Odložene završne reči u slučaju „Potočari“

Odložene završne reči u slučaju „Potočari“

Policajci na tajnom zadatku (foto: Screenshot Al Jazeera)

Iznošenje završenih reči na suđenju dvojici policajaca zbog navodnog odavanja službene tajne odloženo je juče jer je Mladen Trbović, jedan od optuženih, u karantinu zbog koronavirusa. Trboviću i njegovom kolegi Milanu Dumanoviću sudi se jer su u javnosti govorili da policija sprovodi nezakonite akcije i, između ostalog, izneli detalje o policijskoj akciji na komemoraciji u Potočarima 2015. godine.

Piše: Jelena Radivojević

Kraj suđenja policajcima zbog optužbi da su odali službenu tajnu odložen je jer je jedan od njih, Mladen Trbović, u karantinu u Nemačkoj gde živi i radi od kada je otpušten iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Trboviću i Milanu Dumanoviću sudi se od 2018. godine, a postupak je od početka zatvoren za javnost jer su sudije smatrale da bi informacije koje budu iznete na suđenju mogle da ugroze bezbednost države. Presuda će, deluje, biti doneta sledeće godine pošto je sudija Zoran Božović zakazao završne reči za kraj januara.

Trbović i Dumanović bili su policajci Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje koji su protiv svojih šefova podneli krivičnu prijavu tvrdeći da se u odeljenju sprovode nezakonite akcije. Oni su ukazali  na zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem, a kao odgovornu su označili i tadašnju sekretarku Uprave kriminalističke policije (UKP) Dijanu Hrkalović.

Njih dvojica su tvrdili da su zajedno sa kolegama iz odeljenja radili pod lažnim nalozima za rad, bez naloga suda, kao i da su se informacije, snimci i fotografije koje prikupe tajnim praćenjem i snimanjem osoba njihovi nadređeni koristili u privatne svrhe. 

Kao primer nelegalne akcije opisali su kako je izgledalo angažovanje policije tokom komemorativnog skupa u Potočarima u julu 2015. godine na kom je napadnut tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić. Tvrdili su da su na zadatak otišli bez službene legitimacije, samo sa opremom za tajno snimanje, da su se na granici predstavili kao novinari i da su, kada su se vratili, shvatili su da se njihovi izveštaji sa terena lažiraju – u zvaničnim izveštajima je, tvrde, bilo zavedeno da su tog dana bili angažovani u Srbiji, a ne Bosni i Hercegovini.

Slična situcija je, tvrde policajci, bila i u maju 2016. godine kada su bili na zadatku u Banjaluci kada je održan miting protiv Milorada Dodika i kontramiting njegovih pristalica. Sistem je bio isti – naređeno im je da prilikom prelaska granice ne pokazuju službene legitimacije, kao i da kao razlog putovanja navedu „seminare i turizam“. Detaljnije pročitajte ovde.

Krivična prijava koju su policajci podneli je odbačena, a oni su rešili da se obrate medijima. Nakon intervjua za Al Jazeeru u oktobru 2016. uhapšeni su jer su navodno odali službenu tajnu.

Policajci su nedugo potom i optuženi.

Advokati optuženih su krajem prošle godine podneli zahtev za izuzeće sudije Božovića tvrdeći da je pristrasan, ali je njihov zahtev odbijen.

Protiv sudije Božovića se pre desetak godina vodila istraga jer je nestalo 13 predmeta u kojima je sudio. On je navodno predmete odneo kući da bi napisao presude i nikada ih nije vratio u sud, pisalo je u krivičnoj prijavi koju je protiv njega podnela predsednica suda u kom je radio. Istraga protiv Božovića je obustavljena jer tužilaštvo nije došlo do dokaza da je on odgovoran za njihov nestanak. Nakon toga Božović je napredovao. Više o ovom slučaju pročitajte ovde.

Sve vesti sa suđenja u slučaju „Potočari“

Comments are closed.