Novo odlaganje suđenja Šariću

Novo odlaganje suđenja Šariću

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Današnje suđenje Darku Šariću i njegovoj grupi za međunarodni šverc kokaina odloženo je nakon jednoipočasovne rasprave advokata, sudije i tužioca u Višem sudu u Beogradu. Do odlaganja je došlo zbog odsustva dvojice advokata.

Piše: Milica Vojinović 

Jedno od najvećih suđenja u zemlji danas je odloženo po 17. put ove godine. Ovaj postupak je nakon ukidanja prvostepene presude krenuo ispočetka u septembru 2016, ali zbog čestih odlaganja nije mnogo odmakao. Ove godine održano je svega devet suđenja, a sudsko veće toleriše različite izgovore advokata za odugovlačenje postupka.

Današnje suđenje odloženo je jer nisu došla dvojica advokata.

Nakon što je predsedavajući sudskog veća sudija Siniša Petrović konstatovao da su advokati izostali, jedan od branilaca rekao je da je za to kriv sudija jer je napravio „zbrku“ tako što je suđenje prvobitno zakazao za popodne, pa pomerio za jutarnji termin.

Sudija Petrović odgovorio je da jeste promenio termin suđenja, ali da je to uradio pre dve nedelje i da tada niko nije reagovao.

„Nemam običaj da pravim zbrku, nikada do sada se nije ovo desilo“, rekao je Petrović i naglasio da je sud do sada bio i više nego tolerantan, kao prethodni put kada je suđenje odloženo zbog parnice.

On je rekao da tada nije kaznio advokata Dejana Lazarevića, koji brani Šarića i još nekoliko optuženih, iako je dan pre pretresa saopštio da ima parnicu, već je sudsko veće to ispoštovalo „iz razloga korektnosti.“

„Mogli smo da kaznimo branioca i da svalimo troškove odlaganja suđenja na njega i šta bismo tako uradili“, kazao je sudija.

Tužilac Saša Ivanić zatražio je da se kazne advokati koji se nisu pojavili na današnjem suđenju, naglasivši da je od početka godine više suđenja odloženo nego što je održano. Ivanić je, takođe, tražio i da se postupak u odnosu na trojicu optuženih čiji su advokati danas izostali radvoji od ostalih.

Bez kazne za advokate

Optuženi su, po nalogu sudije, na pauzi pozvali advokate i sudskom veću zatim saopštili da je advokat Momčilo Minić na sahrani u Crnoj Gori, a da advokat Dalibor Katančević nije znao da je suđenje pomereno za jutarnji termin. Advokata Dragana Plazinića, međutim, nisu uspeli da kontaktiraju.

Sudija je potom kaznio advokate Plazinića i Minića u iznosu od 150.000 dinara, ali je, nakon što je advokat Katančević stigao u sudnicu, opozvao ovo svoje rešenje rekavši da je bespotrebno jer Katančević zastupa dvojicu od trojice optuženih čiji su advokati izostali.

Advokat Plazinić, međutim, se nije pojavio pa je suđenje zbog toga ipak odloženo.

Zbog protivljenja advokata da se razdvoji postupak protiv optuženih čiji advokati nisu danas sudija Petrović je odbio predlog.

Podsetimo, Šariću i njegovoj grupi za šverc kokaina sudi se već sedam godina.

Suđenje je počelo ispočetka u septembru prošle godine, nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu kojom je Šarić kao organizator grupe osuđen na 20 godina zatvora.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za šverc kokaina.

Comments are closed.