Optuženi negirali da su pokušali da ubiju Beka

Optuženi negirali da su pokušali da ubiju Beka

Aleksandar Zdravković i Maja Adrovac, optuženi za pokušaj ubistva Milana Beka u novembru 2014, negirali su da su umešani u zločin. Odbranu će iznositi u junu kad je zakazan početak suđenja.

Piše: Nataša Marković

U ponovljenom postupku za pokušaj ubistva Beka danas je održano pripremno ročište.

Advokat Milana Beka Zdenko Tomanović tražio je da svedok u postupku bude Ivan Adrovac za koga su mediji spekulisali da je povezan sa zločinom što nikada nije potvrđeno. Branioci su bili saglasni sa ovim predlogom.

Viši sud u Beogradu u februaru je potvrdio spojenu optužnicu protiv dvoje okrivljenih. Zdravkoviću se stavlja na teret da je u novembru 2014. pokušao da ubije Beka ispred njegove kuće na Senjaku, a Maji Adrovac da mu je pomogla i obezbedila municiju.

Beko je sedeo na zadnjem sedištu automobila i razgovarao telefonom kada je njegov vozač usporio vozilo da bi otvorio kapiju. Zdravković je prišao i ispalio više hitaca – prvo u zadnje staklo i u suvozačev prozor, a potom u unutrašnjost kola, piše u optužnici. Beko je nogama gurnuo vrata u pokušaju da odgurne napadača i iskočio iz vozila. Zdravković je tada pucao još tri puta i naneo Beku povrede opasne po život.

U optužnici piše, međutim, da je Zdravković imao još jednog saučesnika koji mu je dojavio kuda se kretao Bekov automobil. Identitet ove osobe ostao je nepoznat.

Slučaj Adrovac

Osam meseci nakon događaja za pokušaj ubistva uhapšena je Maja Adrovac. Glavni dokaz bili su tragovi njenog DNK pronađeni na čaurama iz pucnjave. Tokom istrage bila je označena kao direktni izvršilac, međutim u optužnici koja je protiv nje podignuta u novembru 2015. dodeljena joj je uloga pomagača.

Tokom postupka Milan Beko nije prepoznao Maju Adrovac kao napadača na njega. Tada je ispričao da su i on i još tri svedoka videli napadača iz neposredne blizine, ali da niko ne može da ga prepozna.

„Plašim se da se svedoci ipak sećaju onoliko koliko smeju da se sećaju. Sumnjam ko stoji iza ovoga onoliko koliko sada smem da sumnjam. A uz neko hrabrije tužilaštvo možda se i moje sumnje ohrabre, a svedoci prisete svega što je bitno“, rekao je Beko.

U junu prošle godine Adrovac je oslobođena jer nije bilo dokaza da je svesno pomogla napadaču. Po stavu suda tužilaštvo nije uspelo da dokaže da je postojala veza između nje i napadača. Apelacioni sud je ukinuo ovu presudu i naložio ponovno suđenje.

U međuvremenu, policija je uhapsila Aleksandra Zdravkovića, pa su postupci spojeni.

Zdravković je kao član zemunskog klana 2004. optužen za otmicu, ali je kasnije oslobođen.

Početkom novembra Beko je ponovo dao izjavu u vezi sa ovim slučajem, a za Zdravkovića rekao da bi mogao da bude osoba koja je pokušala da ga ubije. Njegov advokat protestovao je jer prepoznavanje Zdravkovića nije obavljeno u skladu sa zakonom, pa neće imati nikakvu vrednost na sudu.

U obe optužnice, tužilaštvo nije uspelo da dođe do imena nalogodavaca.

Pročitajte sve vesti o pokušaju ubistva Beko.

Comments are closed.