Optuženi Starovlah: Dunjić držao pištolj pre nego što je ubijen

Optuženi Starovlah: Dunjić držao pištolj pre nego što je ubijen

Velibor Dunjić (foto: facebook)

Bojan Starovlah, jedan od optuženih za pomaganje u ubistvu vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića ispred splava „Džimis“ u Beogradu, ispričao je juče na suđenju da je video da je Dunjić nekoliko trenutaka pre ubistva držao pištolj uperen kroz prozor automobila u kome je sedeo.

Piše: Jelena Radivojević

Starovlah je juče dopunio svoju odbranu jer, kako je kazao, postoje stvari koje je video, ali ih iz straha nije ranije ispričao.

„Iskreno, ja strahujem za sopstvenu bezbednost, neke stvari sam prećutao iz meni poznatih razloga, da sačuvam sebi glavu“, rekao je Starovlah i dodao da je više puta molio sud da se suđenje zatvori za javnost kako bi mogao da ispriča sve.

On je juče ispričao da je, kada je izlazio sa splava „Džimis“ i išao ka kolima, video parkirani automobil u kom su sedeli muškarac i devojka koji su se svađali, a čuo je i da je on psovao. Muškarac, za kog se kasnije ispostavilo da je Dunjić, držao je pištolj naslonjen na ruku i uperen kroz prozor automobila, prisetio se Starovlah.

U tom trenutku sa splava je izašao šef obezbeđenja Vladimir Đurović, a Dunjić mu je dobacio: „Dođi ’vamo p*čko“, ispričao je Starovlah i dodao da je Đurović potom prišao kolima, levom rukom krenuo ka vratima automobila, a desnom izvadio pištolj iz džepa.

Starovlah je, kako je rekao, ulazio u kola kada je čuo pucnje, a nakon toga su automobilu zagrljeni pritrčali Đurović i neka devojka. Mislio je da je Đurović ranjen i više puta ga pitao da li je povređen, a on je samo ponavljao: „Vozi, vozi“.

Istakao je da nije video ubistvo i da ne može da tvrdi da je Đurović pucao u Dunjića.

Tužilac Saša Drecun imao je primedbe na način na koji je optuženi Starovlah dopunio odbranu jer ranije nije pominjao pištolj.

„Ubijenom se pištolj u ruke stavlja tek na jednom od prethodnih pretresa kada je svedočila oštećena Nina Šobota koja se te noći nalazila sa Dunjićem u kolima“, kazao je Drecun.

Šobota, Dunjićeva prijateljica, u februaru je ispričala da je Dunjić izvadio pištolj ispod sedišta, naslonio ga na levu ruku i uperio ka splavu. Nije mogla, međutim, da odgovori na tužiočeva pitanja šta se sa pištoljem kasnije desilo, pošto nije pronađen na mestu događaja.

Vladimir Đurović, optuženi za ubistvo Dunjića, nalazi se u bekstvu.

Oprema za video-nadzor

Tokom četiri sata suđenja juče je ispitano pet svedoka koji su ranije tokom istrage dali izjave u tužilaštvu. Najviše pitanja odnosilo se na nestanak risivera – uređaja sa snimcima sigurnosnih kamera sa „Džimisa“.

Svedoci su ispitivani o tome da li je osoba koju su opisali da je uklonila risivere Vuk Musić, koji je optužen za to. Niko od njih nije rekao da je video Musića te večeri, ali su svi posvedočili da su videli nabildovanog momka sa tetovažama na obe ruke.

Optuženi Musić je i na nekom od prethodnih ročišta tvrdio da opis koji su izneli svedoci odgovara Zoranu Vukiću, brat državnog sekretara Vanje Vukića, poznatijem kao Vuk, a ne njemu. Vukić je, podsetimo, ranije potpisao sporazum o priznanju i osuđen je zbog neprijavljivanja krivičnog dela.

Rasprave u sudnici
Jučerašnje suđenje obeležile su i rasprave između sudije Zorana Đorđevića i optuženog Vuka Musića, ali i tužioca Saše Drecuna. Đorđević je u jednom trenutku opomenuo Musića da pripazi na ponašanje jer „pokušava da napravi cirkus u sudnici“, što mu neće dozvoliti. Nakon toga, tužilac je rekao da će izneti primedbe na tok postupka, ali ga je sudija nakon više od deset minuta govora prekinuo rekavši mu da su to primedbe na sadržaj odbrane i da, ako već mora Musića da uči Zakoniku o krivičnom postupku, ne mora i tužioca.

Na Musićev predlog, juče je svedoku Borivoju Staniću pokazana fotografija na kojoj je, kako Musić tvrdi, Zoran Vukić. Svedok je potvrdio da je to osoba o kojoj je govorio u istrazi.

Juče je svedočio i Lazar Hopl, jedan od vlasnika splava „Džimis“. On je ispričao da je, nakon što je saznao šta se dogodilo, vršio pritisak na zaposlene da mu kažu gde su odneli risiver. Hopl je ispričao da su mu mnogi od njih rekli da taj uređaj uopšte nije čuvao snimke, već da je bilo moguće samo pratiti trenutnu situaciju na splavu.

Hopl je ispričao da je u noći ubistva otišao kući oko jedan sat posle ponoći. Tada je ispred splava izveo i šefa obezbeđenja Vladimira Đurovića koji je bio pijan i drogiran i rekao mu da ide kući. Tek sledećeg jutra saznao je da ga on nije poslušao i da se vratio na splav, ispričao je.

Na pitanje sudije rekao je da je Dunjića poznavao jer je i sam navijač Crvene zvezde, kao i da sa Dunjićem nije pravio planove da mu vodi obezbeđenje kada otvori „Džimis“.

Osumnjičeni za ubistvo i dalje u bekstvu

Podsetimo, Dunjić je ubijen u maju 2014. ispred splava „Džimis“ u Beogradu. Sa njim u kolima bila je njegova prijateljica Nina Šobota koja je pogođena u stomak i butinu.

Za ubistvo su u martu sledeće godine optuženi šef obezbeđenja splava Vladimir Đurović i još osmoro kojima se na teret stavlja da su mu pomogli da pobegne i ukloni tragove.

Đurović je, prema navodima optužnice, izašao sa splava, prišao kolima, pokucao na prozor i, kada je Dunjić spustio staklo, ispalio u njega sedam hitaca. Pištolj je potom dao drugom optuženom koji ga je bacio u Dunav.

Goran Knežević i Bojan Starovlah optuženi su da su mu pomogli da pobegne i sakrije se, kao i vlasnik splava Miloš Milosavljević i Vuk Musić jer su uklonili opremu za video-nadzor.

U trenutku kada je ubijen, iza Dunjića je bila bogata kriminalna prošlost. Protiv njega su vođeni postupci za nasilničko ponašanje, nanošenje teških i lakih telesnih povreda, izazivanje opšte opasnosti, remećenje javnog reda i mira, napad na službeno lice. Više o tome pročitajte ovde.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

1 Comment

  1. Tito kaže:

    Zašto likvidirani gospodin ima mural u bloku 21? Da li treba deca da se na njega ugledaju?