Otmica Jovice Radonjića: Svedok tvrdi da su Radonjić i optuženi bili bliski

Otmica Jovice Radonjića: Svedok tvrdi da su Radonjić i optuženi bili bliski

Jovica Radonjić/Viši sud (Foto: arhiva)

Na suđenju za otmicu kriminalca Jovice Radonjića svedok je ispričao da su Radonjić i Blažo Đurović, optužen za otmicu, bili bliski, ali i da je čuo da se njihov odnos pogoršao. Đurović je u međuvremenu ubijen, pa se trenutno sudi njegovom bratu i još petorici optuženih. Likvidiran je i Radonjić.

Piše: Milica Vojinović

Svedok Marko Marković, koji je rekao da je instruktor vožnje, ispričao je da je Blažo Đurović sa drugarima dolazio na njegovu jahtu na moru. Tako je upoznao i Jovicu Radonjića.

„Sreo sam Jovicu u gradu, na Terazijama gde je živeo. Pitao sam ga kako je Blaža, rekao mi je: ’Malo smo se posvađali’“, kazao je Marković. „Kao dva rođena brata, pa ćemo se pomiriti“, navodno mu je pri susretu rekao Radonjić i dodao da su se posvađali oko automobila.

„Ispričao mi je da su se potukli u nekom kafiću na Voždovcu. Bili su vrhunski drugovi, slavili su Nove godine zajedno.“

Sudija Olivera Pajić pitala ga je koje je to godine bilo, ali svedok nije mogao da se seti.

„Ja ne znam ni sad koja je godina od svojih obaveza“, dodao je.

Ovo svedočenje ide u korist optuženima koji tvrde da nije bilo otmice, već da je došlo do tuče zbog novca koji je Radonjić dugovao Đuroviću za automobil i letovanje.

Tužilaštvo, međutim, tvrdi da su Đurović, njegov brat Aleksandar i još petorica optuženih jedne noći početkom decembra 2014. namamili Radonjića da dođe u kafić u tržnom centru „Kumodraž“ na Voždovcu koji je navodno tada držao Blažo Đurović.

Tamo su ga dočekali Blažo i Aleksandar Đurović, dok su ostali bili sakriveni u lokalu pa ih nije video, ispričao je Radonjić u tužilaštvu. Na osnovu Radonjićevog svedočenja tužilaštvo je i podiglo optužnicu.

Aleksandar Đurović se pozdravio s njim, a delovalo je da će isto uraditi i Blažo koji ga je, međutim, pošto mu je prišao udario pesnicom u glavu, piše u optužnici. Zatim su se pojavili i ostali i počeli da ga udaraju palicama i pištoljem, pa je on u jednom trenutku od siline udaraca nenamerno izvršio veliku nuždu zbog čega su ga ismevali, opisao je Radonjić.

Ubijeni Blažo Đurović (Foto: arhiva)

Dogovorili se da ga odvezu na izvesnu šljunkaru na obali Dunava, pa je Radonjić pretpostavio da će ga tamo ubiti pošto je reč o „jezivom mestu“ gde „ničega okolo nema“, piše u optužnici. Vezali su ga i smestili na zadnje sedište automobila. Ipak, uspeo je da pobegne pre nego što su stigli tamo. Radonjić je, kako je ispričao, pokidao plastičnu vezicu kojom su mu bile vezane ruke, preskočio sedište i iskočio iz kola.

U optužnici piše i da je, kada su optuženi krenuli za njim, Radonjić izvadio nož koji je imao kod sebe i zapretio im, a zatim zaustavio automobil u kom su bila dvojica mladića i zamolio ih da ga odvezu Urgentni centar.

Pre sukoba koji se među njima desio, Đurović i Radonjić bili su prijatelji, ali su imali i zajedničke poslove. U optužnici se, međutim, ne navodi o kakvim poslovima je reč, a ni sam Radonjić nije želeo da ovo da kaže tužiocu.

„Sa Blažom Đurovićem i njegovim bratom Aleksandrom je radio neke poslove u Amsterdamu, u Holandiji, a o kojim poslovima se radi ne želi da objašnjava, ali uglavnom iz tog posla u Holandiji imali su periodičnu zaradu koju su delili po nekom prethodnom dogovoru. Kod poslednje podele novca došlo je do nesaglasnosti između Đurovića i njega“, piše u optužnici.

Suđenje za Radonjićevu otmicu traje već četiri i po godine, a u međuvremenu su i Radonjić i Đurović ubijeni u kriminalnim likvidacijama.

Radonjić je bio deo kriminalne grupe „Firma“, novosadskog ogranka zemunskog klana koji je predvodio Miladin Suvajdžić zvani Đura Mutavi i osuđivan je zbog droge. Ubijen je u aprilu 2015. godine na parkingu ispred zgrade u beogradskom naselju Zvezdara. Ovaj slučaj policija je rasvetlila u martu ove godine i saopštila da je osumnjičeni za Radonjićevo ubistvo trenutno u zatvoru u Srbiji zbog drugih krivičnih dela.

Blažo Đurović ubijen je ispred kuće u kojoj je stanovao u beogradskom naselju Dušanovac. Ubica je na njega ispalio 29 projektila. Bio je blizak škaljarskom kriminalnom klanu koji je godinama u sukobu sa suparničkim kavačkim klanom. Za ovo ubistvo trenutno se sudi Nemanji Ivanovu i Darku Veskoviću. Pročitajte više o ovome.

Comments are closed.