Opozicija u Skupštini: Statue Oskara sa imenom Aleksandra Vučića

Opozicija u Skupštini: Statue Oskara sa imenom Aleksandra Vučića

Foto: printscreen

Poslanici koalicije Srbija protiv nasilja doneli su na današnje zasedanje Narodne skupštine replike statue nagrade Oskar na kojima je pisalo ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Poslanica Biljana Đorđević izjavila je za N1 da se nakon teksta KRIK-a, u kojem je otkriveno da se u „skaj” komunikaciji grupe narko-bosa Darka Šarića pominje moćni funkcioner Oskar, otvorilo pitanje ko se krije iza tog nadimka, a da predsednik Vučić, prema njenom mišljenju, odgovara opisu.  

Piše: Tamara Todorović

KRIK je pre dve nedelje objavio krivičnu prijavu u kojoj je policija označila bivšeg ministra policije Nebojšu Stefanovića i načelnika BIA Marka Parezanovića kao pomagače klana Darka Šarića, a koji su u „skaj” porukama kriminalaca imali nadimke Edo i Markus. U „skaj” porukama takođe se pominje i Oskar, kojeg su kriminalci opisali kao moćnog funkcionera koji može da reši sve probleme Darka Šarića, a sa kojim je na vezi navodno bio Parezanović.   

Poslanici dela opozicije su sve vreme današnjeg zasedanja na skupštinskim klupama ispred sebe držali statue Oskara, zbog čega su negodovali poslanici Srpske napredne stranke.

„Mi smo očekivali nastavak sednice prošlog ponedeljka, neposredno nakon teksta KRIK-a. Glavno pitanje je bilo ko je Oskar, i postavilo se pitnaje da li je Aleksandar Vučić, jer liči na opis – da je svemoćna osoba“, izjavila je Đorđević za N1 u Skupštini Srbije.

Kako je navela, na ovakav potez su se odlučili da bi podsetili na ovo otkriće i da bi šira javnost čula za to. 

„To nije afera, to je ozbiljno saznanje. Mi tražimo da javnost bude upoznata sa time. Šira javnost nije ni čula za priču o Oskaru“, rekla je Đorđević.

Poslanica Zeleno-levog fronta podsetila je i da se nakon istraživanja KRIK-a premijerka Ana Brnabić upitala zašto svi upiru prstom u Vučića, a ne u nju s obzirom da je na važnoj funkciji, „gotovo kao da joj je krivo što niko ne bi pomislio da je to ona“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za sada nije reagovao na sumnje iznete u javnost da se Oskar u „skaj” porukama odnosi upravo na njega.

Njegovo ćutanje o otkriću KRIK-a je za advokata i bivšeg poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića „atipično”, s obzirom na to se, kako je rekao, Vučić često osvrtao i na „mnogo benignije kritike i optužbe”.

„Predsednik mora biti svestan da i u odsustvu bilo kakvih dokaza, formulacije iz dešifrovane ‘skaj’ komunikacije u kojima se famozni Oskar opisuje kao ‘svemogući’ ili ‘jedini koji može sve’, mnoge neizbežno podsećaju na njega”, rekao je pre dva dana Šabić za list Nova.

Osim što je KRIK otkrio da je policijska istraga utvrdila da su dvojica funkcionera pomagali klanu Darka Šarića, dokumenta iz istrage otkrivaju da su Šarićevi saradnici pokušali da izvrše pritisak na predsednika sudskog Veća Apelacionog suda Milimira Lukića koje je odlučivalo o Šarićevoj žalbi na presudu za međunarodni šverc kokaina.

Prema „skaj“ porukama, na sastanku u BIA, predsednik Apelacionog suda Duško Milenković je Šarićevim saradnicima navodno rekao da je jedini način da utiču na sudiju Lukića „institucionalni pritisak“, te da jedino može da im pomogne Oskar. Sudija Lukić na kraju nije učestvovao u donošenju konačne presude Šariću pošto ga je Vrhovni kasacioni sud isključio iz veća.

Novo veće Šariću je konačnom presudom kaznu zatvora smanjilo na 14 godina, ali ga je pustilo u kućni pritvor do odlaska u zatvor.

Više pročitajte u priči:

Policijska prijava: Nebojša Stefanović i Marko Parezanović pomagali Šarićevom klanu

Comments are closed.