Odložene završne reči na suđenju Šariću za pranje novca

Odložene završne reči na suđenju Šariću za pranje novca

Darko Šarić u sudnici (foto: KRIK)

Iznošenje završnih reči u postupku koji se vodi protiv Darka Šarića i drugih zbog sumnje da su oprali 22 miliona evra kokainskog novca bilo je planirano za danas, ali je suđenje odloženo jer nisu došla dvojica optuženih. Nastavak suđenja najavljen je za kraj decembra.

Piše: Jelena Radivojević

Danas se u sudnici nisu pojavili optuženi Bojan Stanojković i Aguš Erdinč, pa je suđenje odloženo. Advokat Dejan Lazarević, koji brani obojicu, rekao je da je Stanojković bolestan i dostavio je njegovu lekarsku dokumentaciju, ali nije znao zašto se Erdinč nije pojavio.

Tužilac Saša Ivanić zatražio je da sud odredi pritvor Erdinču i ukine jemstvo jer se nije pojavio na suđenju, međutim, advokat je obećao da će u roku od tri dana opravdati njegov izostanak, pa je sudija rešio da do tada ne odlučuje o pritvoru.

„Mi kao veće ne mislimo da je u ovoj fazi suđenja celishodno razdvajati postupak u odnosu na dvojicu optuženih koji se nisu pojavili“, rekao je sudija Siniša Petrović i suđenje odložio za kraj decembra.

Petrović je najavio da će se na sledećem suđenju izvesti dokazi koje je odbrana naknadno predložila, a da će se nakon toga preći na iznošenje završnih reči.

Podsetimo, završne reči bile su planirane za septembar, ali je Darko Šarić tada zatražio promenu sudije Petrovića i dao otkaz svojim advokatima, pa je suđenje odloženo. Zahtev za promenu sudije je odbijen, a Šarića trenutno zastupa advokat po službenoj dužnosti Oliver Dojčinović.

Šarić je ovim postupkom odložio kraj suđenja, iako često tvrdi da sudija namerno razvlači postupak. Ovo nije bio prvi put da je Šarić tražio promenu sudije i otkazao advokate kada je nezadovoljan sudijskim odlukama. Izuzeće Petrovića tražio je i 2015. godine, ali je taj zahtev odbijen.

Isto je činio i na suđenju za šverc kokaina. Suđenje je nakon toga odloženo kako bi se njegov advokat upoznao sa slučajem. Svoje advokate, koji su ga i dalje branili u postupku za pranje para, Šarić je vratio tri meseca kasnije. 

Taj postupak je prvostepeno okončan, a Šarić je osuđen na 15 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe koja je prošvercovala 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Kako su se i advokati i tužilac žalili na ovakvu presudu, čeka se odluka Apelacionog suda.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da su Šarić i drugi optuženi novac zarađen švercom kokaina prali uglavnom kroz kupovinu preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica i kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora.

Ko su Stanojković i Erdinč

Prema optužnici tužilaštva, Stanojković i Erdinč su umešani u kupoprodaju državnog preduzeća „Bratstvo“ iz Preševa, a kroz taj posao grupa je oprala 280.000 evra.

Bojan Stanojković (foto: KRIK)

Šarić, Stanojković i optuženi Boban Stojiljković su, piše u optužnici, odlučili da ovaj iznos zarađen prodajom kokaina ulože u kupovinu „Bratstva“, a da pritom prikriju da su oni stvarni kupci.

Uz pomoć drugih članova grupe organizovali su brojne manje uplate kokainskog novca u banku kako bi izbegli da ih proverava Uprava za sprečavanje pranja novca. Ovaj novac poslužio je kasnije kao garancija za privatizaciju „Bratstva“.

Kriminalna grupa je, navodi tužilaštvo, uticala na Aguša Erdinča i Blaža Dedića, vlasnike firmi „Aguš gradnja“ i „Maestralturs“, da naprave konzorcijum i privatizuju preduzeće „Bratstvo“. Konzorcijum je kupio ovu firmu na aukciji u martu 2009. godine, piše u optužnici.

Bojan Stanojković zvani Boki bio je optužen i kao deo Šarićevog narko-kartela i to kao jedan od organizatora šverca više od dve tone kokaina koji je u policijskoj akciji „Balkanski ratnik“ 2009. godine zaplenjen na jahti „Maui“ u Urugvaju. On je pravosnažno oslobođen ovih optužbi.

Šarić ga je na sudu predstavio kao velikog prijatelja.

„Dobar čovek, pošten, bavi se građevinom, ima hotel u Crnoj Gori. On je jedan od retkih koji se viđao sa mojim advokatom Zdenkom, pomagao familiju i mislim da ste ga samo zbog toga optužili“, rekao je Šarić ranije na suđenju.

Šarić je objasnio da su Stanojković i on kumovi i da je Stanojković krstio dete njegovog brata Duška.

Više o Stanojkoviću pročitajte ovde

Pročitajte sve vesti sa suđenja

1 Comment

  1. Zavrsna rec
    Ostavljam sve Sirotanovicu