Odbačena krivična prijava Inicijative „Ne davimo Beograd“ zbog novogodišnje jelke

Odbačena krivična prijava Inicijative „Ne davimo Beograd“ zbog novogodišnje jelke

Printscreen

Više tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu koju je podnela Inicijativa „Ne davimo Beograd“ zbog zloupotrebe pri javnoj nabavci novogodišnje jelke plaćene 83.000 evra.

Piše: Milica Vojinović

Krivičnu prijavu protiv gradskog sekretara Darka Glavaša i Radovana Đumića, direktora firme „Keep Light“ od koje je jelka nabavljena, tužilaštvo je odbacilo jer, kako su naveli u obaveštenju Inicijativi, „ne postoje osnovi sumnje da su prijavljeni učinili krivično delo.“

„Ova krivična prijava podneta je zbog toga što su navedeni sklopili dogovor o raspisivanju tendera na taj način da uslovi javne nabavke budu tako precizno određeni da ih može ispuniti samo privredno društvo ‘Keep light’“, saopštili su iz Inicijative „Ne davimo Beograd“.

Kako su naveli, cena javne nabavke novogodišnje jelke višestruko prevazilazi realnu vrednost zbog čega je oštećen budžet grada Beograda, a Darko Glavaš i firma „Keep light“ pribavili su protivpravnu imovinsku korist.

Inicijativa je podnela ovu krivičnu prijavu krajem decembra prošle godine zbog javne nabavke novogodišnje jelke koju je grad Beograd platio 83.000 evra, kako je otkrio portal „Pištaljka“.

Ovaj portal tada je objavio i da je jelka postavljena pre nego što je konkurs završen. Dobavljač je firma „Keep light“ koja godinama unazad gradu Beogradu isporučuje novogodišnje osvetljenje pod sumnjivim tenderskim uslovima.

Zbog više kontroverznih nabavki novogodišnje rasvete od ove firme u nedavno osnovanom Odeljenju za borbu protiv korupcije pri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu vodi se postupak.

Ovo odeljenje zatražilo je od policije da proveri nabavku novogodišnje rasvete, kao i kupovinu jelke vredne 83.000 evra, rečeno je novinarima KRIK-a u aprilu ove godine.

Comments are closed.