Odbrana u slučaju „Jovanjica“: Iza Koluvije ne stoji država, ni AV

Koluvij/Sudnica Višeg suda u Beogradu (foto: arhiva/KRIK)

Na današnjem suđenju u slučaju „Jovanjica“, Svetislav Bojić, branilac Predraga Koluvije istakao je da iza njegovog klijenta ne stoji država, kao i da Koluvija nije imao veze sa „osobom sa inicijalima A.V“. U sudnici je govorio i drugi Koluvijin advokat, poslanik Srpske napredne stranke, Vladimir Đukanović, koji je komentarisao aplikaciju preko koje je, kako tvrdi tužilaštvo, grupa tajno komunicirala.

Piše: Sara Smolović

Današnje suđenje proteklo je u iznošenju uvodnih reči advokata destorice optuženih za proizvodnju marihuane na imanju kompanije „Jovanjica“. Oni su pokušavali, kao i do sada, da ospore dokaze tužioca za organizovani kriminal Saše Drecuna.

Svetislav Bojić, branilac optuženog šefa ove grupe Predraga Koluvije, istakao je da iza njegovog klijenta ne stoji država i da nije imao nikakve veze sa osobom koja ima incijale A.V. Advokat nije precizirao na koga tačno misli, ali deluje da govori o predsedniku Srbije ili njegovom bratu, Aleksandru ili Andreju Vučiću – s obzirom na to da je opozicija ranije tvrdila da su povezani sa Koluvijom. 

„Nesporno je da je Predrag Koluvija nekome smetao. Da li stranom faktoru ili nekom drugom na tržištu…“, istako je branilac, ali i oko ovoga ostao nedorečen. 

Advokat je rekao i da kompanija „Jovanjica“ nije dobila „nikakav kredit ili subvenciju od države već samo komercijalne kredite od banaka“, iako je portal Insajder ranije objavio da je ova kompanija od 2016. godine dobila najmanje tri kredita u vrednosti od 3,9 miliona evra od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI).

Nakon Bojića, za reč se javio još jedan, u javnosti poznatiji, Koluvijin advokat – poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović. Ovo je bilo njegovo prvo izlaganje u ovom postupku.

Đukanović je u svom kratkom govoru najviše pažnje usmerio na već nekoliko puta komentarisanu aplikaciju „Razgovor“, za koju tužilac tvrdi da je specijalno napravljena za Koluviju i putem koje je on sa svojom grupom tajno dogovarao proizvodnju marihuane.

„Radi se o aplikaciji koja je na mnogo nižem nivou bezbednosti od ’Vocapa (Whatssup)’, Vajbera’, ’Signala’ i ’Telegrama’“, tvrdi Đukanović i dodaje da za nju nije potrebno nikakvo posebno softversko rešenje, kao i da se, za razliku od navedenih aplikacija, u njoj ne može sakriti broj telefona.

„Radi se bukvalno o dečijoj igrački,“ rekao je narodni poslanik.

Antrfile: Koga sve brani Đukanović
Poslanik Đukanović je advokat u još nekoliko postupaka u vezi sa „Jovanjicom“. Sem glavnog, gde brani Koluviju, zastupnik je brata predsednika Srbije Andreja Vučića u postupku protiv opozicionog političara Miroslava Aleksića kog je tužio upravo zbog navoda o njegovim vezama sa Koluvijom.

Osim njih, uvodna izlaganja iznosilo je još petoro advokata koji brane ostale optužene. 

Nastavak suđenja je zakazan za sutra.

Koluvija i njegovi saradnici su uhapšeni tokom novembra prošle godine, kada je policija na imanju „Jovanjice“ u Staroj Pazovi pronašla velike zasade marihuane. Uprkos ovom velikom otkriću, policija nije odmah obavestila javnost već je to uradio opozicioni političar Miroslav Aleksić nekoliko dana kasnije.

Bivši ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović pravdao je ćutanje policije istakavši da je objavljivanjem policija mogla da upozori potencijalne nove izvršioce, što je bilo čudno, s obzirom na to da se MUP obično odmah pohvali i mnogo manjim zaplenama.

„Jovanjica“ je u medijima bila predstavljena kao uspešan domaći proizvođač organske hrane, a njene plantaže tokom godina posećivali su i različiti funkcioneri i političari sadašnje vlasti.

Aleksandar Vulin, odskora ministar policije – dok je bio ministar za rad posetio je Koluvijinu plantažu i pomogao u branju paradajza. „Jovanjicu“ su posećivali i Zoran Babić –  bivši direktor „Kordidora Srbije“, Dragomir Petronijević –  član Gradskog veća Grada Beograda, kao i Dragan Sikimić direktor Agencije za sprečavanje korupcije, o čemu je ranije pisao KRIK.

Niko od političara trenutno nije osumnjičen zbog svojih veza sa Koluvijom, ali je u julu ove godine uhapšeno više pripadnika policije i obaveštajnih agencija pod sumnjom da su pomagali Koluviju. Istraga se vodi protiv Milana Kendije, Zorana Baštovanovića i Radovana Bojovića iz policije, Aleksandra Tošića i Branislava Radovanovića iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i bivšeg podoficira Vojnoobaveštajne agencije Saše Vujisića koji je izbegao hapšenje i za njim je raspisana poternica.

Više o „Jovanjici“ pročitajte ovde

1 Comment

  1. Sasa kaže:

    Rat klanova na vlasti je otkrio aferu.Kompletna vlast ce biti na robiji i za ostali kriminal.Ako ih ne osudi nas sud onda je tu Gvantanamo.Samo polako