Osumnjičeni član Belivukove grupe pušten iz pritvora

Osumnjičeni član Belivukove grupe pušten iz pritvora

Veljko Belivuk (foto: printskrin)

Vuk Vučinić, osumnjičeni član kriminalne grupe Veljka Belivuka, pušten je juče iz pritvora na zahtev tužilaštva, saznaje KRIK. Vučinića, koji je u pritvoru bio od februara, tužilaštvo sumnjiči da je jednu od navodnih žrtava ove grupe – Gorana Veličkovića – namamio u kuću u Ritopeku u kojoj je kasnije ubijen.

Piše: Jelena Radivojević

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je juče od suda da Vučiniću ukine pritvor, a Viši sud u Beogradu ga je istog dana i pustio na slobodu. Ovakvu odluku sud je doneo jer na osnovu dokaza koje je tužilaštvo prikupilo do sada, nema razloga da Vučinić i dalje bude u pritvoru, piše u rešenju suda do kog su došli novinari KRIK-a. 

Novinarima KRIK-a iz tužilaštva nisu odgovorili na pitanja da li je istraga protiv Vučinića obustavljena, kao ni da li je još neko od osumnjičenih pušten na slobodu. 

Vučinića tužilaštvo sumnjiči da je pružao logistiku grupi i učestvovao u pripremi otmice i ubistva Gorana Veličkovića, navijača Partizana, koji je nestao u avgustu prošle godine, piše u tužilačkom dokumentu o pokretanju istrage protiv ove grupe.

On je, tvrdi tužilaštvo, Veličkovića čekao u automobilu „smart“ u blizini klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević” u Beogradu i odvezao ga do kuće u Ritopeku gde je potom ubijen. Tužilaštvo tvrdi da je Veličković likvidiran iz osvete, ali ne navodi nikakve detalje.

Vučinić je na saslušanju tvrdio da nema veze sa Belivukovom grupom i da nije učinio ništa za šta se sumnjiči.

Tokom istrage saslušana je i supruga nestalog Veličkovića, Jelena Veličković, koja je rekla da su njen muž i Vučinić bili dobri prijatelji i da su se porodično družili, piše u dokumentu koji poseduje KRIK. Veličković je na fotografijama koje su zabeležile sigurnosne kamere na dan kada je nestao njen muž, prepoznala njega i Vučinića. Navela je, međutim, da ne veruje da je Vučinić umešan u nestanak njenog supruga, piše u zapisniku o saslušanju do kog su došli novinari KRIK-a. 

Belivukova grupa, podsetimo, uhapšena je početkom februara i sumnjiči se za pet ubistava, otmice i trgovinu drogom. Tužilaštvo tvrdi da su Belivuk i njegovi saradnici žrtve mamili u kuću u Ritopeku i tu ih mučili i ubijali, a u jednoj od prostorija u kući pronađena je mašina za mlevenje mesa. Detaljnije pročitajte ovde.

Tužilaštvo istražuje i pojedine veze koje su Belivuk i saradnici imali u policiji, ali istraga se za sada ne bavi javno dokazanim vezama ove grupe u vrhu vlasti i policije – poput bliskosti sa Nenadom Vučkovićem Vučkom – žandarmom koji im je bio veza sa nekada jednom od najmoćnijih osoba u policiji, Dijanom Hrkalović niti odnosom sa generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem koji je sa članovima grupe vežbao gađanje, kako je tvrdio Vojni sindikat. Kako su ranije otkrili novinari KRIK-a, članovi ovog klana su obezbeđivali inauguraciju predsednika Aleksandra Vučića 2017. godine, a često su viđani i u društvu njegovog sina Danila. 

Comments are closed.