Obustavljen postupak za pokušaj ubistva Belivuka u Crnoj Gori

Obustavljen postupak za pokušaj ubistva Belivuka u Crnoj Gori

Veljko Belivuk i Marko Miljković ( foto: tužilastvo)

Dvojici muškaraca bliskih škaljarskom kriminalnom klanu neće se suditi da su u januaru prošle godine planirali ubistvo Veljka Belivuka i Marka Miljkovića na aerodromu u Tivtu pošto je Viši sud u Podgorici odbacio ove optužbe. Odluka suda nije konačna i Specijalno državno tužilaštvo može da se žali na nju.       

Piše: Jelena Radivojević

Sudsko veće Višeg suda u Podgorici kojim je predsedavao sudija Boris Savić odbacilo je deo optužnice kojim su Mile Jovanović i Radovan Stanišić terete da su učestvovali u pokušaju ubistva Belivuka i Miljkovića. Jovanović je, kako tvrdi tužilaštvo, trebalo da pomogne ubici da pobegne nakon pucnjave, a Stanišić da obezbedi „štek“ stan za skrivanje i oružje za ubistvo. 

Ova odluka suda nije konačna i tužilaštvo na nju može da se žali.

Drugi deo optužnice kojim se ova dvojica i njihovi saradnici terete da su organizovali kriminalnu grupu sudije nisu oborile, pa će im se za to i suditi. Kao organizator grupe označen je Janko Vukadinović, a osim Stanišića i Jovanovića, članovi su bili i Momčilo Milić, Dušan Ivanović i Almira Mujahodžić. Grupa je, tvrdi tužilaštvo, bliska škaljarskom klanu koji je godinama u ratu sa suparničkim kavačkim klanom.

Nakon što je tužilaštvo podiglo ovu optužnicu, kao organizator i nalogodavac planiranog ubistva osumnjičen je Jovan Vukotić, vođa škaljarskog klana, ali on i dalje nije optužen i trenutno je u bekstvu.

Belivuk i Miljković su u pritvoru u Beogradu i čekaju suđenje za pet ubistava i druga krivična dela.

Optužbe

Crnogorsko tužilaštvo tvrdi da su Jovanović i zaštićeni svedok kodnog imena Kamenko Kuč trebalo da 22. januara prošle godine ubiju vođu grupe „Principi“ Belivuka i njegovu desnu ruku Miljkovića na aerodromu u Tivtu, ali ih je policija uhapsila pre toga. „Principi“ su u policijskim šemama označeni kao bliski kavačkom klanu.

„Rečeno mi je da će ubistvo Belivuka značiti opstanak škaljarskog klana“, ispričao je tužiocu zaštićeni svedok i dodao da je organizator Janko Vukadinović rekao da moraju da ih ubiju jer je Belivuk ubio 20 njihovih prijatelja i da sada mora da plati glavom za to.

Plan za likvidaciju je pravljen u komunikaciji enkriptovanim „skaj“ telefonima i to dok je Vukadinović već bio u pritvoru zbog drugog predmeta, piše u optužnici.

Kuč je ispričao da je trebalo da ušeta na tivatski aerodrom sa zaštitnom maskom, u dugom mantilu ispod kog bi nosio pancir i sa akt tašnom u kojoj bi bio sakriven pištolj i da sa male udaljenosti puca Belivuku u glavu. Za ubistvo mu je, kako je ispričao, obećano pola miliona evra.

Ukoliko bi uspeo da ubije i Miljkovića dobio bi dodatnih 300 hiljada evra, ispričao je Kuč tužiocu.

Planirajući ubistvo, Vukadinović je računao na to da Belivukovo obezbeđenje neće imati oružje sa sobom jer će se spremati da prođu bezbednosnu proveru pred ulazak u avion, piše u optužnici. Dogovor je bio da se od ubistva odustane ukoliko na aerodromu bude mnogo policije.

Nakon pucnjave Kuča bi, piše u optužnici, član grupe Mile Jovanović odvezao do plaže Jaz gde bi se prikrio u šumi i tu proveo noć. Automobil i oružje prethodno bi spalili na plaži Trsteno u Budvi.

Ipak, cela akcija je propala jer su Kuč i Jovanović tog jutra, nekoliko sati pre planiranog ubistva, uhapšeni u štek stanu koji je za njih ranije iznajmio drugi pripadnik grupe Radovan Stanišić.

Osim stana, Stanišić im je nabavio i pištolje i objasnio gde mogu da vežbaju i „probaju“ pištolje u blizini stana u kom su bili smešteni, što je Kuč i uradio, kako je utvrdilo tužilaštvo. Ispričao je da je ispalio tri metka, ali da je uspeo da pronađe i ponese samo dve čaure – treću je kasnije pronašla policija.

Vukadinović je davao Kuču detaljna uputstva i, između ostalog, objasnio mu da od kola od zgrade aerodroma nema više od 20 metara.

„Ti lagano ka’ da nije tvoj posao na 5-6 metara, pa onda hitro u dva skoka mu priđeš, metak u glavu i puni sprint na auto, pun gas… Tu niko neće imati vremena od trenutka pucanja dok istrčiš napolje da potegne pištolj. Obavezno pancir obuci pa i njega posle zapali“, piše u poruci koju mu je poslao preko „skaj” telefona a koja je citirana u optužnici. Naveo je i da je dovoljno da „odere“ jednog od njih dvojice i da za to „ne može da dobije više od 15 godina, te da uz trećinu amnestije treba da leži samo 10 godina“.

On mu je obećao, kako je ispričao tužiocu, i da će ga nakon obavljenog posla preko Bosne prebaciti u Južnu Ameriku da radi sa kokainom. Ukoliko se, pak, desi da bude uhapšen, novac bi navodno bio dostavljen njegovoj porodici, a on bi dobio najbolje advokate, kao i novac za zatvorsku kantinu.

„Čitava škaljarsko-barsko-zemunska (grupa) stoji iza tebe brate, samo polako, ako ne može da se odradi nalevo krug i idemo dalje, nećemo da letimo, bitnija mi je tvoja sloboda no sve. Napraviće sve pare đe je Ijudi brate i drugova“, piše u jednoj od poruka koju je Vukadinović poslao zaštićenom svedoku, a koja je citirana u optužnici.

Kuč je  ispričao tužiocu i kako je, nakon hapšenja, iz medija saznao da je policija pronašla kreč u automobilu kojim je trebalo da pobegne i na osnovu toga zaključio da je Vukadinović zapravo planirao i njega da ubije nakon likvidacije Belivuka.

Više o ratu klanova pročitajte ovde

Comments are closed.