Optužen „Balkanski kartel“

Optužen „Balkanski kartel“

Zoran Jakšić, jedan od vođa grupe Amerika i Balkanskog kartela

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv 20 osoba koje označava kao vođe i članove „Balkanskog kartela“. Grupa se tereti za međunarodni šverc oko sedam tona kokaina, a među optuženima je i jedan od vođa „grupe Amerika“ Zoran Jakšić, koji se nalazi u zatvoru u Peruu.

Piše: Bojana Jovanović

Kriminalna grupa optužena je da je učestvovala u međunarodnom švercu oko sedam tona kokaina u periodu od decembra 2019. do avgusta 2020. godine, navodi tužilaštvo u saopštenju.

Optužnicom su, navodi tužilaštvo, obuhvaćene tri zaplene. Prva se odigrala u februaru 2020. godine kada je na brodu „Aresa“ pronađeno i zaplenjeno 4,5 tona kokaina. Nekoliko meseci kasnije, u junu iste godine, u Belgiji je nađeno 1,2 tone kokaina, dok je u avgustu u Roterdamu u Holandiji zaplenjeno još 742 kilograma kokaina.

Osim za šverc droge, deo grupe koji je iz Niša tereti se i za prodaju oružja, municije i  eksplozivnih naprava, a koje je takođe pronađeno, kaže tužilaštvo.

Osumnjičenima su blokirani svi računi, sefovi, sva pokretna i nepokretna imovina – stanovi, kuće i vozila, više od tri miliona evra, skupoceni satovi i nakit.

Među optuženim organizatorima „Balkanskog kartela“ je i Zoran Jakšić, drugi čovek jedne od najozloglašenijih i najmoćnijih kriminalnih grupa – grupe „Amerika“. Jakšić je tamo osuđen na 25 godina zatvora zbog šverca droge.

Osim njega, optuženi su i Miroslav Starčević, Mladen Lazarević, Radisav Radović, Ljubiša Lindo, Milovan Zdravković, Vladan Soldo, Miloš Radosavljević, Gligorije Peljević, Petar Milošević, Mirko Pavlović, Miloš Jovanović, Aleksandar Ilić, Dragan Đorđević, Milan Mitić, Dragan Nikolić, Ivan Cvetković, Marko Radovanović, Nikola Đorđević i Deniz Mihajlović.

Policija je grupu razbila u maju ove godine, kada je uhapšeno 14 osoba, dok je šest i dalje u bekstvu i za njima su raspisane poternice.

Optužnica je, navodi tužilaštvo, poslata Višem sudu u Beogradu i on tek treba da odlučuje o njoj, odnosno da je potvrdi.

Pročitajte više o „grupi Amerika“:

Tajni izveštaj peruanske policije: Jakšić sa trojicom narko-bosova planirao nasilno bekstvo iz zatvora

Tajne „grupe Amerika“: Klan sa dubokim vezama

Comments are closed.