Odloženo suđenje za pomaganje prilikom ubistva Darmanovića

Odloženo suđenje za pomaganje prilikom ubistva Darmanovića

Ubijeni Gorgija Darmanović (foto: facebook)

Suđenje za pomaganje u ubistvu Gorgije Darmanovića Gorga danas je otkazano jer je sud naložio dodatno psihijatrijsko veštačenje Saše Đurđanovića, optuženog da je ubicu dovezao na mesto zločina, a potom mu pomogao da pobegne. Osumnjičeni da je ubio Darmanovića – Dejan Stanković Ždrokinac – nije optužen pošto je u međuvremenu ubijen.

Piše: Bojana Pavlović

Sudija Ivana Ramić naložila je dodatno psihijatrijsko veštačenje optuženog Saše Đurđanovića da utvrdi da li je bio uračunljiv kada je navodno izvršio krivično delo.

„Pošto se on branio ćutanjem, veštak nije mogao da utvrdi kakvo je njegovo stanje. Stoga je neophodno da se uradi dodatno veštačenje“, navela je Ramić.

Đurđanović je optužen da je u maju 2018. Kruševljanina Dejana Stankovića Ždrokinca dovezao nedaleko od Prvog osnovnog suda na Novom Beogradu gde je likvidirao Darmanovića. Đurđanović ga je, kako tvrdi tužilaštvo, sačekao i pomogao mu da pobegne sa mesta zločina.

On je na suđenju ispričao da je Stankovića poznavao čitav život pošto se družio sa njegovim sinom. Kako je rekao nekoliko dana pre ubistva za Stankovića je dovezao motor iz Kruševca u Beograd i odseo kod njega. Na dan likvidacije, kako je naveo, vozio je Stankovića motorom u blizini mesta ubistva.

„Možete li da se setite šta je Stanković imao obučeno?“, pitala je danas sudija.

„Ne mogu tačno da se setim, mislim farmerke i tamnu majicu. Kao što sam ranije objasnio, ja sam njega vozio do kladionice“, rekao je optuženi.

Da dvojica na motoru odlaze sa mesta zločina vidi se i na snimku sigurnosne kamere koji je pregledan na prošlom suđenju. Đurđanović je potvrdio da su na snimku on i Stanković, ali je istakao da nije znao da je njegov saputnik koji minut pre toga nekoga upucao.

U ovom postupku osim Đurđanovića optužen je i Sreten Matejić kome se stavlja na teret da je za Stankovića nabavio pomenuti motor. On je naveo da je motor kupio i prodao Stankoviću, ali da nije znao da će ga koristiti prilikom ubistva.

Gorgija Darmanović bio je crnogorski državljanin koji je veći deo života proveo u Južnoj Africi gde je navodno bio povezan sa tajnom službom te zemlje. I Stanković je imao državljanstvo Južnoafričke Republike. Njemu se u Kruševcu sudilo za ubistvo lokalnog stomatologa, ali je u ovom postupku oslobođen.

U trenutku Darmanovićevog ubistva Stanković je imao 71 godinu.  

Dan posle ubistva Darmanovića ubijen je Stankovićev sin Vojin, a mesec dana kasnije i Stanković.

Za njegovo ubistvo trenutno se sudi kruševačkom kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki i njegovoj grupi. Više o tome pročitajte ovde.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za ubistvo Darmanovića

Comments are closed.