Opozicione stranke podržale KRIK, a vlast „Informer“

Opozicione stranke podržale KRIK, a vlast „Informer“

Stevan Dojčinović

Gotovo sve političke stranke u Srbiji, sem vladajuće, osudile su kampanju koju tabloid „Informer“ vodi protiv KRIK-a i njegovog urednika Stevana Dojčinovića.

Piše: Bojana Pavlović

Napad je počeo prošle srede kada je vlasnik i urednik „Informera“ Dragan Vučićević u jutarnjem programu televizije Pink optužio urednika KRIK-a da priprema hajku na premijera Srbije Aleksandra Vučića i njegovu porodicu najavljujući da će KRIK objaviti neistine o imovini premijera.

Nekoliko dana zaredom „Informer“ je na naslovnim strana objavljivao fotografije urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića nazivajući ga saradnikom mafije, stranih špijuna, sadomazohistom i teroristom u pokušaju da na ovaj način diskredituje njega i njegov istraživački rad.

Sve veće opozicione stranke u Srbiji oglasile su se saopštenjima, kao i na zvaničnim Tviter nalozima, osuđujući napad i pružajući podršku našoj redakciji.

Demokratska stranka označila je napade kao skandalozne i pozvala da se prestane sa progonom KRIK-a.

„U prethodne četiri godine režim Aleksandra Vučića potrudio se da svima koji se usuđuju da govore istinu pošalje jasnu poruku – biće izloženi bezobzirnim napadima, hajci i najbezočnijim blaćenjima na naslovnim stranama režimskih tabloida“, navodi se u saopštenju.

Predsednica saveta Nove stranke Vesna Rakić-Vodinelić u tekstu „Kričanje na KRIK“ objavljenom na portalu Peščanik navela je da je urednik KRIK-a zbog pisanja postao meta.

„Napad na urednika KRIK-a zbog neobjavljenog teksta, napad koji je inicirao tabloid „Informer“ bilo bi zamaranje već toliko puta viđenim, da na Dojčinovićevo čelo nije postavljena meta“, napisala je Rakić-Vodinelić.

U saopštenju Liberalno demokratske partije navodi se da su progon novinara i odsustvo debate o važnim društvenim pitanjima alarm koji poziva na promenu vlasti i atmosfere u zemlji. Na sajtu stranke piše i da je neophodno uređenje medijske sfere koje bi obezbedilo nezavisnost u radu, ali i profesionalnu odgovornost.

Demokratska stranka Srbije navela je da podrška KRIK-u pitanje slobode i demokratije , a ne lične podrške bilo kome.

Pokret Dosta je bilo pružio je punu podršku novinarima KRIK-a i zatražio da  se „prekine medijska hajka i proganjanje nezavisnih novinara koje sprovodi Vučićev režim“. Doniraj KRIK_300x140„Vučićevi blatoidi su prethodnih dana, objavljivanjem tajno napravljenog snimka uglednog istraživačkog novinara KRIK-a Stevana Dojčinovića i otkrivši da znaju na kojoj istraživačkoj priči sada radi, jasno pokazali da tajna policija prati novinare i da podatke o tome plasira u Vučićeve medije. Cilj je da se zaustavi svako novinarsko istraživanje u Srbiji, da se novinari uplaše i diskredituju“, navodi se u saopštenju ove stranke. Oni su zatražili smene direktora Bezbednosno informativne agencija (BIA) i Vojnobezbednosne agencije (VBA) zbog neovlašćenog nadzora novinara.

Borko Stefanović, lider Levice Srbije, poručio je da KRIK-u daje podršku u odolevanju na napade.

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) saopštenjem je osudila opozicione stranke koje su dale podršku KRIK-u, dok su čelnici ove stranke podržali „Informer“. U saopštenju SNS-a navode da se vodi grčevita borba u tome ko će od opozicije „napisati besmislenije saopštenje“ i čija će izjava sadržati  „više laži“ o pravima i slobodama novinara. Premijer Aleksandar Vučić zaštitio je „Informer“ i rekao da je „u Srbiji svako slobodan i vlastan da piše šta želi“. Rekao je i da novinari KRIK-a treba da sami dokažu da su praćeni i prisluškivani. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića izjavio je da se „nekim novinarima ne sviđa kada se o njima objavljuju tekstovi koji ih bole“ i dodao da policija neće reagovati i sankcionisati medije. Poslanik SNS-a i član skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Vladimir Đukanović otvoreno je podržao Dragana Vučićevića i novinare KRIK-a nazvao „samozvanom novinarskom elitom“, „Soroševim ekspoziturama“, tvrdeći da  „angažovani za nekog“ i da nisu nezavisni.

Socijalistička partija Srbije ostala je potpuno nema u vezi sa ovim slučajem. Ni Boris Tadić i njegova Socijaldemokratska stranka se nisu oglasili.

SVE OSTALE REAKCIJE POGLEDAJTE NA OVOM LINKU

DONIRAJTE I POMOZITE DA NASTAVIMO DA ISTRAŽUJEMO

 

Comments are closed.