NUNS: Odbacivanje krivične prijave KRIK-a poruka da se napadi na novinare ne kažnjavaju

NUNS: Odbacivanje krivične prijave KRIK-a poruka da se napadi na novinare ne kažnjavaju

Foto: NUNS

Odluka tužilaštva da odbaci krivičnu prijavu KRIK-a i novinarke Bojane Pavlović još jednom se javnosti šalje poruka da je u Srbiji moguće bez posledica fizički i verbalno nasrtati na novinare i druge medijske poslenike, piše u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije. KRIK je prijavu podneo protiv nepoznatih muškaraca jer su Pavlović oduzeli telefon pošto je fotografisala predsednikovog sina Danila Vučića u društvu Aleksandra Vidojevića zvanog Aca Rošavi, huligana kog je policija označila kao člana kavačkog klana.

Izvor: NUNS, KRIK

Nezavisno udruženje novinara Srbije navodi da je veoma zabrinuto zbog odluke tužilaštva da odbaci krivičnu prijavu protiv nepoznatih muškaraca koji su na brutalan način ugrozili fizičku bezbednost novinarke KRIK-a Bojane Pavlović u trenutku dok je ona radila svoj posao.

„NUNS se nada da ova, u najmanju ruku, nerazumna odluka tužilaštva nije znak da će i ovaj slučaj ataka ne medijske poslenike ostati bez sudskog epiloga, odnosno da će ući u arhivu brojnih primera verbalnih i fizičkih napada na novinare u Srbiji čiji su počinioci ostali bez bilo kakvih sankcija“, piše u saopštenju ovog novinarskog udruženja.

Rešenjem o odbačaju krivične prijave, navodi NUNS, još jednom se javnosti šalje poruka da je u Srbiji moguće bez posledica fizički i verbalno nasrtati na novinare i druge medijske poslenike.

Novinarka KRIK-a Bojana Pavlović je početkom juna ove godine fotografisala predsednikovog sina Danila Vučića kako sedi u kafiću na beogradskom Cvetnom trgu u društvu Aleksandra Vidojevića, huligana koga je policija označila kao člana kavačkog kriminalnog klana, a odmah nakon toga na ulici su je presreli nepoznati muškarci.

Novinarku Pavlović legitimisale su osobe koje su se predstavile kao službena lica i jedan od njih je pokazao i značku, a potom su joj saopštili da će biti privedena. Nedugo nakon toga, novinarki je prišlo još nekoliko muškaraca, a jedan od njih joj je oteo iz ruku mobilni telefon dok je pokušavala da pozove urednika. Telefon joj je vraćen i tek pošto je grupi prišao Vidojević i naredio da se to učini.

Zbog ovog događaja KRIK i Pavlović su podneli krivičnu prijavu u kojoj su od policije i tužilaštva tražili da utvrde ko su muškarci koji su presreli novinarku – da li su to zaista bila službena lica, da li su bili na zadatku, zbog čega su zaustavilii i u kakvom su odnosu sa muškarcima koji joj oduzeli telefon.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu, međutim, odbacilo je krivičnu prijavu. Tužilac Vojkan Ilić utvrdio je da novinarka nije bila ugrožena, već da je u pitanju njen „subjektivni osećaj“.

Ilić je naveo i da je nisu zaustavili policajci, ali nije otkrio ko su osobe koje su je presrele i otele joj telefon. Naveo je i da su policajci na terenu ustanovili da u ulici u kojoj se događaj odigrao nema sigurnosnih kamera, ali su novinari KRIK-a su obilaskom terena utvrdili da se u tom delu ulice nalaze najmanje četiri kamere. Detaljnije o tome pročitajte u posebnoj vesti.

KRIK će se žaliti na ovo rešenje tužioca. 

Više o kavačkom i škaljarskom klanu i njihovim vezama pročitajte u priči: Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države

Comments are closed.