Optuženi za odavanje službene tajne ponovo iznosili odbranu

Optuženi za odavanje službene tajne ponovo iznosili odbranu

Pošto je suđenje Branku Lazareviću, bivšem šefu kabineta ministra policije Ivice Dačića za odavanje službene tajne saradnicima Darka Šarića, prošlog meseca počelo ispočetka, dvojica optuženih juče su ponovo iznosila odbranu.

Piše: Bojana Pavlović

Lazarević je na prošlom suđenju rekao da ne želi da iznosi odbranu zbog čega je na početku jučerašnjeg suđenja izvršen uvid u iskaz koji je posle hapšenja dao policiji i tužilaštvu.

Boris Gara, policajac optužen da je Lazareviću dostavio tajne podatke iako nije smeo, naveo je da u svemu ostaje pri onome što je na suđenju rekao u aprilu 2016.

Isto je izjavio i Radovan Štrbac, advokat koji je radio za Šarića, međutim, on je tokom izlaganja promenio iskaz navodeći da nikada od Lazarevića nije dobio bilo kakve poverljive podatke.

Tužilaštvo tvrdi da je Štrbac posetio Lazarevića u njegovom kabinetu 2009. godine i dobio upozorenje da ih policija prisluškuje. Svedok tužilaštva Mile Jerković ispričao je da mu je Štrbac to preneo, kao i da je je informaciju dobio upravo od Lazarevića.

Na pitanje tužioca Saše Ivanića da li je ovo zaista rekao svedoku Jerkoviću, Štrbac je odgovorio da je moguće, ali da je Jerkovića – lagao.

„Rekao sam mu da ga priskuškuju, a njemu je to bilo paušalno, pa sam mu stoga rekao da je ta podatak došao od Branka Lazarevića“, rekao je Štrbac i objasnio da je to učinio jer je Jerkovića procenio kao prevaranta koji razume samo jezik novca i veza.

Štrbac je naveo da je samo jednom išao u Lazarevićev kabinet i da „ima toliko bezbednosne kulture“ da o poverljivim stvarima sigurno ne bi tamo razgovarao. Ispričao je da je još jednom sa Jerkovićem dolazio do Lazarevićeve kancelarije, ali da nije ulazio.

„Jerković mi je nudio 200.000 evra da ga upoznam sa Lazarevićem. Rekao sam mu da Lazarević i ja nismo u odnosima da ja nemu bilo šta da ponudim zbog čega bi on ugrozio svoj položaj“.

Štrbac je ispričao da je on ušao u zgradu, dok je Jerković ostao u kolima da čeka. Kasnije mu je saopštio, rekao je Štrbac, da Lazarević nije tu.

Prema njegovim rečima, Jerković više meseci insistirao da govori isključivo o Lazareviću.

„Zbog toga ja zaključujem da je bio instruiran i da je Lazarević bio kolateralna šteta čemu sam i ja doprineo“, naveo je Štrbac.

Sud je inače od decembra prošle godine pokušavao da sasluša Jerkovića, međutim, on se nije odazivao na pozive već je dostavio lekarski izveštaj da je na lečenju u Americi i da ne može da putuje iz zdravstvenih razloga.

Lazarević je optužen da je bliskim saradnicima narko-bosa Darka Šarića odavao poverljive informacije iz istrage protiv ove grupe. Osim njega, optuženi su policajac Boris Gara, kao i Šarićevi saradnici Radovan Štrbac i Rodoljub Radulović.

Prema optužnici, Lazarević je Raduloviću otkrio da se telefonski razgovori članova kriminalne grupe prisluškuju i snimaju.

„Radulović je od Lazarevića u više navrata tražio da mu proveri da li se protiv njega i Darka Šarića vodi pretkrivični postupak“, navodi tužilaštvo. Sastajali su se na različitim mestima u Beogradu – Lazarevićevom kabinetu u Palati Srbija, kafiću „Zodijak“ na Senjaku, a čuli su se i telefonom.

KRIK je u septembru 2015. objavio i video snimke na kojima su zabeleženi Radulovićevi susreti sa Dačićem i Lazarevićem.

Dačićeva uloga ostala je nepoznata. Tužilaštvo ga nije ni saslušalo u vezi sa njegovim kontaktima sa Radulovićem. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Pročitajte sve vesti u vezi sa ovim slučajem.

1 Comment

  1. Rastko Ilić kaže:

    Ovde se samo ponavljaju iste budalaštine. 200 000€ za poznanstvo sa Brankom?! Tragikomično… Svaka čast adv. Štrbcu na iskrenom iskazu a što je Jerković bio toliko uporan najbolje svedoči njegov trenutni status – „na lečenju“, sve za šta je pravosnažno osuđen i/ili ga krivično gone više se ne pominje. To mu je nagrada za učešće u pripremnom delu harange koja, kako svi vidimo, ne prestaje. Samo ni jedno zlo nije bilo doveka, završiće se i ovo.