Oslobođajuća presuda u slučaju „Gradska čistoća“

Oslobođajuća presuda u slučaju „Gradska čistoća“

Sudnica u Ustaničkoj ulici (foto: S.Dojčinović)

Viši sud u Beogradu oslobodio je svih 16 optuženih u slučaju „Gradska čistoća“ zbog nedostatka dokaza. Bivši direktor ovog javnog preduzeća Dragan Ignjatović i vlasnici nekoliko privatnih firmi oslobođeni su optužbi da su malverzacijama i fiktivnim ugovorima oštetili preduzeće i državu za najmanje 310 miliona dinara.

Piše: Bojana Pavlović

Ignjatović je 2014. godine optužen da je od januara 2005. do novembra 2007. sa vlasnicima i direktorima nekoliko privatnih firmi sklapao ugovore za robu i usluge koje nikada nisu isporučene, ili su isporučene u manjoj vrednosti od prikazane.

Doniraj KRIKPosle sprovedenih tendera okrivljeni su potpisivali ugovore i firme su „Gradskoj čistoći“ uredno isporučivale otpremnice i račune, piše u optužnici. Magacioneri „čistoće“ potpisivali su otpremnice i tako potvrđivali da su kompanije isporučile robu u skladu sa ugovorom, iako roba nikada nije predata „Gradskoj čistoći“.

Kako bi opravdali višak profita, vlasnici i direktori privatnih firmi sklapali su fiktivne ugovore sa kompanijama sa ofšor destinacija – Kipra, Austrije i Delavera i novac prebacivali na račune u inostranstvu, piše u optužnici.

Ovo je druga prvostepena presuda doneta u ovom postupku. Viši sud u Beogradu je 2012. osudio Ignjatovića na 9,5 godina. Apelacioni sud ukinuo je tu presudu i vratio je na ponovno odlučivanje.

Tužilaštvo za organizovani kriminal ima pravo žalbe i na ovu presudu.

Dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem možete pronaći u arhivi dokumentacije (samo za registrovane članove). 

 

Comments are closed.