Narko-bos Zoran Jakšić, jedan od vođa najdugotrajnije kriminalne grupe sa Balkana – „grupe Amerika“, sa trojicom narko-bosova iz Brazila, Perua i Meksika planirao je da pobegne iz zatvora sa maksimalnom bezbednošću u Peruu, otkriva tajni izveštaj peruanske policije do koga su došli novinari KRIK-a, međunarodne novinarske mreže OCCRP i češkog istraživačkog portala Investigace. Izveštaj otkriva da su narko-bosovi planirali da pucaju i ubiju čuvare i nakon tako izazvanog haosa u zatvoru, odatle pobegnu helikopterom. Bili su nadomak bekstva, ali im je plan pokvario zatvorenik koji je bio policijski doušnik.

Pišu: Stevan Dojčinovic, Pavla Holcova (Investigace), Eduardo Goulart (OCCRP)

Peruanska policija ne želi više da rizikuje kada je u pitanju čuveni srpski narko-bos Zoran Jakšić. 

Ovog kriminalca, drugog čoveka jedne od najdugovečnijih kriminalnih organizacija – „grupe Amerika“, pre više od godinu dana premestili su u ozloglašeni zatvor „Nemezis“ koji se nalazi nadomak prestonice Perua. Nazvan po grčkoj boginji odmazde, ovaj zatvor je najobezbeđeniji u zemlji i iz njega je gotovo nemoguće pobeći.  

Tamo kaznu služe najozloglašeniji kriminalci, ali i bivši šef peruanske obaveštajne službe. Sada im se pridružio i Jakšić da odsluži 25-godišnju kaznu za šverc kokaina. 

Jakšić je u „Nemezisu“ završio po kazni. Premešten je tu jer je bio mozak planiranja veoma nasilnog bekstva iz prethodnog zatvora 2021, koje mu je umalo i pošlo za rukom.

U tome nije učestvovao sam. Bekstvo je planirao zajedno sa vođama tri velike i moćne narko-organizacije – iz Brazila, Meksika i Perua, koji su se sa njim našli u istom zatvoru „Ankon 1“. Iako iza rešetaka, kriminalni šefovi ostali su u kontaktu sa svojim saradnicima na slobodi.

Srpski narko-bos bekstvo je planirao sa Žozeom Luisom Fonseka da Silvom, članom „Crvene komande“, kriminalne grupe osnovane u Brazilu krajem sedamdesetih, i Salvadorom Valensija Ajalom, članom meksičkog kartela Sinaloa, na čijem je čelu nekada bio Hoakin Guzman poznatiji kao El Čapo. U organizovanju akcije učestvovao je još jedan narko-bos – Horhe Medina Gavilan Hota, vođa peruanske mafijaške porodice, koji je u to vreme bio u drugom zatvoru u Peruu.  

Zoran Jakšić je drugi čovek međunarodne kriminalne grupe poznate kao Grupa Amerika.

Kriminalne grupe ove četvorice narko-bosova odranije su sarađivale u poslovima sa drogom. Nije, međutim, poznato da li su se i oni lično poznavali dok su bili na slobodi.

Zaverenici su detaljno razradili plan za bekstvo: nabavili su puške i bacač granata iz kojih je trebalo da pucaju na čuvare i tako izazovu pobunu u zatvoru, otkriva tajni policijski izveštaj do kojeg su došli novinari OCCRP-ja, KRIK-a i češkog istraživačkog centra Investigace. Pobuna bi im poslužila kao dimna zavesa – gužvu i metež iskoristli bi da iz zatvorskog kruga pobegnu helikopterom. Iznajmljivanje helikoptera i nabavka oružja koštala ih je više od milion dolara, vidi se iz izveštaja.

O važnosti akcije govori i to što su narko-bosovi u tom periodu čak prestali da se bave organizacijom šverca droge kako bi se potpuno posvetili pripremi bekstva, piše u izveštaju.

Krajem marta 2021, sve je bilo spremno. Trebalo je još samo da stigne municija, koju su očekivali početkom narednog meseca. Narko-bosovi su bili nadomak slobode.

Iznenada, sve je propalo.

Plan im je srušio, ispostaviće se, jedan čovek. Zatvorenik, koji je bio i policijski doušnik, 1. aprila 2021. rekao je policajcima sa kojima sarađuje da se u zatvoru „Ankon 1“ sprema nešto veliko.

„Okršaj sa zatvorskim čuvarima biće brutalan i nasilan“, rekao je doušnik kodnog imena „0321CA“, piše u izveštaju do kog su došli novinari.

Policija je obavestila upravu zatvora o tome šta se sprema. Grupa za bekstvo je potom rasturena, a Jakšić premešten u „Nemezis“ – zatvor sa maksimalnom bezbednošću iz koga je do sada pobegao samo jedan zatvorenik.

Ovaj srpski kriminalac, prema izveštaju peruanske policije, bio je glavni mozak ove operacije. To mu nije bio prvi put – iza sebe ima još dva pokušaja bekstva iz prethodnih zatvora.

Kokainski bum u Peruu

U svetu narko-šverca, Jakšić ima jako dugu karijeru – više od 25 godina je u ovom poslu.

Uspešno je tokom godina uspevao da ostane van domašaja istražnih organa, između ostalog, i jer je koristio čak 40 lažnih identiteta. Za Jakšićevu „grupu Amerika“ se sumnja da je, sem poslova sa drogom, umešana u više ubistava na Balkanu, od kojih nijedno nije rešeno.

Jakšić, drugi čovek ove međunarodne kriminalne organizacije, uhapšen je u Peruu 2016. U trenutku kada je pao, bio je jedan od glavnih snabdevača kokainom u Evropi i nalazio se na više poternica – tražile su ga vlasti u Grčkoj, Argentini i Nemačkoj.

Godinu dana nakon hapšenja, 2017, novinarka OCCRP-ja posetila ga je u zatvoru. Jakšić je iza rešetaka živeo relativno luksuzno – imao je privatnu ćeliju sa kupatilom, a u njoj televizor, mobilne telefone, knjige.

„Ja sam nevin. Nemaju ništa o meni“, rekao joj je tada.

Ispostavilo se da nije bio u pravu. Četiri godine kasnije osuđen je na 25 godina zatvora zbog trgovine drogom sa Horheom Medinom Gavilanom Hotom, vođom peruanske mafijaške porodice.

Horhe Medina Gavilan, poznat kao Hota, predvodi peruansku mafijašku porodicu koja se oslanjala na ljude poput Jakšića za izvoz kokaina.

U Peruu je poslednjih godina došlo do kokainskog procvata.

Ova država se po izvozu kokaina u Evropu nalazi na drugom mestu, odmah iza Kolumbije, pokazuju podaci iz prošlogodišnjeg izveštaja Evropskog centra za praćenje droga. Više od trećine kokaina koji stigne na stari kontinent potiče iz Perua.

Hota od toga znatno profitira. Njegova organizacija smeštena je u centralnom delu zemlje, u plodnoj dolini VRAEM gde se sastaju tri reke i koja je postala ključno mesto za proizvodnju kokaina. Tu se pravi kokainska pasta koja se potom šalje dalje: za prestonicu zemlje Limu ili se malim avionima, poznatim kao „laste“, prenosi do improvizovanih aerodromskih pista u brazilskoj džungli. Na tim lokacijama, kokain preuzimaju distributeri poput Jakšića i dalje ga švercuju širom sveta.

Klikni na sliku za uvećanje.

Hota je završio u zatvoru, odakle je nastavio da vodi posao telefonom. Njegovi saradnici koji su bili na slobodi pričali su mu o poslovanju sa Jakšićem. Policija je presrela ove razgovore i zahvaljujući njima uhapsila srpskog narko-bosa.

Nakon hapšenja, Jakšić je najpre poslat u zatvor „Migel Kastro Kastro“ u blizini Lime, gde je kaznu služio i Hota. Tu su se upoznali, a ostali su u kontaktu i kasnije, kada je Jakšić premešten u drugi zatvor, „Ankon 1“.

Jakšić je premešten pošto je policija otkrila da je čak dva puta planirao bekstvo dok se nalazio u „Migel Kastro Kastro“.

Prvi put Jakšić je planirao da iskoristi lekarski pregled u bolnici koja se nalazi van zatvora, da odatle pobegne, piše u izveštaju peruanske policije čiju kopiju poseduje KRIK. U izveštaju se ne iznosi više informacija o tome zašto ovaj plan nije uspeo.

Naredna ideja za bekstvo bila je daleko ambicioznija i o njoj se znaju svi detalji.

Planirao je bekstvo kroz tunel dug 300 metara 2020. godine i zamalo uspeo u tome. U ovom podvigu sarađivao je sa Salvadorom Valensijom Ajalom, pripadnikom jedne od najmoćnijih meksičkih kriminalnih organizacija – „Sinaloa“ kartelom, koju je predvodio ozloglašeni Hoakin Guzman poznatiji kao El Čapo.

Ajala je bio u zatvoru zbog pokušaja šverca 875 kilograma kokaina iz Perua preko Meksika u Sjedinjene Američke Države.

Salvador Valensija Ajala pripadnik je meksičkog kartela „Sinaloa“, na čijem je čelu nekada bio Hoakin Guzman – El Čapo.

Sa Jakšićem je isplanirao da tunelom povežu centralni deo zatvora sa kućom u izgradnji koja je bila udaljena oko 300 metara. Kopanje tunela i bekstvo kroz njih zaštitni su znak „Sinaloa“ kartela, po kome su poznati u Meksiku i Americi.

Angažovali su radnike koji su iskopali 180 metara i tada im je plan bio osujećen – policija je pronašla tunel.

Posle ovog događaja i Jakšić i Ajala prebačeni su u zatvor „Ankon 1“, udaljen oko sat vremena vožnje od centra Lime.

To je bio ozbiljniji zatvor, za koji policija tvrdi da je „maksimalno obezbeđen”. Jakšić je, međutim, imao plan kako i iz njega da pobegne.

Tu se Jakšić upoznao sa još jednim bitnim igračem u narko-biznisu – Fonsekom da Silvom, istaknutim članom brazilske „Crvene komande“, poznatim kao Ze Luiz.

Žoze Luis Fonseka da Silva je član Crvene komande, kriminalne organizacije iz Brazila koja se bavi trgovinom drogom, oružanim pljačkama i iznudama.

„Crvena komanda“ je osnovana u brazilskim zatvorima 1979. godine. Grupa tvrdi da se bori protiv državnog ugnjetavanja, ali zapravo se bavi trgovinom drogom, oružanim pljačkama i iznudama.

Ze Luiz je uhapšen u decembru 2018. zbog šverca droge, ali iza rešetaka nije dugo ostao. Već sredinom naredne godine uspeo je da pobegne tako što se otgnuo dvojici policajaca koji su ga vodili na saslušanje. Nekoliko meseci kasnije, međutim, ponovo je uhapšen pošto je policija kod njega našla lažna lična dokumenta koja je navodno platio 10 hiljada dolara.

Ze Luiz je ubijen 2022. godine u vatrenom okršaju sa brazilskom policijom.

Zavera

Plan za bekstvo iz zatvora „Ankon 1“ podsećao je na filmski scenario.

Zaverenici su isplanirali da pucaju u zatvorske čuvare i tako izazovu pobunu, piše u policijskom izveštaju do koga su došli novinari. Haos koji bi potom zavladao u zatvoru bio bi savršena prilika za da pobegnu helikopterom.

U akciji je učestvovao i Hota, koji je bio u zatvoru „Migel Kastro Kastro“. Njegov zadatak bio je da organizuje helikopter i rutu kojom bi saradnici pobegli iz Perua.

Plan je bio da helikopterom odlete do planinskog regiona Viskatan, koji je od Lime udaljen više od 500 kilometara, gde se nalazio tajni heliodrom. Odatle bi potom avionom otišli za Boliviju, piše u izveštaju policije.

Sve je bilo obezbeđeno, oružje je bilo spremno, a grupa je samo čekala metke. Nekoliko dana pred njihovu isporuku u zatvor, međutim, dugo planirana akcija je propala.

Konce je zaverenicima pomrsio doušnik, kodnog imena „0321CA” koji je policiji otkrio šta se sprema.

Zatvor „Ankon 1“ iz kojeg su srpski, meksički i brazilski šefovi mafije planirali bekstvo.

Zatvor „Ankon 1“ iz kojeg su srpski, meksički i brazilski šefovi mafije planirali bekstvo.

Jakšić je potom prebačen u zatvor „Nemezis“ iz koga je mala šansa da ikada pobegne.

Ovaj zatvor nalazi se u pomorskoj bazi Kaljao u blizini Lime. U njemu kazne služe neki od najozloglašenijih zatvorenika u Peruu, među kojima je Vladimiro Montesinosa, bivši šef tamošnje obaveštajne službe koji je i naredio izgradnju zatvora, a kasnije je osuđen za proneveru i zloupotrebu položaja.

Novinari KRIK-a i OCCRP-ja pokušali su da stupe u kontakt sa Jakšićem, ali im se pismo koje su adresirali na „Nemezis“, vratilo. Isporuka nije moguća, kako im je rečeno iz kurirske službe DHL, pošto adresa koju su naveli ne postoji.

Njegov advokat je rekao novinarima da je Jakšić u zatvor premešten na osnovu lažnih informacija.

„On nije član niti vođa kriminalne organizacije“, rekao je Jakšićev advokat.

Pomozi nam da nastavimo da istražujemo.
Povezane priče: