Osuđena žena koja je novinarima bila izvor za „FinCEN dosijee“

Osuđena žena koja je novinarima bila izvor za „FinCEN dosijee“

Foto: pixabay

Natalija Edvards, bivša službenica američkog Trezora, osuđena je juče na šest meseci zatvora jer je novinarima dostavila poverljivu bankarsku dokumentaciju, što je kasnije pokrenulo globalno istraživanje tokova „prljavog“ novca poznato kao „FinCEN dosijei“. U ovom međunarodnom projektu učestvovao je i KRIK. 

Piše: Jelena Radivojević

Edvards je radila u posebnom odeljenju američkog Trezora koje se bavi sprečavanjem finansijskog kriminala (FinCEN) i osuđena je jer je osetljivu dokumentaciju o transakcijama koje su tokom godina banke označile kao sumnjive dostavila novinaru američkog „BuzzFeed News“-a. Novinar je na osnovu toga objavio serijal priča.

Edvards je uhapšena u oktobru 2018, a na suđenju se predstavila kao uzbunjivačica koja se obratila medijima kako bi razotkrila nedolično ponašanje u američkom Trezoru. Kako je rekla, verovala je da su njene kolege nezakonito čuvale osetljive finansijske podatke o građanima, da nije mogla mirno da gleda korupciju, ali da joj je žao što je odala poverljivu dokumentaciju.

BuzzFeed se o odnosu sa Edvards zvanično oglasio tek nakon jučerašnje presude i stao u njenu zaštitu.

Iz ove redakcije naveli su da je zahvaljujući njenoj hrabrosti bilo moguće sprovesti „FinCEN dosijee“, međunarodno istraživanje koje je otkrilo finansijsku korupciju na globalnom nivou, što je kasnije dovelo do velikih reformi i zakonskih akcija širom sveta. Saglasne su bile i kolege iz Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) koji je uz BuzzFeed vodio ceo projekat.

„Edvards je videla dokaze o masovnim svetskim prestupima i rizikovala je svoju slobodu da javnost obavesti o nedoličnom ponašanju i brojnim neuspesima u sprečavanju takvog postupanja. Njeni postupci i naše izveštavanje pokrenuli su međunarodnu reformu bez presedana“, piše u saopštenju ICIJ-a.

„FInCEN dosijei“

U „FinCEN dosijeima“ je više od dve hiljade izveštaja koji otkrivaju novčane transakcije za koje su banke posumnjale da je u pitanju pranje novca ili neko drugo krivično delo i prijavile ih odeljenju američkog Trezora koje se bavi borbom protiv finansijskog kriminala (FinCEN). 

Curenje tajnih dokumenata pokazalo je da je više velikih svetskih banaka nastavilo da sprovodi transakcije kriminalaca, oligarha i korumpiranih političara, iako su ih američke vlasti ranije već kaznile zbog toga što nisu uspele da zaustave tokove prljavog novca. 

Novinari KRIK-a takođe su učestvovali u ovom projektu.

U procureloj dokumentaciji pronašli smo sumnjive transakcije najvećih domaćih proizvođača i prodavaca oružja među kojima su „Jugoimport“, „Krušik“ i „Zastava oružje“ i otkrili šta se sve dešavalo pre nego što je najmoćniji srpski trgovac oružjem Slobodan Tešić stavljen pod sankcije u Sjedinjenim Američkim Državama zbog optužbi za davanje mita.

Istraživali smo i poslovanje moćnog rudarskog konglomerata „Mineco“ kojim upravlja biznismen srpskog porekla i otkrili da su dve banke otkrile nekoliko sumnjivih transakcija ove kompanije. Zbog sumnjivog prenosa više od 15 miliona evra britanska banka je „Mineco“- u ugasila račun, dok je druga banka američkom Trezoru prijavila milionske uplate „Mineco“-a rudniku „Trepča“ na Kosovu kao sumnjive. Novinari OCCRP-ja su još 2013. objavili da je tadašnji vlasnik grupe „Mineco“, podmitio sudiju u Rumuniji kako bi njegova firma pobedila u sudskom sporu, kao i da se njegovi direktori u Srbiji sumnjiče da su oštetili kompaniju „Navip“, jednog od najvećih domaćih proizvođača alkoholnih pića. Sve to, čini se, nije prepreka za rad „Mineco“-a jer ne samo da sarađuje sa balkanskim državama i uzima rudnike pod koncesiju, već učestvuje i u projektu koji finansira Evropska unija.

KRIK je otkrio i da je njujorška banka milionsku uplatu na račun fabrike čarapa „Real Knitting“ u selu Gajdobra kod Bačke Palanke označila kao moguće pranje novca. Novinari KRIK-a su u dokumentaciji pronašli još sličnih transakcija, ali smo otkrili i da se radnici ove fabrike žale na mobing i loše uslove rada, a da država „Real Knitting“-u dodeljuje milionsku pomoć.

U procurelim dokumentima je i ime Živojina Nikolića, penzionera iz Smedereva. Nikolić se u papirima vodi kao vlasnik firme za koju estonska policija tvrdi da je oprala dva miliona dolara koji su ukradeni iz gruzijskog državnog fonda. Novinarima KRIK-a Nikolić je rekao da mu je ukraden identitet.

Sve naše priče iz ovog istraživanja pročitajte ovde.

Comments are closed.