Odložen početak suđenja Dijani Hrkalović

Odložen početak suđenja Dijani Hrkalović

Milorad Šušnjić (levo) i Dejan Mileković (desno) foto: krik.rs

Šušnjić (levo) i Milenković (desno, u sredini)

Početak suđenja bivšoj državnoj sekretarki Ministarstva unutrašnjih poslova Dijani Hrkalović da je uticala na kolege da opstruišu istrage danas je odložen pošto nije došao njen branilac Vladimir Đukanović. Istaknuti član vladajuće Srpske napredne stranke preuzeo je slučaj pre dva dana i zatražio od suda vreme da se pripremi, pa je suđenje odloženo za april.   

Piše: Bojana Pavlović

Sudija Slađana Marković, predsednica veća koje će suditi bivšoj državnoj sekretarki, rekla je da je Đukanović obavestio sud pre dva dana da će braniti Hrkalović i zatražio da se suđenje odloži da bi mogao da se upozna sa slučajem. 

Sudija je prozvala Dijanu Hrkalović koja je kratko potvrdila da je obaveštena o Đukanovićevoj molbi. 

Ova iznenadna izmena dogodila se pred sam početak suđenja – Hrkalović je angažovala Đukanovića zbog čega joj je u ponedeljak punomoćje otkazao advokat Sead Spahović. 

Đukanović nema bogato advokatsko iskustvo, ali ima visoku poziciju u vladajućoj stranci. Donedavno je kritički govorio o Hrkalović, ali je pristao da je brani jer je to za njega, kako je rekao, profesionalni izazov. 

Hrkalović je krajem prošle godine optužena da je uticala na kolege da opstruiraju istrage i krše zakon. Na teret joj se stavlja da je uticala na kolege u tri slučaja – da je naredila da se izveštaj o veštačenju telefona Veljka Belivuka, u postupku koji se protiv njega vodio za učešće u ubistvu Vlastimira Miloševića, ne dostavi tužilaštvu na vreme. To je, kako se tvrdi u optužnici protiv nje, onemogućilo tužioca da se pripremi za suđenje što je uticalo na ishod postupka protiv Belivuka koji je oslobođen optužbi. 

U drugom slučaju, kako piše u optužnici, Hrkalović je naredila da se obrišu delovi prisluškivanih razgovora advokata Dragoslava Miše Ognjanovića u kome je govorio i njenim vezama sa kriminalcima. Ognjanović je ubijen u julu 2018. godine, a policija još nije rešila slučaj.

Stavlja joj se na teret i da je naredila da se nezakonito stavi na mere kriminalac Darko Elez i tako sprečila da protiv njega istragu vode drugi organi. 

Osim Hrkalović, optuženi su i policajci Dejan Milenković i Milorad Šušnjić. Milenković je, osim za brisanje snimaka dela Ognjanovićevog razgovora i držanja izveštaja o veštačenju Belivukovog telefona, optužen i da je izbrisao snimak prisluškivanog razgovora u kome se pojavljuje Branko Stefanović, otac bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

Istraga protiv bivše državne sekretarke pokazala je da ne postoji spremnost države da do kraja ispita duboke veze koje je Hrkalović, ali i drugi iz vrha policije i države imala sa kavačkim kriminalnim klanom, kao i grupom Veljka Belivuka. 

Optužbe protiv nje ukazuju da je posredno pomagala Belivukovom klanu, ali ne ukazuju na blisku saradnju.

Pročitajte više u našim pričama: 

Svedočenja policajaca protiv Hrkalović: Belivukovi telefoni godinu dana u fioci

Uništavanje dokaza: Načelnik policije naredio da se obriše tajni snimak oca ministra Stefanovića

Ognjanović u prisluškivanom razgovoru govorio o vezama Hrkalović sa kriminalcima

Tajne beleške načelnika Milenkovića: „Sale Mutavi – državni projekat”

Comments are closed.