljarce“ je grupa kriminalca Luke Bojovića koju trenutno vodi Filip Korać, dok je uz kavački klan huliganska grupa „Janjičari“ koja ima veze u srpskoj policiji i bliska je porodici predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Rat je odneo najmanje 41 život, kako su utvrdili novinari KRIK-a. Među ubijenima su i slučajne žrtve, članovi porodice, ali i vođe klanova – u januaru je u grčkoj prestonici ubijen Igor Dedović, jedan od vođa škaljarskog klana. Više o tome pročitajte ovde.

Više o Roganovićima pročitajte u posebnom tekstu

Comments are closed.