Optuženi u slučaju „Jovanjica“: Ubeđen sam da se na imanju nije gajila marihuana

Optuženi u slučaju „Jovanjica“: Ubeđen sam da se na imanju nije gajila marihuana

Marihuana na imanju „Jovanjica“ (foto: MUP)

Vladan Živojinović, optužen da je član grupe koja je proizvela 1,6 tona marihuane na imanju „Jovanjica“ danas je negirao krivicu i naveo da je ubeđen da je ova firma gajila isključivo industrijsku konoplju, biljku koja je dozvoljena. 

Piše: Milica Vojinović

Živojinović, zaposleni u firmi „Jovanjica“ koga tužilaštvo tereti da je kontrolisao proizvodnju marihuane na imanju ove kompanije, danas je oko dva sata iznosio odbranu. Vidno pripremljen citirao je dokumenta koja je tužilac Saša Drecun ranije predložio kao dokaze.

„Ja sam, poštovano veće, u pritvoru 432 dana pa sam imao vremena da pripremim sve ovo“, kazao je Živojinović koji je u „Jovanjici“ zaposlen kao agronom.

Kazao je da se na imanju nije uzgajala marihuna, već industrijska konoplja i detaljno opisivao način njene proizvodnje. Ova biljka je legalna za gajenje, a od indijske konoplje, poznate kao marihuana, razlikuje se u procentu psihoaktivne supstance THC.

„Nisam merio količinu THC-a u biljkama, niti sam se time bavio. Ja nisam imao razloga ni u jednom trenutku da sumnjam da to nije bila industrijska konoplja… Ja sam verovao i i dalje sam ubeđen da se na imanju ‘Jovanjica’ gajila isključivo industrijska konoplja“, istakao je i dodao da bi, da je znao da se tako nešto dešava, sigurno dao otkaz.

Živojinović je ukazao da je marihuana gajena na imanju nakon hapšenja, odnosno pošto je policija kontrolisala imanje „Jovanjice“ i to nastojao da dokaže fotografijama biljki koje je načinila policija. 

„Ako ne bi bile zalivane jedan dan sutradan bi sve propale. Šest dana od kako niko nije bio na imanju ostale su izuzetno sveže. Kako, ne znam“, rekao je. Tvrdnju da je marihuanu uzgajala policija izneo je ranije u svojoj odbrani vlasnik „Jovanjice“ Predrag Koluvija navodeći da je to učinila kako bi mogla da ga optuži.

Na pitanje sudije Zorana Ganića da li je na imanju video i osušene biljke Živojinović je rekao da nije. Sudija mu je zatim pročitao deo iskaza koji je dao u istrazi kada je rekao da je video i pitao ga da li je istina ono što je rekao tada ili ono što govori danas.

„Bio sam upoznat da se neke suše zbog kontrole genetike, nisam direktno video“, odgovorio je Živojinović i odbio da odgovara na pitanja tužioca.

Osim njega na današnjem suđenju odbranu je izneo još jedan optuženi – Branislav Miljević, takođe jedan od radnika. On je ispričao da je na imanju radio različite poslove od održavanja vodoinstalacija do razvoženja organskih proizvoda koje je „Jovanjica“ proizvodila po marketima.

„Ja sam radio kao haus majstor koji održava imanje. Nikada nisam imao bilo kakve zadatke i obaveze u vezi sa biljkama“, rekao je Miljević.

Istakao je i da je dozvola koju je „Jovanjica“ dobila za proizvodnju industrijske konoplje bila istaknuta na svim vratima na imanju, kao i da je bilo nekoliko ključeva za podrumske prostorije u kojima se, prema tvrdnji tužiaštva, nalazila marihuana i koje je tužilac u optužnici nazvao „podzemlje Jovanjice”.

„Ništa nikada nije bilo sakrivano“, rekao je Miljević.

Miljević nije želeo da odgovara ni na pitanja tužioca, niti sudije, pa je po završetku njegovog izlaganja suđenje završeno. U nastavku postupka odbranu će iznositi preostali optuženi, a naredno ročište zakazano je za četvrtak.

Hapšenje i veze u državi

Suđenje grupi Predraga Koluvije za proizvodnju 1,6 tona marihuane počelo je u oktobru prošle godine. Osim Koluvije optuženo je još devet osoba.

Grupa je uhapšena godinu dana pre toga, kada je policija pronašla velike zasade ove biljke na imanju firme „Jovanjica“ koja je do tada u javnosti bila poznata po proizvodnji organskog povrća.

Odbrana ipak tvrdi da je kompanija proizvodila isključivo legalnu, industrijsku konoplju. Koluvija je iznoseći odbranu kazao i da su ga u policiji terali da optuži brata predsednika Srbije Andreja Vučića i kontroverznog biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića, kao i da mu je inspektor rekao da zna da je marihuanu proizvodio za njih. 

Iako su Koluvijino hapšenje i velika zaplena marihuane veliki uspeh za policiju ona nije odmah  o tome obavestila javnost.

To je uradio opozicioni političar Miroslav Aleksić nekoliko dana kasnije. Bivši ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao je da je policija ćutala da ne bi upozorila potencijalne nove izvršioce. Ova njegova izjava bila je neobična, s obzirom na to da se MUP uglavnom odmah hvali i to mnogo manjim zaplenama droge.

Koluvijino imanje posećivali su različiti državni funkcioneri. „Jovanjicu“ su, između ostalih, posećivali tadašnji ministar za rad Aleksandar Vulin, sadašnji direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić, bivši direktor „Koridora Srbije“ Zoran Babić. U Koluvijinom društvu se najčešće mogao videti član gradskog veća Grada Beograda Dragomir Petronijević.

U julu prošle godine uhapšeno je petoro pripadnika policije i bezbednosnih službi, zbog sumnje da su bili deo Koluvijine grupe i oni bi trebalo uskoro da se nađu pred sudom.

Pročitajte više o ovom slučaju u našoj bazi “Prosudi ko sudi”

Comments are closed.