Određen pritvor bivšem direktoru Beogradske poslovne škole

Određen pritvor bivšem direktoru Beogradske poslovne škole

Đuro Đurović (foto: skrinšot/ TV Happy)

Đuro Đurović (foto: skrinšot)

Bivšem direktoru Beogradske poslovne škole Đuru Đuroviću i nekadašnjem predsedniku Saveta te institucije Draganu Jeriniću juče je određen pritvor do 30 dana zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i oštetili školu za više od dva miliona dinara, saopštio je Viši sud u Beogradu.

Piše: Jelena Radivojević

Đuro Đurović i Dragan Jerinić juče su saslušani, a sudija Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu odredio im je pritvor do mesec dana kako bi sprečio mogućnost da utiču na svedoke.

Njih dvojica su uhapšeni pre dva dana zbog sumnje da su oštetili Beogradsku poslovnu školu za oko 2,24 miliona dinara tako što je Jerinić kao predsednik Saveta škole 2017. godine doneo Odluku o nagrađivanju Đurovića na osnovu koje je on uzeo pomenutu sumu novca.

Tokom prošle godine mediji su pisali da je tužilaštvo pokrenulo postupak protiv Đurovića jer je sebi nezakonito dodeljivao dodatna mesečna primanja. Podaci Uprave za trezor, kako je pisao BIRN, pokazali su da je Đurović od januara 2016. do aprila 2017. godine na ime zarada primio 24 miliona dinara, odnosno 1,6 miliona dinara (14.000 evra) mesečno.

To nije bio jedini put da se Đurović našao u žiži javnosti. . Naime, Agencija za borbu protiv korupcije je sredinom 2017. godine preporučila da on bude razrešen sa funkcije direktora Beogradske poslovne škole jer je zaposlio svog sina u ovoj ustanovi.

Đurović je lično potpisao ugovor o zaposlenju svog sina Slobodana na mesto asistenta za ekonomiju i poslovnu ekonomiku. On se tada branio govoreći da nije bio nadležan za biranje asistenata i da je bio obavezan da potpiše odluku o izboru kandidata, a samim tim i ugovor o njegovom zapošljavanju.

Đurović je razrešen dužnosti tek u avgustu 2018, godinu dana nakon preporuke Agencije.

Beogradska poslovna škola se, zatim, ujedinila se sa Visokom poslovnom školom strukovnih studija iz Blaca i zajedno su postale Akademija poslovnih strukovnih studija koja je dobila novo rukovodstvo.

Đurović nije jedini direktor BPŠ-e koji je uhapšen. Njegov prethodnik Ilija Samardžić priveden je u januaru ove godine zbog sumnje da je oštetio školu za 781 milion dinara, saopštilo je tada Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Samardžić se tereti da je kao direktor škole firmama „Kon Tiki Travel“, „Simpo“, „Novosti“ i Vaterpolo klubu „Radnički“ iz Kragujevca dao pozajmice koje nikada nisu vraćene i tako oštetio školu za 781 milion dinara, o čemu je ranije pisao BIRN.

Samardžić se u razgovoru za BIRN branio da se o poslu razgovaralo i na sastanku u zgradi Vlade, u drugoj polovini 2013. godine, koji je sazvao Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta, inače bivši vaterpolista „Radničkog“ i državne reprezentacije.

1 Comment

  1. Interesantna je, apsenicima poucna, karijera Dragana Jerinica kao direktora Uprave carina