NUNS osudio uvrede i napade na KRIK

NUNS osudio uvrede i napade na KRIK

(foto: nuns.rs)

„Salva uvreda i verbalnih napada na naše koleginice i kolege iz KRIK-a usledila je nakon objavljivanja teksta u kom se pojavljuje između ostalog i fotografija sina predsednika Aleksandra Vučića u društvu inkriminisanih ličnosti… Gotovo da nema ministra u vladi koji nije ovaj tekst protumačio kao napad na porodicu Vučić“, piše Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i poziva političare da se suzdrže od zapaljive retorike i uvreda uperenih protiv istraživačkih novinara.

Piše: Bojana Pavlović

U saopštenju objavljenom na sajtu udruženja, NUNS je pružio podršku novinarima KRIK-a koji su od objavljivanja teksta o ratu kriminalnih klanova na udaru predstavnika vlasti i provladinih tabloida.

„Nakon što je KRIK objavio tekst pod nazivom Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države, usledila je salva uvreda i verbalnih napada na naše koleginice i kolege jer se u tekstu pojavljuje, između ostalog, fotografija sina predsednika Aleksandra Vučića u društvu inkriminisanih ličnosti“, piše u saopštenju.

NUNS objašnjava da se tekst pre svega bavi ratom škaljarskog i kavačkog klana, obiluje podacima koji slikovito objašnjavaju ovu temu, a da je pomenuta fotografija samo detalj koji je očigledno privukao najveću pažnju.

„Gotovo da nema ministra u vladi koji nije ovaj tekst protumačio kao napad na porodicu Vučić i uvredljivim opaskama prokomentarisao skidajući fokus javnosti sa svrhe i novootkrivenih informacija koje su daleko važnije od same fotografije predsednikovog sina koja sama po sebi ne dokazuje njegovu (nikakvu) kriminalnu delatnost, niti je to negde navedeno u tekstu“, piše udruženje novinara.

NUNS je dodao da osuđuje ovakvu retoriku i ponašanje najviših državnih zvaničnika i pozvao ih da prestanu sa napadima i pritiscima na novinare, spinovanjem i skretanjem pažnje javnosti sa važnih otkrića.

Zbog svog profesionalnog rada i iznošenja činjenica o različitim slučajevima novinari KRIK-a neretko su izloženi pritiscima, nekada i ozbiljnom ugrožavanju njihove bezbednosti, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, KRIK je u ponedeljak objavio istraživanje o ratu škaljarskog i kavačkog kriminalnog klana kome su se priključile i druge kriminalne grupe u regionu. U ratu su strane zauzeli i pojedini pripadnici srpske i crnogorske policije, a kako je otkrio KRIK, veze kriminalaca sežu i do političara.

U tekstu se pojavljuje i slika Danila Vučića, sina predsednika Srbije, sa Aleksandrom Vidojevićem zvani Aca Rošavi koji je u policijskim izvorima označen kao član kavačkog klana.

Predstavnici vlasti – premijerka, ministri, predsednica skupštine i poslanici – istraživanje su predstavili kao napad na sina i porodicu predsednika ne dajući odgovor o prirodi odnosa Danila Vučića i Vidojevića kome se sudi za demoliranje beogradskog noćnog kluba.

Redakcija KRIK-a odbacuje sve neistine i poziva predsednika Vučića da javnosti objasni u kakvom su odnosu njegov sin i Vidojević. Više pročitajte u saopštenju KRIK-a. 

Pročitajte tekst: Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države

1 Comment

  1. Žika kaže:

    Ti sto napadaju nisu pročitali tekst, oni samo gledaju slike (neki jer ne znaju da čitaju latinicu a neki jer ne znaju da čitaju uopšte)