Odložen početak suđenja za ubistvo saradnika Filipa Koraća

Odložen početak suđenja za ubistvo saradnika Filipa Koraća

Ubijeni Siniša Milić

Suđenje Darku Duloviću za pomaganje u ubistvu Siniše Milića Bosketa, bliskog saradnika kriminalaca Filipa Koraća i Luke Bojovića, nije počelo danas zato što se Dulović nije pojavio u Višem sudu u Beogradu. Milić je ubijen u eksploziji automobila u Beogradu 2018. godine. 

Piše: Sara Smolović

Pripremno ročište koje obeležava početak suđenja, inače zatvoreno za javnost, moguće je održati i bez okrivljenog kada sudija odluči da sudi u odsustvu. 

Danas se to nije desilo jer, prema rečima Dulovićevog advokata Nikole Ristovića, tužilaštvo nije moglo da podnese predlog za suđenje u odsustvu jer nije došla tužiteljka koja vodi slučaj, već njena zamenica. Ročište je zbog toga odloženo i naredno će biti naknadno zakazano.

Dulović se sada nalazi u bekstvu. Prema rečima advokata Ristovića on je bio u zatvoru u Crnoj Gori zbog trgovine drogom, ali nadležni organi u Srbiji u to vreme nisu tražili njegovo izručenje, niti raspisali međunarodnu poternicu.    

„On je izašao sa izdržavanja kazne u Crnoj Gori i otišao. Crna Gora nije mogla da mu odredi ekstradicioni pritvor kada ne postoji zahtev za pritvaranje po osnovu međunarodne saradnje“, objasnio je za KRIK Ristović. 

Dulović je optužen da je pomagao prilikom ubistva Siniše Milića, koji je stradao kada je eksplodirao njegov automobil, u sred dana na semaforu kod ugla Ustaničke i Južnog bulevara u Beogradu u junu 2018. godine.

Policija je nekoliko meseci nakon ovog događaja saopštila da je Dulović osumnjičen da je organizovao i izvršio ubistvo. Ipak, u maju 2020. optužen je za blaže krivično delo – da je pomagao nepoznatoj osobi prilikom ubistva tako što joj je obezbedio automobil i organizovao njegovo sklanjanje iz Beograda. 

Ubijeni Milić je bio bivši pripadnik policije Bosne i Hercegovine, a radio je i u policiji u Srbiji.

Žrtva rata kriminalnih klanova

Milić je bio član barsko-budvanske kriminalne grupe koja se bavi švercom kokaina, pranjem novca, zelenašenjem i likvidacijama, a bila je pod vođstvom kriminalca Luke Bojovića, piše u izveštaju Bezbednosno-informativne agencije (BIA) do kog su došli novinari KRIK-a. 

Kao bivši policajac, Milić je obezbeđivao ubijenog kriminalca iz Crne Gore Luku Đurovića, kao i članove porodice Luke Bojovića. Nakon Bojovićevog hapšenja 2012. u Španiji, upravljanje grupom preuzeo je njegov blizak saradnik Filip Korać, koga je, prema izveštaju BIA-e, Milić navodno takođe obezbeđivao. 

Domaća obaveštajna služba je Koraćevu grupu označila kao jednu od najopasnijih, koja deluje u međunarodnim okvirima. Ona blisko sarađuje sa crnogorskim škaljarskim klanom, a učestovavala je i u ratu sa suparničkim kavačkim klanom zbog preuzimanja vođstva u švercu droge, a koji je otpočeo nakon nestanka 200 kilograma kokaina 2014. godine u Španiji. 

Ovaj kriminalni rat obeležilo je oko 50 ubistava koja su se dešavala širom Evrope. Tužilac za organizovani kriminal Milenko Mandić rekao je ranije da je Milić takođe jedna od žrtvi ovog sukoba. Više o ratu klanova pročitajte ovde.

Sa druge strane, optuženi u ovom slučaju Dulović takođe ima kriminalnu istoriju. U Crnoj Gori osuđen je na dve i po godine zbog šverca droge 2017. Kao maloletnik, 2008. godine, učestvovao je u tuči u kojoj je naposletku ranjen. Na njega je tada ispred popularnog beogradskog splava „Blejvoč“ pucao Veljko Belivuk koji je tada radio kao obezbeđenje kluba. On je prvobitno bio optužen za pokušaj ubistva, a nakon menjanja iskaza svedoka osuđen je za nanošenje teških telesnih povreda. 

Belivuk je vođa kriminalno-navijačke grupe „Principi“ koja je deo suparničkog kavačkog klana, a sa saradnicima je uhapšen u februaru ove godine. Osumnjičeni su za ubistva, otmice, nedozvljeno držanje oružja i pranje novca. Ipak, veze koje su imali u policiji i politici, tužilaštvo za sada nije ispitalo. Više o tim vezama pročitajte u KRIK-ovim tekstovima. 

Više o ratu klanova  pročitajte u posebnoj priči

Pročitajte više o Filipu Koraću 

Comments are closed.