Odloženo suđenje po tužbi urednika KRIK-a, Vulin nije došao u sud

Odloženo suđenje po tužbi urednika KRIK-a, Vulin nije došao u sud

Ministar Aleksandar Vulin (foto: mod.gov.rs)

Suđenje Pokretu socijalista ministra odbrane Aleksandra Vulina po tužbi urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića danas je odloženo jer Vulin nije došao u sud. Dojčinović je tužio Pokret socijalista zbog niza uvredljivih saopštenja koja je ova stranka objavila nakon našeg istraživanja „tetka iz Kanade“.

Piše: Milica Vojinović

Vulin je danas kao zakonski zastupnik Pokreta socijalista trebalo da bude ispitan o ovim saopštenjima, ali je sudija Dragana Marčetić utvrdila da mu poziv za ročište nije uručen. Stoga je odložila suđenje za februar sledeće godine i naložila advokatu da Vulina obavesti da je za tada zakazano njegovo saslušanje.

Ovo je drugo ročište po tužbi urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića protiv Vulinovog pokreta. Prethodno, koje je trebalo da se održi krajem marta, odloženo je jer tada ministar nije došao pošto je bio na vojnoj vežbi.

Dojčinović je tužio Pokret socijalista jer je ova stranka na zvaničnom sajtu izdala više od 10 saopštenja u kojima je pokušala da diskredituje njegov rad. Saopšenja su objavljena posle KRIK-ove istraživačke priče u kojoj smo otkrili da Vulin ne može da dokaže poreklo novca kojim je kupio luksuzni stan u Beogradu i još se nalaze na sajtu ovog pokreta.

Pokret je optužio Dojčinovića da prima novac od stranaca da bi pisao tekstove protiv Vulina i da ta primanja ne prijavljuje nadležnim institucijama, kao i da kriminalizuje one koji rade u interesu Srbije.

Naveo je i da je svaki neprijatelj Srbije Dojčinovićev prijatelj, a optužbe su išle dotle da je urednik KRIK-a narkoman i osoba koja ima čudne sklonosti da visi po plafonima, probada bradavice iglama i samopovređuje se.

„Nije tajna da je Dojčinović plaćen iz inostranstva za svaki tekst kojim napada Vulina, a nije tajna ni da uzima narkotike“, pisalo je u jednom od saopštenja Vulinovog pokreta.

„Spoznaja i prihvatanje činjenice da si narkoman je dobra stvar za tebe, ali i za sve one koji moraju da čitaju i plaćaju tvoje narkomanske fantazije i halucinacije. Iskreno ti želimo da se izlečiš, mada znamo da je to u tvom slučaju nemoguće“, navodi se takođe u saopštenju.

Saoštenja su osudila novinarska udruženja i opozicione stranke..

Od članova Vlade reagovala je jedino ministarka Zorana Mihajlović navodeći da je nedopustivo da bilo ko vređa i ponižava novinare zato što rade svoj posao. Dodala je i da mediji imaju pravo da tragaju za odgovorima koji su od interesa za javnost.

Premijerka Ana Brnabić, sa druge strane, izjavila je da razume „emotivnu reakciju“ Pokreta socijalista.

Pokret socijalista: Nije naš sajt

U odgovoru na tužbu urednika KRIK-a, Vulinov pokret pokušao je da se opravda navodeći da sajt na kom su objavljivana saopštenja nije njihov, već da ga je osnovao bivši član pokreta.

Naveli su da je zato „pretenciozno govoriti da se radi o zvaničnom sajtu pokreta“ i da svako može da napravi sajt sa nazivom Pokreta socijalista ili Vulina, ali da to ne znači da stranka zapravo stoji iza njega.

Na ovom sajtu se, međutim, i danas objavljuju saopštenja Pokreta socijalista.

„Tetka iz Kanade“

Povod za napade na Dojčinovića bila je priča o „Tetki iz Kanade“ u kojoj je KRIK otkrio da ministar Vulin nije mogao da dokaže odakle mu novac kojim je kupio luksuzan stan u Beogradu.

Kako je 2014. godine rekao Agenciji za borbu protiv korupcije koja je proveravala njegovu imovinu 205.000 evra kojima je kupio stan bilo je pozajmica suprugine tetke iz Kanade.

Pošto ministar nije mogao da dokaže da je novac zaista pozajmio, Agencija je izveštaj koji je sačinila nakon kontrole Vulinove imovine prosledila Tužilaštvu za organizovani kriminal. U njemu je navela da sumnja da je Vulin počinio krivično delo. Ovo tužilaštvo je, međutim, nakon godinu i po obustavilo postupak navodeći da Vulin nije počinio krivično delo iz njihove nadležnosti. Poreklo novca nije utvrdilo, a službena beleška tužilaštva do koje su došli novinari KRIK-a otkrila je da su i policija i tužilaštvo istragu obavili traljavo – između ostalog, na razgovor nisu zvali ni Vulina, ni misterioznu tetku koja mu je navodno pozajmila novac.

Tužilaštvo za organizovani kriminal slučaj je prosledilo Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu koje je proveravalo samo da li je Vulin prijavio stan, ali ne i način na koji ga je stekao. I ovo tužilaštvo je obustavilo postupak.

Agencija je izveštaj poslala i Višem tužilaštvu u Beogradu, ali ni ono nije proveravalo otkud Vulinu novac za stan.

Tako je ovaj slučaj prošao kroz tri tužilaštva, a nijedno od njih nije utvrdilo poreklo 205.000 evra kojima je Vulin kupio stan u Beogradu.

Pročitajte: „Tetka iz Kanade“ kupila Vulinu stan

Pročitajte sve detalje ovog slučaja

Comments are closed.