Jotić: Ja sam kao Majka Tereza, nemam veze ni sa jednim krivičnim delom

Jotić: Ja sam kao Majka Tereza, nemam veze ni sa jednim krivičnim delom

Žrtve Jotkine grupe: Vojin i Dejan Stanković (foto: Fejsbuk/privatna arhiva)

Na jučerašnjem suđenju kruševačkom kriminalcu Zoranu Jotiću zvanom Jotka odbranu su iznosila deca njegovog pokojnog saradnika i prijatelja Gorana Petrovića Pete koji su optuženi da su bili članovi ove kriminalne grupe i učestvovali u ubistvu. Jotić se takođe obrato sudu i kazao da nije kriv i da je, s obzirom na njegovu starost, 15 meseci koje je proveo u pritvoru mnogo.

Piše: Milica Vojinović

Iva i Vuk Petrović, ćerka i sin ubijenog najbližeg saradnika Zorana Jotića Jotke, juče su, iznoseći odbranu, negirali da su deo njegove kriminalne grupe.

Rekli su da nisu učestvovali u ubistvu kriminalca Dejana Stankovića zvanog Ždrokinac u Kruševcu.

„Sebe ne smatram članom kriminalne grupe. Ja sam student, a ne kriminalac“, rekla je Iva Petrović koja je bila u vanbračnoj zajednici sa Stefanom Radulcem za koga tužilaštvo tvrdi da je lično pucao u Stankovića, kao i da je pre toga ubio Stankovićevog sina Vojina.

Tužilaštvo kaže da je ona dva puta posećivala Radulca dok se krio u Bosni i Hercegovini nakon ovog ubistva, kao i da mu je donela lažni pasoš i pomogla da se menja tajne lokacije.

„Nije istina, kao što piše u optužnici, da sam ja njemu pomogla da se preseli sa jedne lokacije na drugu“, istakla je ona juče i rekla da lažni pasoš nikada nije videla.

Petrović je navela da je Radulca posećivala privatno i da su iz Brčkog otišli u Banja Luku pošto je on primetio da ga traži policija.

Dok se krio u glavnom gradu Republike Srpske, ona mu je poslala više od četiri hiljade evra, ali je prilikom preuzimanja novca on uhapšen, navodi se u optužnici.

„Poslala sam mu novac, ali ne po bilo čijem nalogu, već zato što je to bio zajednički novac koji smo uštedeli pre svega ovoga“, navela je Petrović.

Njen brat Vuk juče je takođe negirao krivicu. On je ispričao da je bio prisutan kada je Stankovićev sin Vojin u aprilu 2018. maltretirao Radulca.

Goran Petrović Peta

„Zadao mu je više udaraca pištoljem… Upućene su mu psovke i pretnje. Govorio mu je da mu je to poslednji izlazak, da mu je to kraj“, ispričao je Petrović.

Vuk i Iva Petrović su deca kruševačkog kriminalca Gorana Petrovića Pete, inače Jotićevog bliskog prijatelja i njegove desne ruke, koji je ubijen 2015. Godine.

Jotka veruje da ga je ubio upravo Dejan Stanković Ždrokinac, pa je njegovo ubistvo bilo osveta, može se saznati iz optužnice. 

Na jučerašnjem suđenju izvršen je i uvid u deo dokaza tužilaštva. Na ekranu u sudnici na kratko su prikazani brojni izveštaji koje je policija sastavila nakon uviđaja na mestima ubistava, kao i veštačenja, obdukcioni nalazi, sklapani ugovori i slična dokumenta.

„Ja sam kao majka Tereza“

Na kraju suđenja,  za govornicu je stao i Jotić, optuženi šef ove kriminalne grupe. On je tražio da sudije puste iz pritvora njega i njegovog bliskog saradnika Gajića, na šta mu je sudija Zorana Trajković kazala da ne može iznositi zahtev za drugog optuženog.

„Ali znam da čovek nije kriv, zbog mene leži u zatvoru“, rekao je Jotić.

On je iskoristio ovo obraćanje da još jednom naglasi da nije kriv za ono što mu tužilaštvo stavlja na teret.

Jotka fotografisan na prethodnom suđenju za reketiranje

„Ja sam ovde kao Majka Tereza, apsolutno nemam veze ni sa jednim krivičnim delom koje mi se stavlja na teret… 15 meseci sam u pritvoru. Sudija, pa to je mnogo za mene, bre, pa ja imam 67 godina!“

Istakao je da je začuđen koliko ga je posvećeno policija pratila i prisluškivala, ali i dalje tvrdi da nisu sakupili dokaze protiv njega.

„(Nema) nijednog dokaza da sam ja Radulca video jednom, pored toliko mera. Ja sam to samo na filmu video, nisam znao da to i u Srbiji ima. U pet automobila su mi bubicu ugradili“, rekao je iznenađeno Jotić i naveo da pritisak da se on osudi dolazi iz Kruševca, ali nije precizirao od koga.

Sudsko veće je odlučilo da Jotić, Gajić, kao i optuženi član grupe Saša Zoraja ostanu u pritvoru, a sudija Trajković saopštila je da je naredno ročište zakazano za početak oktobra.

Jotićeva grupa optužena je za dva ubistva, ali i za pranje novca. 

Kako tužilaštvo tvrdi optuženi Stefan Radulac ubio je Vojina Stankovića u maju 2018. u Kruševcu. Jotić ga je zatim nagovorio da ubije i Vojinovog oca Dejana Stankovića tako što mu je kazao da će u suprotnom Dejan ubiti njega kako bi osvetio sina, piše u optužnici.

Jotić je, veruje tužilaštvo, na taj način želeo da osveti svog prijatelja Gorana Petrovića Petu jer je bio uveren da su ga ubili Dejan i Vojin Stanković.

Radulac je Dejana Stankovića Ždrokinca ubio u junu 2018, mesec dana pošto je likvidirao njegovog sina, a pomogao mu je Igor Gajić, tvrdi tužilaštvo.

U optužnici se navodi da su u ubistvu učestvovali i Jotka, Saša Zoraja i deca ubijenog Pete – Iva i Vuk Petrović tako što su mu pomogli da pobegne i sakrije se u Bosni i Hercegovini.

Policija je ubistvo rasvetlila sredinom prošle godine kada je, po drugi put, razbila Jotkinu grupu. 

Prvo je uhapšen Radulac u julu 2019. u Banjaluci, a mesec dana kasnije u Kruševcu su uhapšeni i ostali članovi.

Reketiranje devedesetih

Jotka je ranije osuđivan, a izašao je iz zatvora nekoliko meseci pre nego što je uhapšen zbog ubistva Stankovića.

Devedesetih godina je predvodio nasilnu kriminalnu grupu koja se uglavnom bavila reketiranjem lokalnih biznismena.

Grupa je funkcionisala sa jakom hijerarhijom, pa su njene članove nazivali vojnicima.

Oni su bacali bombe na kuće kruševačkih biznismena i palili im automobile. Kada nisu hteli da plate reket prebijali su ih, a pratili su i njihove porodice po gradu da bi izvršili dodatni pritisak.

Grupa je 1999. pokušala da zapali, pored ostalih, i automobil Bratislavu Gašiću koji je tada bio trgovac kafe, a danas šef obaveštajne agencije BIA. 

Jotkina grupa bavila i krijumčarenjem droge i oružja, navodi se u Beloj knjizi organizovanog kriminala. 

Jotka, njegova desna ruka Peta i ostali članovi grupe uhapšeni su u u policijskoj akciji „Sablja“ 2003. godine.

Članovi su osuđeni zbog reketa, a kasnije se Jotki još jednom sudilo – jer je potplatio sudiju Vrhovnog suda kako bi poništio presudu za reket.

Pročitajte više o Jotkinoj grupi i Goranu Petroviću Peti

1 Comment

  1. Novak kaže:

    Kad je sudjenje za osumnjicene za ubistvo gorga darmanovica?