OCCRP: Lukašenko ličnost godine u oblasti organizovanog kriminala i korupcije

OCCRP: Lukašenko ličnost godine u oblasti organizovanog kriminala i korupcije

Lukašenko (foto: president.gov.by)

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko najviše je doprineo promovisanju organizovanog kriminala i korupcije u 2021. godini, smatra žiri međunarodne novinarske organizacije Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Priredila: Milica Vojinović

Lukašenko, poslednji evropski diktator, u Belorusiji je na vlasti od 1993. godine i to zahvaljujući nameštanju izbora, mučenju kritičara i hapšenju i prebijanju onih koji su protestovali protiv njega.

Samo poslednju godinu njegove vladavine obeležili su usmeravanje državnog novca u džepove oligarha bliskih njegovoj porodici, presretanje aviona u kom je bio tamošnji disident Roman Protasevič i prisiljavanje da sleti u Minsk, uspostavljanje krize sa Evropskom unijom namamljivanjem hiljada izbeglica uglavnom sa Bliskog istoka na granice sa Poljskom, kao i promovisanje dezinformacija i lažnih lekova za kovid.

„Bila je ovo izuzetna godina za korupciju, ali Lukašenko se istakao iz mase“, rekao je Dru Salivan, suosnivač OCCRP-ja i član žirija. Ovo je prvi put u 10 godina, koliko OCCRP dodeljuje ovu titulu, da je žiri odluku doneo jednoglasno.

Članica žirija Luiz Šeli, inače profesorka na Univerzitetu Džordž Mejson u Americi, istakla je da je beloruski lider „koristio kriminalne i korumpirane mreže beloruske države da podstakne masovnu migraciju, što je dovelo do očaja, nasilja i beskrajne okrutnosti“.

Lukašenko uživa neograničenu moć, a sebe doživljava kao oca nacije. Svako ko ospori tu sliku suočava se sa istom sudbinom kao disidenti Roman Protasevič, koji je iza rešetaka sedam meseci nakon što je avion u kom je bio preusmeren u Minsk, ili Sergej Tihanovski, koji je nedavno osuđen na 18 godina zatvora zbog organizovanja demonstracija 2020. godine.

U užem krugu za titulu osobe koja je najviše doprinela razvoju kriminala i korupcije protekle godine bili su i svrgnuti predsednik Avganistana Mohamed Ašraf Gani Ahmadžai, sirijski diktator Bašar Hafez al-Asad, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Comments are closed.