Odloženo suđenje za likvidaciju Đurovića, veštak negodovao

Odloženo suđenje za likvidaciju Đurovića, veštak negodovao

Blažo Đurović (foto: arhiva/KRIK)

Genetičar Oliver Stojković, koga je odbrana angažovala kako bi pomogao u tumačenju nalaza sudskih veštaka, nije se pojavio na današnjem suđenju za ubistvo Blaža Đurovića pošto je u izolaciji zbog virusa korona. Suđenje je zbog toga odloženo, a veštak Dušan Keckarević je negodovao tražeći od sudije da se suđenje održi.

Piše: Milica Vojinović

Advokati optuženih Nemanje Ivanova i Darka Veskovića objasnili su na početku suđenja da je Stojković u samoizolaciji do sledećeg ponedeljka i predložili da se ročište odloži. 

Sudija Olivera Đurić prvobitno je najavila da će ipak dati priliku veštacima da predstave analizu DNK pronađenog na predmetima koje je policija otkrila u kolima koja su pronađena zapaljena nakon ubistva Đurovića. Izjašnjenje veštaka stručni savetnik Stojković bi, u tom slučaju, imao priliku da komentariše na suđenju naredne nedelje.

„Nemojte, sudija, molim Vas. Ako imate nešto drugo da radimo danas, ali u ovoj fazi nama je zaista potreban stručni savetnik“, reagovala je Zora Dobričanin Nikodinović, advokatica optuženog Veskovića.

Sa predlogom advokata da se suđenje odloži bio je saglasan čak i tužilac Nenad Stefanović, iako se u ovakvim situacijama tužioci najčešće protive odlaganju.

„Milsim da je zahtev opravdan. Evo, ja ću to reći iako tužilaštvo to ne govori često“, istakao je Stefanović.

Sudija je zatim odlučila da suđenje odloži, nakon čega se sudu obratio veštak Dušan Keckarević, vidno iznerviran.

„Stručni savetnik je mogao da obavesti da neće doći, nije od juče u izolaciji. I mi imamo druge stvari da radimo“, kazao je Keckarević i dodao: „Ja ne smatram da je ovo dobronamerno, smatram da je zlonamerno.“

On je objasnio da prisustvo stručnog savetnika, iako potrebno odbrani, po zakonu nije neophodno i predložio da danas iznese svoje veštačenje, koje je Stojkoviću ranije dostavljeno, a da na njegova pitanja odgovara sledeće nedelje. Keckarevićev predlog, međutim, nije prihvaćen i suđenje je odloženo.

Veštačenje o kom je Keckarević danas trebalo da govori pokazalo je da se na predmetima pronađenim u zapaljenim kolima nalazi DNK optuženih Veskovića i Ivanova. Naime, policija je u gepeku automobila pronašla pušku iz koje je pucano na Đurovića, rukavice i deo rukava.

Na pušci je, kako su veštaci utvrdili, pronađen DNK obojice optuženih, a tužilaštvo je utvrdilo da je iz nje pucao Vesković, dok ju je Ivanov samo nosio.

Tužilaštvo tvrdi da su njih dvojica u martu 2018. godine ubili Đurovića ispred kuće u kojoj je stanovao u Beogradu. Kako piše u optužnici, čekali su ga u zasedi sedeći u automobilu na oko 30-40 metara od kuće. Kada je Đurović krenuo kolima od svoje kuće oni su mu pošli u susret, a neposredno pre mimoilaženja Vesković je ispalio u Đurovića 29 projektila iz automatske puške, piše u optužnici.

I ubijeni Đurović, kao i dvojica optuženih ranije su osuđivani.

Krivična prošlost

Đuroviću se sudilo za otmicu Jovice Radonjića, člana kriminalne grupe „Firma“, ali je postupak protiv njega obustavljen pošto je ubijen. Ostatku grupe koja je, kako tvrdi tužilaštvo, učestvovala u otmici i dalje se sudi.

Optuženi Ivanov je osuđivan zbog različitih krivičnih dela. U postupku za ubistvo Vladana Veličkovića u hotelu „Majdan“ u Beogradu osuđen je na dve godine zatvora jer je tukao Veličkovića u koga je potom pucao Stanko Buhanac. U junu 2007. Ivanov je osuđen na godinu i po dana zatvora zbog otmice.

Njegovo ime pojavilo se u akciji „Papirus“ koju je sprovela bosanska bezbednosna agencija SIPA. Verovalo se da je bio među osobama koje su nabavile lažni pasoš od grupe uhapšene zbog falsifikovanja dokumenata.

Sa lažnim pasošem uhapšen je i optuženi Vesković 2017. kada je pokušao da iz Srbije pređe u Mađarsku na graničnom prelazu Horgoš zbog čega je bio osuđen na uslovnu kaznu.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.