Odbačena krivična prijava u vezi sa smrću inspektora Jovića

Odbačena krivična prijava u vezi sa smrću inspektora Jovića

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je danas da je odbacilo krivične prijave u vezi sa smrću policijskog inspektora Dejana Jovića pošto je veštačenjem utvrđeno da je preminuo prirodnim putem od posledica virusa korona.

Piše: Bojana Pavlović

Kako piše u saopštenju tužilaštva, veštačenjem je utvrđeno da je Jović preminuo usled teškog obostranog zapaljenja pluća uzrokovanog virusom korona zbog čega su odbačene krivične prijave u vezi sa ovim slučajem.

„Smrtni ishod kod sada pokojnog Dejana Jovića nastupio je i pored svih mera intenzivnog lečenja preduzetih sve vreme boravka u specijalizovanoj bolnici, od skoro tri i po nedelje. Na osnovu medicinske dokumentacije u spisima može se reći da se uzrok smrti Jovića ne nalazi u nekoj drugoj okolnosti koja nije u direktnoj vezi sa virusnom infekcijom“, piše u saopštenju tužilaštva.

Krivične prijave je u martu podneo Novi policijsko sindikalni savez Srbije sumnjajući da je Jović možda ubijen.

Jović je preminuo u julu 2020. godine. Radio je kao inspektor i zamenik načelnika u odeljenju za ubistva u beogradskoj policiji.

Jović je istraživao bitne slučajeve, a 2017. učestvovao je u hapšenju Veljka Belivuka koji je u to vreme još uživao zaštitu države. Posle ovog hapšenja usledile su optužbe na račun Jovića i to u tabloidima bliskim vlasti. Optuživali su ga da sarađuje sa kriminalcima i to sa škaljarskim klanom s kojim je Belivuk bio u sukobu.

Jović je naposletku uhapšen, ali ne zbog korupcije. Optužen je za trgovinu uticajem jer je tražio da njegovom kolegi prijavljenom za porodično nasilje bude izreknuta mera upozorenja umesto hitne mere. Delovalo je kao da je ovaj postupak pokrenut, kako je pisao BIRN, da bi se Jović sklonio sa istraga na kojima je radio.

On je na kraju oslobođen, a nakon njegove smrti i hapšenja Belivuka, tabloidi su počeli da o Joviću pišu kao najboljem policajcu.

Comments are closed.