Odluka o Miškovićevoj žalbi krajem maja

Odluka o Miškovićevoj žalbi krajem maja

Miroslav Mišković (foto: N1)

Apelacioni sud u Beogradu odlučivaće 24. maja o žalbi Miroslava Miškovića na presudu kojom je osuđen na pet godina zatvora jer je pomagao sinu Marku da utaji porez.

Piše: Jelena Radivojević

Iz Apelacionog suda saopšteno je da je planirano da sednica o žalbi traje osam radnih dana.

Presudom Višeg suda u junu prošle godine vlasnik „Delte“ osuđen je na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara jer je savetima pomagao sinu da utaji 320 miliona dinara poreza. Tužilaštvo nije uspelo da dokaže da je Mišković zloupotrebio položaj u putarskim preduzećima.

Njegov sin Marko Mišković osuđen je krajem marta 2016. na tri i po godine zatvora zbog utaje poreza.

Sudija Maja Ilić objasnila je da je Mišković dobio veću kaznu od sina koji je bio vlasnik firmi, jer je on taj koji je osmislio izvršenje krivičnog dela.

Miroslav Mišković je uhapšen u septembru 2012, a to je predstavljeno kao dokaz da se nova vlada Aleksandra Vučića ozbiljno obračunava sa korupcijom. Nekoliko meseci kasnije, pušten je da se brani sa slobode pošto je platio jemstvo od 12 miliona evra – najveće jemstvo izrečeno u srpskom pravosuđu.

Sudski postupak protiv njega počeo je u novembru 2013. godine, a pratile su ga brojne kontroverze.

Između ostalog, sudija Vladimir Vučinić koji je doneo odluku da Miškoviću privremeno vrati pasoš zbog te odluke je trpeo pritiske, a potom i napustio sudstvo.

Slučaj je spojen, a potom i razdvojen od drugog postupka koji se vodio protiv vlasnika „Nibens grupe“ Mila Đuraškovića. U martu prošle godine, posle presude Marku Miškoviću, tužilaštvo je delimično izmenilo optužnicu stavljajući Miroslavu Miškoviću na teret pomaganje u utaji poreza.

Comments are closed.