Odložen početak suđenja Belivuku, odbrana traži promenu tužilaca i sudije

Odložen početak suđenja Belivuku, odbrana traži promenu tužilaca i sudije

Veljko Belivuk (desno) i Marko Miljković (levo) (foto: tužilastvo)

Početak suđenja Veljku Belivuku i njegovoj grupi zbog pet ubistava odložen je pošto su advokati i optuženi tražili promenu tužilaca i sudije. O ovom zahtevu će se odlučiti do četvrtka kada je zakazano naredno suđenje.

Piše: Jelena Radivojević

Zgradu suda u Ustaničkoj ulici danas su obezbeđivali teško naoružani brojni pripadnici žandarmerije. 

Danas je u ovoj zgradi trebalo da počne suđenje jednoj od najozloglašenijih kriminalnih grupa – koju je predvodio Veljko Belivuk, a koji je sa svojim saradnicima optužen da je izvršio pet ubistava. To se ipak nije dogodilo.

Belivukovi advokati, predvođeni Dejanom Lazarevićem zatražili su promenu tužilaca i sudije u ovom predmetu.

Kako advokati tvrde, tužioci Saša Ivanić, Zoran Babić i Mladen Nenadić napravili su više propusta u istrazi i zbog toga traže da se ovaj slučaj da drugim tužiocima. Takođe, advokati i optuženi tvrde da im nije omogućeno da prisustvuju svim saslušanjima svedoka saradnika, pa je i to, kako navode, razlog za njihovo izuzeće.

Tražili su i izuzeće sudije Vinke Berahe Nikićević koja predsedava većem koje sudi Belivuku.

Suđenje je zato odloženo, kako bi se odlučilo o ovom zahtevu advokata.

Suđenje je, inače, trebalo da počne još prošle godine, ali je odlagano jer je sudija Zorana Trajković kojoj je prvobitno dodeljen predmet mesecima bila na bolovanju. 

Belivukova grupa

Grupa je nakon višemesečne istrage optužena za pet ubistava u avgustu 2021. 

Tužilaštvo je utvrdilo da su Belivuk i drugi članovi grupe kidnapovali i ubijali članove suparničkih klanova u kući u beogradskom naselju Ritopeku. Nakon ubistava njihova tela su mleli u mašini za mlevenje mesa, pa bacali u Dunav, piše u optužnici.

Optužnica se većinski temelji na porukama koje su članovi Belivukove grupe razmenjivali preko zaštićene aplikacije „skaj“, a koje je srpska policija dobila od kolega iz Francuske. Postoje i svedočenja članova grupe koji su odlučili da sarađuju sa tužilaštvom. 

Iako se optužnica u detalje bavi time kako su Belivuk i saradnici ubijali svoje žrtve, ona ne otkriva nijedan detalj o tome ko su ljudi iz policije i države koji su saraživali sa kriminalcima.

Novinari KRIK su o tome pisali godinama i otkrili veze koje je Belivuk imao sa brojim predstavnicima vlasti uključujući: generalnog sekretara vlade Novaka Nedića, bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, istaknutog pripadnike žandamerije Nenada Vučkovića, a otkriveno je da je pripadnik ove kriminalne grupe čak obezbeđivao i inaguraciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Belivukova grupa je tokom rata dva crnogorska klana zauzeli stranu kavačkim klanom, sukobljavajući se sa suparničkim škaljarskim klanom.

Optužnica protiv Belivuka: Meksiko usred Beograda

Svedočenja policajaca protiv Hrkalović: Belivukovi telefoni godinu dana u fioci

Ognjanović u prisluškivanom razgovoru govorio o vezama Hrkalović sa kriminalcima

Tajne beleške načelnika Milenkovića: „Sale Mutavi – državni projekat”

Comments are closed.