Suđenje Lazareviću odloženo za novembar

Suđenje Lazareviću odloženo za novembar

Suđenje Branku Lazareviću, bivšem šefu kabineta Ivice Dačića, zbog odavanja službene tajne članovima grupe Darka Šarića danas je odloženo zbog bolesti jednog od okrivljenih.

Piše: Bojana Pavlović

Advokat Ilija Popović dostavio je sudu lekarsku dokumentaciju koja pokazuje da je optuženi Radovan Štrbac krajem septembra kao hitan slučaj primljen u bolnicu i rekao da se ne zna koliko će trajati njegov oporavak. Sledeće ročište zakazano je za 25. novembar.

Postupak protiv Lazarevića traje već dve godine, međutim nije mnogo odmakao. Iz meseca u mesec, ročišta su odlagana iz različitih razloga – štrajka advokata, izostanka optuženih, zahteva odbrane za izuzeće tužilaca, ali i da bi se advokati bolje upoznali sa predmetom.

U septembru 2014. Lazarević je optužen da je dostavljao poverljive podatke Rodoljubu Raduloviću i Radovanu Štrpcu, saradnicima narko-bosa Darka Šarića. Osim ove trojice, Boris Gara iz Službe za specijalne istražne metode UKP, optužen je da je Lazareviću dojavljivao kako je tekla istraga.

Radulović je od šefa kabineta tražio da mu proveri da li se protiv njega i Darka Šarića vodi pretkrivični postupak, navodi tužilaštvo. Njih dvojica sastajali su se na različitim lokacijama u Beogradu, pa čak i u Lazarevićevom kabinetu u Palati Srbija. Radulović i Štrbac bili su u sedištu MUP-a sedam puta dok se protiv njih vodila istraga.

Lazarević je Raduloviću otkrio da se telefonski razgovori članova grupe prisluškuju i snimaju, piše u optužnici. Nakon toga prestala je komunikacija između Radulovića i Šarića na do tada korišćenim telefonskim brojevima.

Sam slučaj zaokupio je pažnju javnosti jer je u njega umešan tadašnji drugi čovek policije. Na suđenju bi kao dokazi trebalo da budu preslušani snimci prisluškivanih razgovora.

Lazarević je na suđenju negirao krivicu, ali i odbio da iznese odbranu. Naveo je da prvo želi da vidi koje dokaze će tužilaštvo predložiti protiv njega, pa će se braniti u skladu s tim.

Za medije je izjavio da je optužnica montirana i da se u javnosti stvara lažna slika da je imao posla sa mafijom.

„Niko nije postavio logično pitanje – ako sam znao da su Šarić i njegova grupa bili na merama zašto sam razgovarao telefonom s Radulovićem? Zato što nisam imao nikakvu informaciju o tome!“, rekao je Lazarević.

Lazarević advokat Veran Zečar rekao da se njegov branjenik zaista viđao i komunicirao sa Radulovićem, ali uz znanje nadređenih, među kojima i šefa Dačića – što se čuje na snimcima prisluškivanih telefonskih razgovora.

KRIK je prošle godine objavio snimke susreta Lazarevića sa Šarićevim saradnikom. Na snimcima su osim Lazarevića i drugi visoki zvaničnici policije, pa i sam tadašnji ministar Ivica Dačić, međutim niko od ovih lica nije optužen, pa čak ni pozvan da svedoči.

Optužnicu protiv Lazarevića i ostalu dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem registrovani članovi mogu pronaći u bazi dokumenata.

1 Comment

  1. Rastko Ilić kaže:

    Kad god Vas pohvalim draga Bojana Vi mi se nekako pokvarite 😉 Prvo, trebalo je da objavite informaciju o prirodi bolesti gospodina Štrpca i/ili navedete zdravstvenu ustanovu u kojoj se on trenutno nalazi, pa da svima bude kristalno jasno da se ne radi o „odlaganju po ko zna koji put“, kako se stiče utisak iz ovog pisanija… Ja Vas i Vaše kolege iz redakcije otvoreno pitam da li čovek urgentno hospitalizovan u bolnici „Sveti Sava“ može da se pojavi na suđenju ? Za slučaj da ga bukvalno unesu u sudnicu, da li je sposoban da suđenje prati ? Stalno se potencira što Branko nije hteo da „iznese odbranu“, a to smo već ranije raspravili… Neka Vas, mene ili bilo koga optuže da smo ubice, pa izvolite branite se. Ja bih sasvim logično čekao da vidim prvo o čemu se radi i kojim me fabrikatima kleveću, a posle ko to čini i zašto ! Što se tiče evidentne nestrpljivosti i upornog potenciranja činjenice o odlaganju procesa, dajte da i to skratimo a Branka javno obesimo što pre, pa da svi ološi budu srećni i zadovoljni jer ovde je on glavna meta, drugi su samo kolateralna šteta. Boga se ne boje a pred ljudima ne stide ali neće ni njihovo doveka.